in , , , , ,

Όλη η παράδοση της Κρήτης στο 3ο Φεστιβάλ του 4ου Δημοτικού Αγ. Νικολάου, video

 
Ολοκληρώνεται μέρα με τη μέρα το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών, που θα πραγματοποιηθεί 6 με 9 Ιουνίου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νικολάου.
Με δεδομένη ήδη την συμμετοχή 50 και πλέον μουσικών και καλλιτεχνών από όλη την Κρήτη και άνω των 100 χορευτών, το Φεστιβάλ τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις και να αποτελέσει τη μεγαλύτερη συνάντηση για την τοπική παράδοση φέτος το καλοκαίρι σε όλο το νησί!
Για το Φεστιβάλ, για την φετινή διοργάνωση, αλλά και την αγάπη όλων για την κρητική παράδοση μίλησαν μία από τους υπεύθυνους για την διεξαγωγή του εκπαιδευτικούς και τρεις μαθητές από το ένα τμήμα της Δ΄ Δημοτικού. Παράλληλα ανέδειξαν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν όλοι τον θεσμό πλέον.
«Η διοργάνωση», ανέφερε η δασκάλα της Δ΄ Τάξης κ. Κατερίνα Λιναρίτη, «ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ήταν επί της ουσίας μια ιδέα των ίδιων των μαθητών στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης, που είχαν τότε εκφράσει την επιθυμία τους να γνωρίσουν από κοντά τους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας».
Η διάθεση αυτή των παιδιών, μαζί με τον Στέφανο Τσιάμο, δάσκαλο σε τμήμα της Α΄ Δημοτικού φέτος, τους έκανε να σκύψουν με περισσότερο ενδιαφέρον, αγάπη και σεβασμό πάνω στην μουσική παράδοση του τόπου και από μια ιδέα να φτάσουν στην διοργάνωση πολυήμερων δράσεων.
Τα παιδιά μιλούν επίσης με αγάπη για την κρητική μουσική και για τους χορούς. Σημειώνουν ότι ακούν αρκετά την συγκεκριμένη μουσική. Και εκφράζουν μία ιδιαίτερη προτίμηση για τον Μαλεβιζιώτη.
Οι μαθητές Νίκος Πλεξουσάκης, Μαρία Γκρίτσια και Παναγιώτης Τσιάμος πρόσθεσαν πως και φέτος θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν μαζί με τους επαγγελματίες μουσικούς, που αφιλοκερδώς όλοι τους θα συμμετάσχουν. Αλλά και ότι θα χορέψουν επίσης με τα συγκροτήματα, καθώς ο γυμναστής του σχολείου Νίκος Τσώτσος ήδη τους κάνει μαθήματα χορών από την αρχή της χρονιάς.
Το Φεστιβάλ του 2016 θα τιμήσει τον αείμνηστο δάσκαλο και μαντιναδολόγο Μανόλη Βάρδα και τον δάσκαλο και εξαιρετικό μουσικό Δημήτρη Σγουρό.
Θα είναι επίσης αφιερωμένο στην Κριτσά, της οποίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα συμμετάσχει ενεργά στη διοργάνωση.
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί καντάδα στους δρόμους γύρω από την λίμνη και η πομπή θα καταλήξει στο θεατράκι. Οι υπόλοιπες τρεις βραδιές θα φιλοξενηθούν στο προαύλιο του σχολείου.
Αντί εισιτηρίου οι θεατές καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αγ. Νικολάου.
Το Φεστιβάλ βοηθούν οι γονείς του σχολείου, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης και στηρίζει και υποστηρίζει ενεργά ο ΠΑΟΔΑΝ.


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ