in ,

Το Βραχάσι του πολιτισμού, fotos – video

Είναι παρήγορο και συνάμα ελπιδοφόρο όταν νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν ινία στις συλλογικές προσπάθειες στα χωριά και δημιουργούν τις συνθήκες αλλαγής της πλεύσης στα πολιτιστικά δρώμενα των περιοχών τους.
 
Η οργάνωση, ο συντονισμός και κυρίως το περιεχόμενο των 3ήμερων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Βραχάσι με τίτλο πολιτιστικές συναντήσεις απέδειξαν του λόγου το αληθές.
 
Τις εκδηλώσεις άνοιξε μια έκθεση από έργα ζωγραφικής που λειτούργησε και τις τρείς μέρες στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού καταστήματος του Βραχασίου των Στέλιου Πεδιαδίτη και Κατερίνας Νασιάκου και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, «Τα Καραβάκια του Σισίου» του Άρη Ροβίθη και αυτές του Μπάμπη Γουλιδάκη και Αθηνάς Σαμουλίδου. Έργα ντόπιων δημιουργών που έχουν μεράκι και διάθεση να εκφραστούν μέσα από τα χρώματα τα σχήματα και τις κατασκευές.
_D200072 p
Η συνάντηση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του παρθεναγωγείου που είναι η έδρα του συλλόγου Βραχασίου ο Αναύλοχος, κάτω από τον επιβλητικό ναό «της του Θεού σοφίας»με την παρουσία πλήθους κοινού.
 
Το μέλος του συλλόγου Γιώργος Κωστάκης στο καλωσόρισμα του αναφέρθηκε στην ανάγκη να κυριαρχήσει σαν μοναδικό όπλο των κατοίκων της περιοχής το μυαλό και τίποτα άλλο, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση, μέλη του συλλόγου και όχι μόνο και με την βοήθεια των παιδιών των μελών του συλλόγου προσέφερε στους ομιλητές από ένα δώρο. Επίσης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αντώνη Ζερβό για την παρουσία του, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Κουνενάκη και όλους όσους παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση της Παρασκευής. «Η διαδικασία της αλληλεγγύης της αλληλοβοήθειας και της προσφοράς εργασίας από τα μέλη του συμβουλίου και όχι μόνο είναι από μόνη του ένα πολιτιστικό γεγονός που δίνει την ευκαιρία να συσφιχτούν οι σχέσεις και να ξαναγνωριστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
S1480093
Το Βραχάσι όπως και άλλα χωριά του Μεραμπέλλου διεκδικούσαν ανέκαθεν τον τίτλο των κοινωνιών των γραμμάτων και των τεχνών και όχι  διαφόρων άλλων συνηθειών του παρόντος και του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος. Αυτή η γη έχει γεννήσει σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους και αυτό μόνο τιμή αποτελεί για όλους μας.» είπε ο κ. Κωστάκης. Το θέμα που αφορούσε τις εργασίες στην πρώτη μέρα ήταν αυτό της την εκπαίδευσης και  προκάλεσε το ενδιαφέρον δασκάλων και καθηγητών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και βέβαια δεκάδων πολιτών όχι μόνο από το Βραχάσι αλλά και από αλλού.
_D200081 p
Τις εργασίες άνοιξε ο διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητηής με καταγωγή από το Βραχάσι κ. Βασίλης Φθενάκης ο οπόιος παρουσάισε αναλυτικά στην ομιλια του το θέμα της μεταρρύθμισης Εκπαιδευτικών Συστημάτων από ευρωπαϊκής και διεθνούς σκοπιάς τονίζοντας πως το παν στην μαθησιακή πορεία ενός παιδιού είναι η προσχολική αγωγή την οποία και χαρακτήρισε ως θεμέλιο στην εκπαιδευτική πορεία του παιδιού. Ακόμα είπε μεταξύ πολλών στοιχείων από μελέτες διεθνώς ότι η γνώση δεν είναι μόνο το διάβασμα αλλά κυρίως είναι η επαφή του παιδιού, ο διάλογος και η κοινωνικοποίηση του. Ακόμα όμως και το καλό περιβάλλον σε μια οικογένεια και οι σχε΄σεις των γονεών μεταξύ τους συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη των παιδιών χωρίς να σημαίνει ότι τα απιδιά που τα έχουν όλα, πλούσια και πολλά είναι και ευτυχισμένα και χαρούμενα, είπε ακόμα.
 
Ακολούθησε η ομιλία από την  Μαρία Κωστάκη, Φιλόλογο, Δ/ντρια ΓΕΛ Νεάπολης, η οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αυτόν τον ανοικτό με την κοινωνία διάλογο για θέματα εκπαίδευσης από την στιγμή που συνήθως αυτά ακούγονται μόνο σε συνέδρια εκπαιδευτικών και σε συναντήσεις μεταξύ τους. Έκανε μια ιστορική αναδρομή σε ότι αφορά την εκπαίδευση στο δευτεροβάθμιο σκαλοπάτι της το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό από την στιγμή που είναι αυτό που δίνει την ώθηση στον μαθητή να βγει στην κοινωνία και μίλησε για παρόν της με ένα δανειζόμενο από τραγούδι τίτλο στην ομιλία της «Ελληνικό Λύκειο: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν».
 
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Μαμάκης ο οποίος μίλησε για τη «Μετάβαση από την Ελληνικήν Σχολήν στο εν Νεαπόλει της Κρήτης Ελληνικό Γυμνάσιο – Αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος στην ιστορική του διάσταση και στη συγχρονία». «Μέχρι σήμερα η εκπαίδευση είχε ως κύριο έργο της  να μεταδώσει τις γνώσεις και τις ικανότητες στα παιδιά. Σήμερα όμως ξέρουμε ότι αυτός ο σκοπός ήταν του 19ου και εν μέρει και του 20ου  αιώνα…. Σήμερα όμως ισχυρός είναι ο πόλος που θέτει στο κέντρο την ανάπτυξη του παιδιού.  Αυτό που είχε κυριαρχήσει ήταν το κοινωνιοκεντρικά προσανατολισμένο σχολείο, ενώ σήμερα παρατηρείται η τάση το σχολείο να αντιμετωπίζει τον μαθητή ως ενεργό υποκείμενο. Αυτή η στροφή οφείλεται στο κίνημα της παιδαγωγικής μεταρρύθμισης και έχει σύνθημα “όλα πρέπει να έχουν ως αφετηρία και απόληξη το παιδί”, είπε μεταξύ άλλων.
 
Η βραδιά έκλεισε με ένα παραδοσιακό κέρασμα των μελών του συλλόγου προς όλους ενώ ακλούθησαν  τόσο το Σάβαβτο όσο και την Κυριακή οι υπόλοιπες δράσεις, ομιλίες συναντήσεις που διοργάνωσε ο Π.Σ Βραχασίου Αναύλοχος.


 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ