in , , , ,

Τον Μπαλτά ρωτά ο Γιάννης Πλακιωτάκης για τα κλειστά κυλικεία.

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, του τέως Προέδρου της ΝΔ και Βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά, σχετικά με  τα αναψυκτήρια – κυλικεία που παραμένουν κλειστά στους αρχαιολογικούς χώρους .

 

Προς Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά

 

 

Θέμα: Λειτουργία των αναψυκτηρίων – κυλικείων εντός των αρχαιολογικών χώρων.

.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Είναι προφανές ότι σε περιόδους έντονης οικονομικής ύφεσης, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ως χώρα  είναι περισσότερο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Δυστυχώς, όμως, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  δημιουργούνται προβλήματα που επιφέρουν αφενός αρνητική εικόνα στο τουριστικό μας προϊόν δημιουργώντας εξαιρετικά άσχημη εικόνα της χώρας μας στους επισκέπτες και αφετέρου αποτελούν αφορμή για διαφυγή εσόδων.

 

Ξεκινώντας από τους  χώρους ευθύνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου εκτός από τους καθ’ εαυτούς αρχαιολογικούς χώρους – Ψυχρό (Δικταίον Άντρο), Σπιναλόγκα, Λατώ, Ζάκρος, Γουρνιά – και την εύρυθμη λειτουργία τους (προσβασιμότητα, καθαριότητα, φύλαξη) εμπίπτουν και τα αναψυκτήρια – κυλικεία που υφίστανται εντός αυτών και που εκτός των αναψυκτηρίων – κυλικείων Ψυχρού και Σπιναλόγκας τα οποία είναι εκμισθωμένα με συμβάσεις που έχουν συναφθεί προ διετίας και λειτουργούν κανονικά, τα υπόλοιπα σε Λατώ, Ζάκρο και Γουρνιά δεν είναι μισθωμένα και παραμένουν κλειστά ενώ βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

 

Συγκεκριμένα, ο αρχαιολογικός χώρος  της Λατούς λειτουργεί με ωράριο 08:00 – 15:00, διαθέτει πετρόκτιστα κτήρια για το αναψυκτήριο – κυλικείο και χώρους υγιεινής. Ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου της Ζάκρου λειτουργεί τους θερινούς μήνες με ωράριο 10:00 – 18:00 και έχει στη διάθεση του εκδοτήριο, πωλητήριο, χώρους υγιεινής και αναψυκτήριο – κυλικείο πλήρως εξοπλισμένο, κτήρια των οποίων η ανέγερση οφείλεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2014 με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το ίδιο ισχύει και στον αρχαιολογικό χώρο Γουρνιών που το Δεκέμβριο του 2015 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του παλαιού κτηρίου με έργο ΕΣΠΑ διαθέτοντας πλέον αναψυκτήριο – κυλικείο πλήρως εξοπλισμένο και βεβαίως χώρους υγιεινής.

 

Από τα τρία λοιπόν αναψυκτήρια – κυλικεία που παραμένουν κλειστά, τα δύο (Ζάκρος – Γουρνιά) έχουν ολοκληρωθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προσφέροντας τις απαραίτητες υποδομές που να δικαιολογούν το αντίτιμο του εισιτηρίου πράγμα που αυτομάτως αναιρείται από την απραξία του Υπουργείου και τη μη δυνατότητα εύρεση λύσης ώστε τα αναψυκτήρια – κυλικεία να λειτουργούν απρόσκοπτα τις περιόδους που χρειάζεται – στη Λατώ και τη Ζάκρο καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τους θερινούς μήνες (το χειμώνα επειδή είναι απομακρυσμένα παρουσιάζουν ελάχιστη επισκεψιμότητα), ενώ στα Γουρνιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γιατί και βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, πάνω στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας – Σητείας και έχουν επισκεψιμότητα και κατά τη χειμερινή περίοδο κυρίως από σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές.

 

Το πρόβλημα όπως διατυπώνεται για την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Νομού Λασιθίου, λίγο πολύ καθρεφτίζει το τι συμβαίνει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, σε όλες τις εφορείες αρχαιοτήτων, για αυτό και στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα κλειστά αναψυκτήρια – κυλικεία και τα πωλητήρια σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μας δεν είναι ούτε ασυνήθιστο φαινόμενο ούτε άγνωστο γεγονός. Πολλές φορές μάλιστα υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών του ΤΑΠ, του Ταμείου δηλαδή Αρχαιολογικών Πόρων που είναι και το καθ’ ύλιν αρμόδιο  για την λειτουργία τους.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Επειδή, όσο περνά ο καιρός, τόσο διογκώνονται τα προβλήματα, πως και πότε σκοπεύετε να δώσετε τη λύση για την άμεση λειτουργία των αναψυκτήριων – κυλικείων στους αρχαιολογικούς χώρους τόσο της υπόλοιπης Ελλάδας όσο και του Λασιθίου  ώστε να μπορούν  να ανταποκριθούν  στην αυξημένη τουριστική κίνηση αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δικαιολογώντας το αντίτιμο του εισιτηρίου;

 

  • Ισχύει ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των αναψυκτηρίων – κυλικείων  και του οποίου είστε ο φυσικός προϊστάμενος, ήδη με διαγωνισμό που προκήρυξε στις αρχές του χρόνου προτίθεται να «παραδώσει» τα εν λόγω καταστήματα σε μεγάλες αλυσίδες εστίασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου;

 

  • Kατά πόσο αυτή η πολιτική του ΤΑΠ θα ισχύσει σε όλη την επικράτεια ακυρώνοντας την προηγούμενη πρακτική του Ταμείου για μεμονωμένες συμβάσεις;

 

  • Στην περίπτωση που το Ταμείο (ΤΑΠ) αλλάξει τα ισχύοντα για τα αναψυκτήρια –κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων, σε πόσο  χρόνο  θα λειτουργήσει το καινούριο πλαίσιο δεδομένου ότι,  κάθε καθυστέρηση αμαυρώνει  την  εικόνα της χώρας από τις αντιδράσεις δυσαρεστημένων επισκεπτών και αυτομάτως σημαίνει και μεγάλη απώλεια χρημάτων;

 

 

 

Ο ερωτών,

 

 

Γιάννης Πλακιωτάκης