in , , , , , ,

Το άπαν η αυτοτέλεια, video

Η αυτοτέλεια του νομικού προσώπου του νοσοκομείου της Νεάπολης είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει το έργο της κατασκευής του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, αυτό τονίστηκε για μια ακόμα φορά στην συνάντηση που προκάλεσε το σωματείο των φίλων των παιδιών της Κρήτης το απόγευμα της Τετάρτης.
Στην συνάντηση στην οποία μετρήθηκαν οι απουσίες του Περιφερειάρχη ή έστω κάποιου θεματικού αντιπεριφερειάρχη ή έστω περιφερειακού συμβούλου, και του πρόεδρου ΔΥΠΕ Κρήτης ή έστω κάποιου αντιπρόεδρου, όλων όσων περίμεναν δηλαδή τα μέλη του σωματείου ώστε να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις στο έργο.

Μόνο μια επιστολή έστειλε η ΔΥΠΕ στην οποία ουσιαστικά αναφέρονται όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα και τονίζεται εκ νέου η διάθεση να γίνει το έργο ένα και εφόσον προχωρήσει το θέμα της μελέτης σκοπιμότητας του. Το παρόν έδωσαν ο βουλευτής της Ν.Δ του νομού Γιάννης Πλακιωτάκης, ο εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καλλιντέρης, ο διοικητής των νοσοκομείων του νομού Αλέξανδρος Μαυρικάκης ο οποίος είναι και μέλος στο Δ.Σ του σωματείου, η αναπληρώτρια διοικητής του νοσοκομείου Νεάπολης Λία Μοσχοβιτάκη, ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Μιχάλης Σγουρός και ο πρόεδρος του συλλόγου των γιατρών του νομού Κωστής Νικολαράκης ενώ το παρόν έδωσε χωρίς να κάνει κάποια παρέμβαση παρά μόνο να φανεί η στήριξη της τοπικής εκκλησίας ο αρχιμανδρίτης της ΙΜΠΧ π. Τίτος Ταμπακάκης.

Από την μεριά των μελών του σωματίου ο κ. Γιώργος Χουρδάκης εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι το έργο έχει παγώσει και καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για την πορεία των εργασιών ενώ ξεκα΄θαρα τόνισε ότι οι 3 όροι του συμβολαίου παραχώρησης του οικοπέδου για την κατασκευή του έργου έχουν ήδη χρονικά να κλονίζονται. «πραγματικά φοβόμαστε γιατί βλέπουμε να υπάρχει απραξία και τόσα χρόνια προσπαθούμε για το αντίθετο. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη απέναντι σε παλιούς καλούς Νεαπολίτες, που κανείς τους δεν είναι πλέον εν ζωή να ολοκληρώσουμε το όραμα τους να αφήσουν κάτι σημαντικό στον τόπο τους και διαπιστώνουμε ότι η μόνη διάθεση που έχει μείνει είναι αυτή της καθυστέρησης και της απραξίας.» είπε ο κ. Χουρδάκης πρόεδρος του σωματείου συμπληρώνοντας ότι οι απουσίες στην συνάντηση είχαν την σκοπιμότητα τους.

Τόνισε ακόμα ότι τόσα χρόνια και ακόμα να ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου ώστε να ενταχτεί με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχος από την στιγμή που ένας από τους όρους λέει ότι το έργο πρέπει να έχει προχωρήσει έως το 2015 ενώ οι άλλοι δύο όροι επίσης απειλούνται. «Ο πρώτος όρος είναι ότι μέσα ε 5 χρόνια πρέπει να έχε ολοκληρωθεί η μελέτη και να έχει ξεκινήσει το έργο, το χρονικό περιθώριο λήγει 31 12 2015, ο δεύτερος όρος να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς του νοσοκομείου της Νεάπολης στη Νεάπολη και ο τρίτος όρος αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου μέσα σε τρία χρόνια από την ημέρα της έναρξης των εργασιών. Αν ένας έστω από τους όρους δεν τηρηθεί το σωματείο θα ακυρώσει την παραχώρηση του οικοπέδου για την κατασκευή του έργου.» είπε τέλος ο κ. Χουρδάκης φανερά ανήσυχος. Από την μεριά της η Λία Μοσχοβιτάκη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του σωματείο ενημέρωσε τους παρόντες για τις εεξελίξεις και τις τελευταίες ενέργειες που έχουν γίνει, την πρόσφατη συνάντηση με του Υπουργό όπου του τέθηκε το θέμα της νομικής αυτοτέλειας του νοσοκομείου της Νεάπολης προκειμένου το έργο να προχωρήσει και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του μέσα από τα κληροδοτήματα.

 «Το σωματείο με την πολύτιμη συνεισφορά τόσο μα την παραχώρηση του οικοπέδου με τους δεσμευτικούς όρους που το συμβόλαιο έχει υπογραφεί βοηθά πολύ και τάσσεται σύμμαχος στο αίτημα για την ολοκλήρωσης του έργου. Βρισκόμαστε ήδη σε ένα καλό στάδιο που έχουν γίνει κινήσεις για την ωρίμανση του έργου ενώ τώρα βρισκόμαστε σε σημείο κομβικό. Το θέμα της αυτοτέλειας του νομικού προσώπου βρίσκεται σε εξέλιξη 2,5 χρόνια τώρα και ενώ έχουμε θετική απάντηση αυτή δεν έχει ακόμα υλο
ποιηθεί μέσα σε ένα καθεστώς πολλαπλών εξελίξεων στον χώρο της υγείας σε όλη τη χώρα. Έχουμε την δέσμευση του Υπουργό ότι θα υπάρχει νομική αυτοτέλεια του νομικού προσώπου ενώ αμέσως μετά και πολύ γρήγορα θα ακολουθήσει η έγκριση σκοπιμότητας του έργου για να προχωρήσουμε στην προκήρυξη της μελέτης.» είπε και σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ σχετικά με τον χρόνο που απομένει απάντησε ότι ο χρόνος μπορεί να καλυφθεί στην φάση της ωρίμανσης της μελέτης του έργου που μπορεί να πάει γρήγορα ενώ η αγωνία όλων αναμένοντας θέματα που έπρεπε να είχαν επιλυθεί νωρίτερα είναι η ίδια. Ο βουλευτής του νομού Γιάννης Πλακιωτάκης φανερά αισιόδοξος είπε πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία με τον Σεπτέμβριο να είναι μήνας καταλυτικός στο θέμα του αναπτυξιακού έργου για την περιοχή της Νεάπολης και το νομού γενικότερα.

«Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι επιτέλους το έργο να λυθεί και να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται εντός του μήνα να μπει για διαβούλευση η αυτοτέλεια του νομικού προσώπου διότι αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος για να μπορέσει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο. Στην συνέχεια όλοι μαζί πρέπει να τρέξουμε ώστε να γίνουν βήματα όπως η μελέτη σκοπιμότητας, η ωρίμανση της, η δημοπράτηση και βέβαια η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Έχοντας λοιπόν λύσει το θέμα της νομικής αυτοτέλειας πιέζουμε στην συνέχεια για όλα τα υπόλοιπα όλοι μαζί από την στιγμή που όπως διαπίστωσα και σήμερα υπάρχει ομόθυμη επιθυμία ώστε το έργο να γίνει και θα γίνει.» είπε ο ίδιος ενώ σε όσα ακούγονται για δυσκολίες που δημιουργούνται από άλλες παρόμοιες ιδιωτικές επενδύσεις σε γειτονικές περιοχές ώστε να καθυστερεί το έργο στη Νεάπολη είπε πως η παρούσα κυβέρνηση απαντά με έργα και όχι με λόγια.

Ο κ. Καλλιντέρης μεταφέροντας την θετική στάση του κ. Δερμιτζάκη που έχει φανεί και με επερωτήσεις που έχει κάνει ο βουλευτής για το έργο τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Από την μεριά του Δήμου Αγίου Νικολάου ο κ. Σγουρός τόνισε ξανά την αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής αρχής ώστε το έργο να γίνει στην περιοχή.

κείμενο φωτογραφίες επεξεργασία βίντεο ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ