in ,

“Ακατανόητη” η παραίτηση Κοτζιά λένε τώρα στην κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης που προκλήθηκε στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες υπουργοί και στελέχη που βρίσκονται κοντά στο Μαξίμου.
Η βασική γραμμή που φαίνεται να ακολουθείται είναι εκείνη της υποβάθμισης της πολιτικής σημασίας της παραίτησης και της αναγωγής των αιτίων της στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Έτσι, το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία είναι ζωντανή και αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο. Η παραίτηση του Κοτζιά είναι για μένα πλήρως ακατανόητη. Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε μια συζήτηση που έθετε ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην συμφωνία των πρεσπών δεν τέθηκε δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος». Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Ο κ. Κοτζιάς πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε θέμα στην σχέση του πρωθυπουργού και του κ. Κοτζιά, ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά στα μεγάλα ζητήματα Κοτζιάς και Τσίπρας πορεύθηκαν μαζί».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε πως η εξέλιξη της παραίτησης Κοτζιά δεν είναι ευχάριστη, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε τον κ. Καμμένο, έναντι του κ. Κοτζιά. Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν κατανοεί τους πολιτικούς λόγους της παραίτησης του κ. Κοτζιά, καθώς ο πρωθυπουργός αμέσως μετά με τις δηλώσεις του, κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της Συμφωνίας των Πρεσπών όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά αποτελεί την προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Τέλος, παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης κάνοντας λόγο για χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Βερναρδάκης δεν ανέμενε μία παραίτηση του Νίκου Κοτζιά «μέχρι την ώρα του υπουργικού συμβουλίου», όπου «δεν ακούστηκαν τρομερά βαριά πράγματα, ή κάτι εκτός ελέγχου», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης «υπήρξε μία προσωπική αντιπαράθεση, σε λάθος χρόνο και λάθος χώρο», και εκτίμησε ότι «μετατίθεται μία αντίθεση, από το πολιτικό σε ζητήματα με έντονο χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης».
Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε ότι «προσωπικές αντιπαραθέσεις μπορούν και είναι θεμιτό να υπάρχουν … Όταν όμως λαμβάνουν διαστάσεις που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, είναι προφανές ότι όποιος δεν συμφωνεί, μπορεί να “κατέβει από το τρένο”. Είναι θεμιτή, δημοκρατική, ανεκτή αυτή η επιλογή, δεν είναι ανεκτή η υπονόμευση της κυβέρνησης τη στιγμή που υπάρχει διαβεβαιωμένη κυβερνητική πολιτική».
Τέλος, απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο περί πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγούσαν σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα … Ο Ν. Κοτζιάς ήταν ένας πολύ πετυχημένος υπουργός Εξωτερικών, αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι. Το λάθος που έκανε είναι ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνεται με τεράστιο δικό του μερίδιο συμβολής, διαλέγει να παραιτηθεί προβάλλοντας στοιχεία περισσότερο προσωπικής ευθιξίας. Φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά έντιμος, τόσο ώστε να μπορεί για ένα προσωπικό θέμα ή αντιπαράθεση να φτάνει στο όριο μίας παραίτησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που σκεφτόμαστε συλλογικά στην Αριστερά».
πηγη Thetoc.gr