in

Το Brexit παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις – Ανησυχία στην ΕΕ

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ εισήλθε και επίσημα η χώρα καθώς απομένουν μόλις 23 ημέρες από την διαδικασία. Στη σκιά των δημοσκοπήσεων – σοκ που δείχνουν αντιστροφή της τάσης του εκλογικού σώματος υπέρ του Brexit, Ευρωπαίοι παράγοντες και ηγέτες εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια ψήφος τόσο για τη συνοχή της ΕΕ όσο και για την ίδια τη Βρετανία.
Κρύος ιδρώτας έλουσε τους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τους υποστηρικτές της παραμονής, στο άκουσμα των αποτελεσμάτων δύο νέων δημοσκοπήσεων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και δείχνουν πως το Brexit αποκτά προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, η τηλεφωνική έρευνα της ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.
Σε άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω διαδικτύου η ίδια εταιρεία, το Brexit προηγείται με 47% έναντι 44% της παραμονής.

Από την άλλη, δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Timesέδειξε απόλυτη ισοπαλία, φέρνοντας στα δύο στρατόπεδα, ήτοι 41% έκαστο.
Παρότι η διαφορά βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, πρόκειται για τις πρώτες έρευνες που δείχνουν σαφές προβάδισμα του Brexit. Μέχρι πρότινος, όλες οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν σημαντικό προβάδισμα στην καμπάνια υπέρ της παραμονής της ΕΕ, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως προηγούμενη μέτρηση της ICM έδινε προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων στο «ναι».
Σε αυτό το πλαίσιο, ευρωπαίοι παράγοντες τις τελευταίες ημέρες εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους ως προς τις συνέπειες που θα είχε για τη Βρετανία μία απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ –ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα- ότι εάν υπάρξει η επιλογή του Brexit, η ΕΕ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τις υπάρχους συνθήκες. «Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση υπαρχουσών συνθηκών, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των κρατών μελών. Σε μια τέτοια κατάσταση, το να πιέσουμε για να βαθύνουν οι υπάρχοντες κανόνες για την ευρωζώνη δεν θα ήταν ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο ίδιος πρόσφατα είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του στη Le Monde πως σε περίπτωση αποχώρησης η ΕΕ θα κάνει δύσκολη τη ζωή στη Βρετανία. «Αυτό αντικατοπτρίζει όχι μόνο την θέση της Επιτροπής αλλά και άλλων κυβερνήσεων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του, κράτησε χαμηλότερους τόνους απευθύνοντας έκκληση στους Βρετανούς να θυμηθούν τους στενούς δεσμούς τους με την Ευρώπη.
«Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα το θυμηθούν όταν φθάσει εκείνη η ημέρα» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον δεσμό που δημιουργήθηκε «πριν από 20 και πλέον χρόνια» μεταξύ τηςΒρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης με την κατασκευή της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, σήμερα, μιας άλλης σήραγγας, εκείνης τουΓκοτάρ στην Ελβετία.
«Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποτε μία ημέρα που θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο από τη Γαλλία προς τη Βρετανία» τόνισε χαρακτηριστικά.
newpost.gr