in

Το ARKKI, Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και νέους από τη Φινλανδία, στο 9ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου.

Tο Arkki (School of Architecture for children and Youth) είναι το πιο πρωτοποριακό, μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης . Από τον Ιούνιο του 2014 προσφέρει την παιδαγωγική του καινοτομία και στα παιδιά Ελλάδας και Κύπρου ακολουθώντας το επιτυχημένο παιδαγωγικό μοντέλο που εφαρμόζεται στη Φινλανδία με  δράσεις σε σχολεία, μουσεία, χώρους πολιτισμού αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ.

Παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών, μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, εξερευνούν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο και με τη φαντασία τους τον δημιουργούν από άλλη οπτική, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις κλίσεις μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα του Arkki καλλιεργούν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.
Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, ώστε να τα βοηθήσει  στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους, για να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γ.&Α. Μαμιδάκη, το ΑΡΚΚΙ  έρχεται στο 9ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου «έναν καιρό και μια φορά»  με 2 εργαστήρια για παιδιά.

  1. Κατασκευή λυόμενης γέφυρας χωρίς κόλλα ή καρφιά σε σχέδια Leonardo Da Vinci!
  2. Ντετέκτιβ σχημάτων: φωτογραφικό εργαστήριο σε συνεργασία με το ΙΕΚ Morfi ΚΕΠΑΝΣΗ . Είναι μια εξερεύνηση πόλης για γεωμετρικά σχήματα, τα οποία αποτυπώνονται από τα παιδιά με ψηφιακή συσκευή (tablet ή κινητό). Οι φωτογραφίες αποστέλλονται στο ARKKI ή συλλέγονται σε usb με τρόπο που θα ανακοινωθεί και προβάλλονται στο διήμερο φεστιβάλ με το ονοματεπώνυμο κάθε συμμετέχοντα.

Στη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ μικροί μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αγαπημένα έργα παιδιών, μαθητών του ARKΚΙ – ΙΕΚ Morfi Ηρακλείου.