in , , , , , ,

Το δράμα του σπηλαίου, τιμή 193 χρόνια μετά. video – fotos

Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ηρωική έξοδο των χιλιάδων γυναικόπαιδων και των λιγοστών οπλοφόρων από το σπήλαιο της Μιλάτου, στο οποίο έβαλαν φωτιά οι Τούρκοι, ως ύστατη λύση μετά από 22 μέρες ασταμάτητης πολιορκίας.
_D200042 9 _D200029 8
Το πρωί της Κυριακής του Θωμά εκατοντάδες πολίτες ανηφόρισαν στο σπήλαιο για να τιμήσουν την επέτειο του ολοκαυτώματος, το ιστορικό γεγονός και τη μνήμη των πεσόντων.
_D200020 5
Στη λειτουργία και στη δοξολογία που ακολούθησε προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Νεάπολης φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, η οποία στάθηκε στη σημασία της θυσίας κατατάσσοντάς την σε αυτές που αναδεικνύουν την αντίσταση του κρητικού λαού έναντι των Τούρκων και τονίζοντας την παλλασιθιώτικη αξία της. Ανατρέχοντας σε σύγχρονους ιστορικούς όρους και διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε την σφαγή «έγκλημα πολέμου», αλλά στην δεδομένη περίοδο δεν υπήρχε η δυνατότητα καμίας προσφυγής.
S1600067 4 S1600070
Στην έξοδο μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου -που είχε αναλάβει τμήμα της διοργάνωσης- προσέφεραν στους επισκέπτες νερό και πορτοκαλάδα.


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ