in ,

Χαράς ευαγγέλια για τους ερασιτέχνες ψαράδες του Αγίου Νικολάου – Ξεκινά η κατασκευή της γλίστρας

Ένα όνειρο πολλών χρόνων για τους ερασιτέχνες εραστές της θάλασσας – η κατασκευή γλίστρας με εγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, υλοποιείται πλέον, στον όρμο του Καθολικού, Αγίου Νικολάου, μετά από πολύμηνες προσπάθειες και τρέξιμο της διοίκησης του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων και Φίλων Θαλάσσης Αγίου Νικολάου, με την καλή συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Δημοσίου.

Όπως ξέρουν όλοι όσοι έχουν σκάφος ή γενικά ασχολούνται με την θάλασσα, η πόλη μας ο Άγιος Νικόλαος παρότι πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, υστερεί σε υποδομή όσον αφορά τις λύσεις για ακώλυτη πρόσβαση στην Θάλασσα των μικρών σκαφών.

Μετά από προσπάθειες αρκετών μηνών, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων & Φίλων θαλάσσης Αγίου Νικολάου Κρήτης, κατάφερε να φέρει σε πέρας, την υπόσχεση που είχε δώσει στα μέλη του, για την εκπόνηση των απαραίτητων από το Νόμο μελετών και την έκδοση των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων σχετικά με την κατασκευή της γλίστρας καθέλκυσης – ανέλκυσης μικρών σκαφών (έως 7 μ.) στην θέση «Όρμος» ή «Καθολικό» του Δήμου Αγίου Νικολάου. Το έργο αυτό αποτελούσε αίτημα της πόλης μας, εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Λίγα λόγια για τον Όρμο
Από 60ετίας ο Όρμος Αγίου Νικολάου, χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες αλιευτικών και επαγγελματικών σκαφών ως λιμάνι και ιδίως κατά την χειμερινή περίοδο, επειδή είναι προφυλαγμένο από τους βοριάδες. Άτυπα λειτουργεί τόσα χρόνια ως αλιευτικό καταφύγιο. Εξ άλλου, μόνο το σημείο αυτό και η λίμνη της πόλης προσέφεραν τη δυνατότητα ελλιμενισμού, ειδικά μικρών σκαφών.

Από τις αρχές του 1950, όταν και άρχισε να μεγαλώνει αυτή η πόλη και πριν την δημιουργία οποιασδήποτε άλλης υποδομής στον Άγιο Νικόλαο, στον Όρμο γινόταν η ανέλκυση και η καθέλκυση των σκαφών των ερασιτεχνών ψαράδων. Είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν αρκετά σκάφη, στις μόνιμες δέστρες τους και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων και Φίλων Θαλάσσης σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου, έχει μεριμνήσει και έχουν δημιουργηθεί κάποιες βασικές υποδομές, που αφορούν υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, για την εξυπηρέτηση των αλιέων.

Προ ετών, παρακείμενη ξενοδοχειακή επιχείρηση αιτήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο, την παραχώρηση της παραλίας για να την εκμεταλλευτεί, με τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων. Εντέλει πριν 2 χρόνια της παραχωρήθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, ως ήταν φυσικό, προβλήματα σε σχέση με το σκοπό της παραλίας. Αν δηλαδή προοριζόταν για τους λουόμενους ή για την ανέλκυση και καθέλκυση των μικρών σκαφών.

Έτσι, το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων και Φίλων Θαλάσσης Αγίου Νικολάου, από τον Αύγουστο του 2016 που ανέλαβε καθήκοντα, έβαλε προτεραιότητα αυτό το στόχο και προσπάθησε να δώσει λύσεις. Ως πρόεδρος του Συλλόγου μαζί με το Δ.Σ., πήραμε την πρωτοβουλία και αρχίσαμε τις επαφές, με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου, το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο, Τεχνικές Υπηρεσίες, με λιμενολόγους, τοπογράφους μηχανικούς και με την παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα, αναζητώντας τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Οι εγκρίσεις
Η κατασκευή γλίστρας από την αρχή εμπλέκει πάρα πολλές Υπηρεσίες, Υπουργεία, χρειάζεται αρκετά χρήματα και κάπου εκεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας σταματά η προσπάθεια τις περισσότερες φορές, των δραστήριων ανθρώπων που ανήκουν σε Συλλόγους, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν και προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε τέτοια προβλήματα.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων και Φίλων Θαλάσσης Αγίου Νικολάου κατάφερε να ξεπεράσει τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα παρουσιάστηκαν. Δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε μετά από πολύ τρέξιμο και προσωπικό χρόνο να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες ώστε να είναι έτοιμο για να κατασκευαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα (με πρωτοβουλία Συλλόγου) ένα τέτοιο έργο. Ένα έργο για όλους τους φίλους της Θάλασσας του οποίου η χρήση είναι ελεύθερη, αφού μετά την κατασκευή της γλίστρας, θα αποτελεί κοινόχρηστη εγκατάσταση και η αρμοδιότητα συντήρησής της ανήκει πλέον στο Δήμο.

Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις: 1) Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου, 2) Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, 3) Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, 4) Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, 5) Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου Αγίου Νικολάου, 6) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Νικολάου, 7) Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) από την Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου,  Σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής / Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου, 9) Έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 10) Απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου, περί παραχώρησης χώρου για την κατασκευή της «γλίστρας» στον Όρμο Καθολικού του Δήμου Αγίου Νικολάου, 11) Θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, 12) Έκδοση σχετικής άδειας από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.
Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω για την εκπόνηση των απαραίτητων από το Νόμο μελετών και την έκδοση των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γενική Δ/νση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου, αποφάσισε και ενέκρινε την εκτέλεση των εργασιών στα πλαίσια του έργου «Κατασκευή κεκλιμένης ράμπας (γλίστρας) ανέλκυσης – καθέλκυσης μικρών σκαφών (έως 7 μ.) στη θέση «Όρμος» ή «Καθολικό» του Δήμου Αγίου Νικολάου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 του 2971/2001, όπως ισχύει, σύμφωνα με την οριστική μελέτη του έργου και τα σχέδια που την συνοδεύουν.
Η απόφαση υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Πρόγραμμα Διαύγεια» ΑΔΑ: 6Η1ΣΟΡ1Θ-ΝΗΧ «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών στα πλαίσια του έργου “Κατασκευή κεκλιμένης ράμπας (γλίστρας) ανέλκυσης – καθέλκυσης μικρών σκαφών (έως 7 μ)” στη θέση “Όρμος Καθολικού” του Δήμου Αγ. Νικολάου, εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος»
Η κατασκευή
Το έργο θα υλοποιηθεί σε συγκεκριμένο σημείο, εκεί που συμβάλει ο δρόμος που οδηγεί προς τη «βίλα Κουνδούρου» και η διεύθυνση της ράμπας θα είναι ίδια με την διεύθυνση του δρόμου που οδηγεί στην πρώην «βίλα Κούνδουρου» και είναι καλύτερη από την μέση της παραλίας που χρησιμοποιείται σήμερα, γιατί δεν θα επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της παιδικής χαράς αλλά και των λουόμενων και μηδενίζεται ο όποιος κίνδυνος κάποιου ατυχήματος. Εκεί υπάρχει πλάτωμα και διευκολύνονται οι μανούβρες οχημάτων με τρέιλερ που μεταφέρουν σκάφη για να καθελκυστούν ή ανελκυστούν. Η συγκεκριμένη θέση δεν επηρεάζει καθόλου την κυκλοφορία του περιφερειακού δρόμου Αγίου Νικολάου – Ελούντας που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αυξημένη, εν αντιθέσει με την προηγούμενη θέση που για να βγει το αυτοκίνητο με το τρέιλερ έπρεπε να κόψει στην μέση την κυκλοφορία. Η γλίστρα θα κατασκευαστεί από σκυρόδεμα για να μπορεί να δεχθεί το βάρος από τα σκάφη καθώς και από τα οχήματα και τα τρέιλερ που θα ρυμουλκούν. Στο τέλος της κατασκευής της θα είναι επενδυμένη με πέτρα (τα πλαϊνά της) ώστε να δένει όμορφα αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο. Η ράμπα θα έχει μέσο μήκος 15,73 μ. και πλάτος 6 μ. Η παραλία θα οριοθετηθεί σε συνεννόηση με τον ξενοδόχο με επιπλέουσες σημαδούρες ώστε να οριοθετηθεί και ο χώρος προς την ασφάλεια των λουομένων.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΣΑΡΕΙΔΑΚΗΣ