in

Το υπόμνημα που παρέδωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στον Γαβρόγλου

Tο υπόμνημα που παρέδωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου,(20/9)  στον Υπ. Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο των εργασιών του  Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης.

Το υπόμνημα αφορά στην διεκδίκηση της Σχολής Διαχείρισης Τουριστικών Μονάδων (Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης), μετά την πρόταση που κατέθεσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.
Αναλυτικά:

Κε Υπουργέ ,
 
Τις μέρες αυτές ανακοινώθηκε η απόφαση που έλαβε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης για ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Τουρισμού στα πλαίσια της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης .
Το παραπάνω γεγονός μας λυπεί αφάνταστα διότι και στον χώρο της γ’ βάθμιας εκπαίδευσης υλοποιείται η λογική της ύπαρξης μόνο τριών νομών στην Κρήτη .
Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων αλλά αρνούμαστε να δεχθούμε ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν τείνουν ευήκοον ούς στις κοινωνίες που αναπτύσσονται και λειτουργούν .
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αναπτυχθεί σε δύο Νομούς , ενώ στον 3ο ( Χανιά ) για να καλυφθεί το κενό ιδρύθηκε Πολυτεχνείο . Τα δε ΑΤΕΙ έχουν πολλά  τμήματα στους 3 νομούς και μόλις 2 στο Λασίθι στην λογική του φτωχού συγγενή .
Θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν αντιδικούμε με το Ρέθυμνο . Όμως, δεδομένης της διάσπασης της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διεκδικούμε αυτά που πρέπει να έχει και ο τέταρτος νομός της Κρήτης .
Στον Άγιο Νικόλαο λειτουργεί η ΑΣΤΕΚ ( Ανωτέρα Σχολή Τουρισμού Κρήτης) , παραγωγική σχολή του Υπουργείου Τουρισμού, με άλλο γνωστικό αντικείμενο. Οι φοιτητές εισέρχονται με πανελλήνιες εξετάσεις. Δυστυχώς όμως δεν αναγνωρίζεται ως ίδρυμα γ’ βάθμιας εκπαίδευσης , αφού δεν υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας , και οι φοιτητές της στερούνται των προνομίων των λοιπών φοιτητών ( μειωμένο φοιτ. εισιτήριο , κ.λ.π. ) .
Δεν παύουν όμως και οι δύο σχολές να αποτελούν ενιαίο γνωστικό αντικείμενο και θα πρέπει να λειτουργούν σε ενιαία λογική και με συντονισμό των 2 Υπουργείων, άρα είναι λογικό να λειτουργούν στην ίδια περιοχή για να μην απαξιώνει η μία την άλλη .
Κε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά ο ποιοτικός τουρισμός στην Κρήτη και την Ελλάδα ξεκίνησε στον Άγιο Νικόλαο, αρχές τις δεκαετίας του ’60, με το Minos Beach , επιχείρηση που συμμετείχε και ο Δήμος Αγ. Νικολάου , τότε, με σοβαρό ποσοστό, αφού διέθεσε την απαραίτητη παραλιακή έκταση.
Η περιοχή μας έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση  VIP κλινών στην Ελλάδα .
Η λειτουργία μίας Πανεπιστημιακής Σχολής στην περιοχή, θα αναβαθμίσει ακόμα παραπάνω το προϊόν αυτό, ενώ θα έχει και άμεση επαφή με την πραγματική αγορά .
Επειδή η ληφθείσα απόφαση έχει και σαφή πολιτική παρέμβαση από εξωθεσμικούς παράγοντες,
ζητούμε
να χωροθετήσετε το τμήμα αυτό στον Άγιο Νικόλαο .
Οι αποστάσεις στην Κρήτη είναι μικρές και ο συγκρητισμός επιβεβλημένος .
Η τοπική κοινωνία του Λασιθίου θα πρέπει να δει από την παρούσα κυβέρνηση ότι θεωρείται ίσης αξίας και δυναμισμού με τους υπόλοιπους τρεις νομούς της Κρήτης .
 

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Ζερβός Εμμ. Αντώνιος