in

Τι συμφώνησαν θεσμοί και κυβέρνηση για ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο, κόκκινα δάνεια

Σε τεχνική συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία  της γ’ αξιολόγησης του δανειακού προγράμματος, η οποία και αναμένεται να λάβει την καταρχήν έγκριση των κρατών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας και να κλείσει οριστικά με την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ  στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Ωστόσο, αρκετά προαπαιτούμενα μετακυλίονται για την 4η και τελευταία αξιολόγηση της άνοιξης, ενώ όποια προαπαιτούμενα έκλεισαν θα πρέπει να πάρουν το δρόμο της Βουλής εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να νομοθετηθούν μαζί με εφαρμοστικές διατάξεις.Στο σχέδιο της καταρχήν συμφωνίας θα ορίζονται τα εξής για τα φορολογικά ζητήματα και τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών. 
Τι ισχύει σε:

Φορολογικά

1. Διατηρείται σε ισχύ η ρήτρα που επέβαλε το ΔΝΤ στη χώρα μας για την περίπτωση απόκλισης από το μνημονιακό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.Αν το Μάιο του 2018 κριθεί με βάση τα τότε οικονομικά δεδομένα ότι δεν επιτυγχάνεται ο μνημονιακός  στόχος το προαπαιτούμενο  της δραστικής μείωσης του  αφορολογήτου  μισθωτών, συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμό του δηλαδή από 1/1/2019 αντί 1/1/2020.
Η εφαρμογή του θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις καθαρές αποδοχές μισθωτών,συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, καθώς η έκπτωση λόγω αφορολόγητου που σήμερα είναι 1900-2100 ευρώ το χρόνο μειώνεται στα 1250-1450 ευρώ (μείον 650 ευρώ ).Οπως συμφωνήθηκε με τη β αξιολόγηση το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα και κυμαίνεται από 8.636-9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση μειώνεται στα 5.682-6.591 ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και μισθωτοί των 500 ευρώ το μήνα θα κληθούν να πληρώνουν φόρο.
2. Μετά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων των Τραπεζών και το δημόσιο(εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) θα πρέπει να εφαρμόσουν εντός του 2018 υποχρεωτικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατασχεμένα ακίνητα οφειλετών τους.
3. Μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εξίσωση των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.Με βάση τις νέες τιμές θα προσδιοριστεί και ο νέος ΕΝΦΙΑ με αλλαγές στους συντελεστές του η με κατάργηση απαλλαγών του  ώστε να συγκεντρωθούν τα 2,65 δις ευρώ που συγκεντρώνονται με το φόρο ακινήτων κάθε χρόνο.
Στα σχέδια ωστόσο της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να αντικατασταθεί από το φόρο  μεγάλης ακίνητης περιουσίας ώστε να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων και να πληρώσουν το μάρμαρο οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.Οπως εκτιμάται το 2018 ο όποιος φόρος ακινήτων καθιερωθεί θα αρχίσει να εισπράτεται νωρίτερα(Ιούνιο αντί τέλος Αυγούστου) και σε 6 δόσεις αντί 5 σήμερα.

Κόκκινα δάνεια

1)Τροποποιείται ο νόμος Κατσέλη και η προστασία που παρέχει λήγει στα τέλη του 2018. Στόχος να ελεγχθεί το νομικό πλαίσιο περί “αφερεγγυότητας νοικοκυριών” καθώς τουλάχιστον ένας στους τέσσερις δανειολήπτες παρεισέφρησε στο νόμο χωρίς να το δικαιούται μιας και έχει την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου του.  Για όσους προσέφυγαν η θα προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη θα ζητείται η άρση απορρήτου του τραπεζικού τους λογαριασμού.
2)Το αργότερο τον Απρίλιο οι τράπεζες θα υποστούν τα στρες τέστ (ακραία σενάρια) της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να κριθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια σε συνδυασμό με τα αποτελέσματά μείωσης   των κόκκινων δανείων.
3)Τροποιοιείται ο κώδικας πολιτικής δικονομίας ώστε να αποκτήσουν σειρά προτεραιότητας οι Τράπεζες στις περιπτώσεις ρευστοποιήσεων από πλειστηριασμούς  ακινήτων.
ΠΗΓΗ: newpost.gr