in

Το Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου στην Κύπρο (Video-Photos)

Μέλη του ΛτΕ Αγίου Νικολάου και η Χορευτική Ομάδα επισκεφτήκαμε τον περασμένο Νοέμβριο την Κύπρο, προσκεκλημένοι του ΛτΕ Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, δεχτήκαμε την ζεστή Κυπριακή  φιλοξενία και ζήσαμε μοναδικές  στιγμές συγκίνησης στην επίσκεψη-προσκύνημα στη γη της Αμμοχώστου, την πόλη την πολυφίλητη, την πληγωμένη από το συρματόπλεγμα στην καρδιά της εδώ και 45 χρόνια. …..

Την 1η Νοεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στο Δήμο  Δερύνειας, πραγματοποιήθηκε σε μια σεμνή τελετή, η ανταπόδοση της αδελφοποίησης του Λυκείου των Ελληνίδων Αμμοχώστου [Παράρτημα Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου] με το Λύκειον των Ελληνίδων Αγ. Νικολάου

Η  πρώτη τελετή  πραγματοποιήθηκε πέρυσι στις 28  Σεπτεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο.

Η εξαιρετική προετοιμασία και η οργάνωση της τελετής με την επιμέλεια της Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων Αμμοχώστου μας έδωσε την ευκαιρία να επισφραγίσουμε την αδελφική σχέση που καθορίζει πλέον τα δυο Λύκεια, Αμμοχώστου και Αγίου Νικολάου, αλλά και να εμπεδώσουμε  τους σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τα δύο νησιά μας μέσω της εισήγησης της Φιλολόγου και συντοπίτισσάς μας, κ. Σοφίας Δετοράκη-Σωφρονίου με τίτλο «Κύπρος – Κρήτη: Βίοι Παράλληλοι» Συγκινητική και η παρουσία του αξιόλογου νεανικού μουσικού  σχήματος «ROMIOSINI ENSEMBLE».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

και φωτογραφίες:

 
 

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου τα δυο αδελφά Λύκεια, Αγ. Νικολάου και Αμμοχώστου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλιμνίου ‘ΑΝΑΔΥΣΗ’’ συμπράξαμε σε μια σπουδαία παράσταση.

Το θέρος ….Από το στάρι στο ψωμί, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι». Μια αναπαράσταση του θερισμού, του αλωνίσματος, του ζυμώματος του ψωμιού και του γλεντιού.

Τα μέλη της αποστολής, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ακόμα μία φορά την κ. Δέσπω Ευθυμίου, Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Αμμοχώστου [Παράρτημα Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου] και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την ξεχωριστή θερμή φιλοξενία τους και τις συγκλονιστικές στιγμές που ζήσαμε.

Τον κ. Κώστα Σάββα, Πρόεδρο, και την κ. Δέσπω Σέπου Χοροδιδάσκαλο  και Γραμματέα του Συλλόγου ‘ΑΝΑΔΥΣΗ’ για την άψογη συνεργασία, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου τους, που μας αγκάλιασαν με ζεστασιά και εγκαρδιότητα, αλλά και να τους συγχαρούμε για την εξαιρετική δουλειά στην προετοιμασία της εκδήλωσης.

Τέλος ευχαριστούμε το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Αγ. Νικολάου για τη γενναιοδωρία και την ευκαιρία που μας πρόσφερε να αγγίξουμε από κοντά ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού. Ευχαριστούμε τους χοροδιδασκάλους μας, Δημήτρη Μόσχου και Γωγώ Ράπτη, για την προετοιμασία της Χορευτικής ομάδος καθώς και τους μουσικούς, οι οποίοι μας συνόδευσαν, Αντώνη Κουτσελάκη στη λύρα  και Δημήτρη Χατζάκη στο λαούτο.

Οι χορευτές μας ζωγράφισαν όπου κι αν χόρεψαν την Κρήτη, με τους βηματισμούς των χορών της περιοχής μας, και  τις μουσικές νότες από τη λύρα του Αντώνη και το λαούτο και την θαυμάσια φωνή του Δημήτρη. Μα και με τη λεβεντιά, την αρχοντιά, και τη σεμνότητα που χαρακτηρίζει την ξεχωριστή χορευτική εκφραστική ικανότητα της Ανατολικής Κρήτης. Μαζί με τους χορευτές της Κύπρου άφησαν το μεράκι, τον ενθουσιασμό και το κέφι τους να τους καθοδηγήσουν, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στην  πλατεία του Αγίου Γεωργίου, Παραλιμνίου.

Αυτές τις μέρες ζήσαμε στιγμές και εμπειρίες μοναδικές, που προκύπτουν τελικώς, από την αφοσίωση και την πίστη μας σε αξίες και ιδανικά, ριζωμένα  στην παράδοση και τη θρησκεία μας, και τον αγώνα μας να τα κρατήσουμε ζωντανά στο πέρασμα των χρόνων. Να μεταδώσουμε αυτή την αγάπη και  μ’ αυτήν να παρασύρουμε τους ανθρώπους, κυρίως τους νέους,  να ασχοληθούν με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, αυτόν που αιώνες τώρα μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες φυλές.

Ακολουθεί το βίντεο:

και φωτογραφίες: