in ,

Τσίπρας: “Προσωπική η επιστολή Κοτζιά, δεν την έχω διαβάσει ακόμη”

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, για το θέμα της επιστολής Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι η επιστολή Κοτζιά βρίσκεται στο γραφείο του με την ένδειξη “αυστηρά προσωπικό”.
“Θα τη διαβάσω με προσοχή αύριο, θα συναντηθώ κατ΄ιδίαν με τον Ν. Κοτζιά. Δεν συνηθίζω να δημοσιεύω επιστολές που αναγράφουν “αυστηρά προσωπικό” και δεν θα το κάνω”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Όπως πρόσθεσε, για εκείνον το συγκεκριμένο θέμα έχει τελειώσει.

“Ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν μόνο ένας συνεργάτης μου αλλά ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο, αυτό το βιβλίο θα το συμβουλεύομαι τακτικά Ο Ν. Κοτζιάς αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι θα κρατήσει το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που αφορούν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αναλυτικότερα οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τον Νίκο Κοτζιά είπε πως αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Αυτό ανεβάζει ψηλά τον πήχη για όλους μας. Αυτά τα 3,5 χρόνια ο Ν.Κοτζιάς ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά.
Σε ερώτηση για την επιστολή Κοτζιά είπε συγκεκριμένα πως «χτες ενημερώθηκα για μια επιστολή που υπάρχει στο γραφείο μου με ένδειξη “αυστηρά προσωπικό”. Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκεται να δώσω καμία συνέχεια».
Σε ερώτηση για πολιτικές εξελίξεις μετά τις πρόσφατα γεγονότααπήντησε πως «δημοσιεύματα για εκλογές εντός 2μήνου, υπάρχουν εδώ και 2,5 χρόνια. Ο κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτή, Η δική μας χαίρει εμπιστοσύνης»
Σε ερώτηση για ΠΓΔΜ τόνισε πως σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η προοπτική έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μονόδρομος για τους γειτονές μας. Θέλω να ευχηθώ στον Ζ.Ζάεφ καλή επιτυχία.
Για τις θέσεις Καμμένου είπε «πως στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετκές απόψεις. Άλλο όμως η διαφορετκή άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς»
Σε ερώτηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού της αποτελεί σαφή ένδειξη ότι γύρισε σελίδα, ότι η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής.
Τελευταία παρατηθούμε τη θετική τάση το ιταλικό σπρεντ να μην παρασύρει το ελληνικό. Αισιοδοξούμε ότι οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν τις διαφορές και δεν θα απειληθεί η ομαλή έξοδος. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα, αλλά αναπτυξιακά. Αυτό κάνουμε με τον προϋπολογισμό, που προβλέπει και μέτρα επέκτασης.
Σε ερώτηση γιατί έμεινε ο Καμμένος και έφυγε ο Κοτζιάς ο πρωθυπουργός απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες, με σαφή προσανατολισμό: Την έξοδο από την κρίση & την συμφωνία των Πρεσπών.
Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω οποιοδήποτε από τα δύο για το άλλο. Είπε δε πως στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή.
Σε ερώτηση για μεταναστευτικό & κοινό σύστημα ασύλου επανέλαβε πως «έθεσα θέμα στο Συμβούλιο για την αναβλητικότητα της ΕΕ στην αναθεώρηση του συστήματος ασύλου. Ζητήσαμε, μαζί με άλλες χώρες, αυτό να γίνει κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας».. Πρόσθεσε δε πως η Αυστρία και ο καγκελάριός της δεν έχουν αυτή τη βούληση. Δεν μπορείς να βάζεις στόχους και να τους μεταφέρεις. Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα δεν θα μετατεθεί μετά τις ευρωεκλογές και ότι όλοι θα τηρήσουν όσα έχουμε συμφωνήσει.
Σε ερώτηση για τη στήριξη υποψηφίων των Σοσιαλιστών ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των Σοσιαλιστών. Θα παρακολουθούμε τις διεργασίες και όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις αποφάσεις του.
Για την Τουρκία είπε πως «οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα μέσα από θερμά επεισόδια».
Πρόσθεσε δε πως «στο περιθωριο της συνόδου συνομίλησα με άλλους ηγέτες, όπως η Αγγ.Μέρκελ, για την προοπτική των ελληνο-τουρικών σχέσεων. Το μήνυμα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν για πρώτη φορά τόσο κρυστάλλινο στη σύνοδο του Μαρτίου»…