in

Σχολική βία: Ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών τον Μάρτιο

Μέσα στον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας που έχει να κάνει με τη σχολική βία, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του bullying και της βίας των ανηλίκων.

Η συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα στα σχολεία έρχεται να στηρίξει τα παιδιά και συγκεκριμένα τους μαθητές, ώστε σε πραγματικό χρόνο να μπορούν να καταγράφουν με επώνυμη καταγγελία περιστατικά βίας, με στόχο την αντιμετώπισή τους, πέρα από τη στήριξη των θυμάτων.

Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων και, εκτός από την πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, που θα ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε πρόσφατα και στη συγκρότηση Επιτροπής για την Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας. Μάλιστα, η επιτροπή συνεδρίασε στα μέσα Φεβρουαρίου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει παραδοθεί ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ψηφιακή πλατφόρμα.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Οι μαθητές, οι γονείς ή και οι κηδεμόνες θα μπορούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους να κάνουν αναφορές και καταγγελίες (οι μαθητές με τους κωδικούς του myschool).
  • Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του σχολείου, μαζί με έναν εκπαιδευτικό, θα αξιολογεί την καταγγελία και θα προχωρά στις πρώτες παρεμβάσεις.
  • Στη συνέχεια, η καταγγελία θα εξετάζεται και από τη διεύθυνση εκπαίδευσης, από μια επιτροπή τεσσάρων ατόμων, που θα απαρτίζεται από τον διευθυντή του σχολείου, τον εκπαιδευτικό, από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό και θα προχωρά στα ενδεδειγμένα βήματα για να επιλυθεί το περιστατικό.
  • Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η παραπομπή και το τι γίνεται με αυτή την αναφορά. Η καταγγελία θα παραπέμπεται για επίλυση εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ενώ, αν το περιστατικό είναι πιο σοβαρό, θα ακολουθεί τη νομική οδό. Φαίνεται πως θα υπάρχει ένα πρωτόκολλο, βάσει του οποίου, με το που ενημερωθεί αυτός που λαμβάνει την αναφορά, βλέπει τι πρέπει να κάνει, ανάλογα με την περίπτωση.

Ερωτηματολόγιο

Εκεί όπου θα καταγράφεται η καταγγελία θα υπάρχει ουσιαστικά ένα ερωτηματολόγιο με μια σειρά από ερωτήσεις. Για παράδειγμα: Τι ώρα συνέβη το περιστατικό; Μέσα ή έξω από την αίθουσα, στη διάρκεια του διαλείμματος; Συμμετείχε μόνο ένας ή και άλλοι;

Βέβαια, μπορεί να γίνει αναφορά ακόμα και για τη συμπεριφορά των διδασκόντων, ενώ θα υπάρχει και πεδίο που θα έχει να κάνει με τον εκφοβισμό στο ψηφιακό περιβάλλον και τη χρησιμοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλωστε, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιστατικά με ανηλίκους που εντόπιζαν φωτογραφίες κοριτσιών από τα social media και, χρησιμοποιώντας το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, τα έγδυναν και τα διαπόμπευαν, στέλνοντας τις φωτογραφίες σε συμμαθητές τους.

Ετσι, θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του περιστατικού και θα δίδεται μεγαλύτερη ευχέρεια σε διδάσκοντες και ειδικούς να κινηθούν.

Στόχος, πάντως, πέρα από τη στήριξη των θυμάτων, είναι να βοηθούνται και οι θύτες. Οχι μόνο για να αποφεύγονται εκ νέου περιστατικά, αλλά και για να μπορούν οι θύτες να επιστρέψουν ομαλά στο μαθητικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Στο υπουργείο Παιδείας το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις υπό τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη λειτουργία της πλατφόρμας, αλλά και με τη διαδικασία αντιμετώπισης των καταγγελιών για βία ή εκφοβισμό.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως, ανάλογα με την καταγγελία, εξετάζεται ακόμα και η αυστηροποίηση των ποινών, όπως η επέκταση της αποβολής από το σχολείο, ενώ σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα μπορεί να καταγράφονται και ανώνυμες καταγγελίες, αλλά μόνο από τους μαθητές.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχεδιάζει Συμβουλευτική Γονέων για την αντιμετώπιση της βίας και τον εκφοβισμό των ανηλίκων, ώστε να προλαμβάνονται και καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ενημερώσεις αυτές θα πραγματοποιούνται στους δήμους, ενώ μπορεί να ακολουθηθεί και το υβριδικό μοντέλο, ώστε, πέρα από τη διά ζώσης συζήτηση, να συμμετέχουν γονείς και μέσω του διαδικτύου.

Στόχος με τις «Σχολές Γονέων» είναι να στηριχθούν οι γονείς σε μια εποχή κατά την οποία η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη. Εξάλλου, η ενημέρωση θα αφορά και τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, που έχει να κάνει με το πόσο ικανό είναι ένα άτομο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία των υπολογιστών και του διαδικτύου.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη είναι σε διαβουλεύσεις ώστε να δεσμευθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του σχεδίου για τη Συμβουλευτική Γονέων, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

enikos.gr