in

Έφυγαν από Κρήτη για τις πατρίδες τους οι τραυματίες του σεισμού

Στη Σουηδία και τη Νορβηγία αντίστοιχα θα συνεχιστεί η νοσηλεία των δύο βαρύτατα τραυματισμένων θυμάτων του φονικού σεισμού στην Κω. Η επιχείρηση αερομεταφοράς τους που έγινε με ιδιωτικά μέσα και αεροσκάφη, ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με αφετηρία το ΠΑΓΝΗ.
Ο 23χρονος από τη Σουηδία, ο οποίος ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια υποβλήθηκε χθες σε νέα επέμβαση για τον καθαρισμό των τραυμάτων.
Στην πατρίδα του αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κινητική του αποκατάσταση, ενώ όπως φαίνεται, θα χρειαστεί διαρκή ψυχολογική υποστήριξη, καθώς βρίσκεται σε κατάσταση ισχυρού σοκ.
 
Χρειάζεται ψυχολογική ενίσχυση
Σύμφωνα με την υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Ελένη Γιακουμάκη, «το κύριο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ο ασθενείς αφού έχει διαφύγει τον κίνδυνο είναι η ενίσχυση η ψυχολογική, καθώς είναι ένα 23χρονο παιδί βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά με ακρωτηριασμένα και τα δύο του μέλη».
Θεαματική ήταν η βελτίωση της κλινικής εικόνας του 21χρονου Σουηδού, ο οποίος έφτασε στο ΠΑΓΝΗ, με ελάχιστες ελπίδες ζωής, εξαιτίας των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και της εγκεφαλικής αιμορραγίας που είχε υποστεί.
 
Γιγαντιαία η κινητοποίηση γιατρών και νοσηλευτών
Όπως επισημαίνει η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Γιακουμάκη «τα αισιόδοξα νέα για όλους τους τραυματίες είναι αποτέλεσμα της γιγαντιαίες κινητοποίησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ, και μία διαρκούς προσπάθειας για την αναστροφή των τραγικών συνεπειών του φονικού σεισμού στην Κω».
Σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη, υπήρξε μία 30μελή ομάδα, η οποία έσπευσε στα επείγοντα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συγκεκριμένων ασθενών και γενικώς η όλη προσπάθεια χαρακτηρίστηκε από συντονισμό, οργάνωση και επαγγελματισμό.
Ο 37χρονος Έλληνας που έχει τραυματιστεί στο δεξί μάτι θα παραμείνει στο ΠΑΓΝΗ, καθώς η μάχη των γιατρών συνεχίζεται ώστε να μη χάσει την όρασή του. «Το πρόβλημα της υγείας του είναι σοβαρό», σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη, «οι γιατροί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθηθεί».
Επίσης, έτοιμη για εξιτήριο είναι και η 28χρονη τραυματίας, η οποία μετά τη συνεργασία της Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, της 7η ΥΠΕ και του Δήμου Ηρακλείου, θα μεταφερθεί χωρίς επιβάρυνση στην πατρίδα της, εξέλιξη στην οποία θα συμβάλει και η αεροπορική εταιρεία που προσφέρει δωρεάν τα εισιτήρια για τη μετάβασή της στην Αθήνα και από εκεί στην Κω.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr