in

Φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό – 149 νεκροί, οι 21 μαθητές σε σχολείο [VIDEO-PICS]

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 7,1 βαθμών ο οποίος έπληξε το κεντρικό Μεξικό την Τρίτη, προκαλώντας την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 44 στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, όπου σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια.
Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν ηλεκτροδότηση μετά τη σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 13:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας), σε μια περιοχή στα όρια των Πολιτειών Πουέμπλα και Μορέλος, σε βάθος 51 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές. Παράλληλα όπως ανακοίνωσε η μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια.
«Έχουμε κάποια κτίρια (που κατέρρευσαν) στα οποία κατά τις πληροφορίες μας μπορεί να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα. (Τα σωστικά συνεργεία) δουλεύουν με πολλή προσοχή», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί κι άλλο προσωπικό για να συνδράμει στις έρευνες.
Μαθητές ανάμεσα στα θύματα του σεισμού
Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν είναι και το δημοτικό σχολείο Enrique Rebsamen στην πόλη του Μεξικού όπου οι διασώστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν μαθητές που έχουν παγιδευτεί. Ωστόσο από τα συντρίμμια του τετραώροφου σχολείου ανασύρθηκαν νεκρά 21 παιδιά και τέσσερις ενήλικες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διασώθηκαν 11 μαθητές και οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν ακόμα 18 άτομα.

Rescatan a niños del Colegio Enrique Rebsamen



Πανικός στους δρόμους -Τρομοκρατημένοι οι πολίτες

Ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρέθηκαν αντιμέτωπα με κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς πέρα από τη συνηθισμένη μεγάλη κίνηση ο σεισμός εξώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σπίτια τους το συντομότερο.
Διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στο σχολείο Enrique Rebsamen στην πόλη του Μεξικού.


Οι εικόνες που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων αλλά και πρακτορείων ειδήσεων είναι συγκλονιστικές. Τραυματισμένοι άνθρωποι κείτονται στους δρόμους ανάμεσα στα χαλάσματα, δρόμοι έχουν ανοίξει κυριολεκτικά στα δύο και δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Το βρετανικό BBC μετέδιδε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί σε φλεγόμενα κτίρια, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει σε ποιες περιοχές ή πόλεις. Την ίδια ώρα, μεξικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πολλές πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Ο πρώτος απολογισμός
Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μορέλος, Γκράκο Ραμίρεζ, έγραψε στο Twitter ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 42 νεκροί ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς στην περιοχή του. Αλλοι δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιτεία Πουέμπλα.

Τα σωστικά συνεργεία κάνουν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα χαλάσματα, μια «μάχη» που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες, αν όχι και ημέρες.


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 3χλμ βορειοδυτικά από το χωριό Αγιούτα, με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να αναφέρει ότι το εστιακό του βάθος ήταν τα 60χλμ.

Τραγική ειρωνεία: Ο Εγκέλαδος χτύπησε την ίδια ημέρα με τον φονικό σεισμό του 1985
Ο σεισμός που έπληξε την Πουέμπλα του Μεξικό το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου έγινε την ίδια ημέρα με τον φονικό σεισμό του 1985, που ισοπέδωσε την χώρα της κεντρικής Αμερικής και σκότωσε τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους.
Τότε το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ οι περισσότερες καταστροφές έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Rescue workers and volunteers search a building that collapsed after an earthquake in downtown Mexico City, Tuesday, Sept. 19, 2017. A powerful earthquake jolted central Mexico on Tuesday, causing buildings to sway sickeningly in the capital on the anniversary of a 1985 quake that did major damage. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Και τότε, τα μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν τηλεφωνικές γραμμές κόπηκαν, το αεροδρόμιο έκλεισε, ενώ πάνω από 100.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.


Ο σεισμός αυτός έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό των 8,1 βαθμών Ρίχτερ, που στοίχησε τη ζωή σε 100 ανθρώπους.


Πηγή:  iefimerida.gr