in

Τα κρητικά αρνιά «φιλοδοξούν» να γίνουν ΠΟΠ

Εάν έχετε παρευρεθεί στην κουρά των προβάτων, τη μεγάλη γιορτή που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο στην Κρήτη, θα έχετε σίγουρα αντιληφθεί τη σημασία των αρνιών στη λαογραφία αλλά και στην τοπική οικονομία του νησιού. Αν, πάλι, είχατε την τύχη να γιορτάσετε το Πάσχα στη μεγαλόνησο ή να κληθείτε σε κρητικό γάμο, θα είχατε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κρέας από κρητικά αρνιά, που θεωρούνται απόγονοι των πρώτων προβάτων που βόσκησαν στην Κρήτη κατά τη νεολιθική εποχή.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, φαινοτυπικά αλλά και καθαρά διατροφικά, θέλησε να πιστοποιήσει και να προστατεύσει η Περιφέρεια Κρήτης, που κίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να αναγνωριστούν τα κρητικά πρόβατα ως ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης). «Σκοπός της καταχώρισης ΠΟΠ για το αρνί Κρήτης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών του χαρακτηριστικών, που απορρέουν τόσο από τη μοναδικότητα της κρητικής υπαίθρου όσο και από την αποκτηθείσα πλέον τεχνογνωσία, καθώς η ενασχόληση των Κρητικών ανάγεται στη μινωική εποχή», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα. Ο χαρακτηρισμός θα αφορά σφάγια που θα προέρχονται από προβατίνες των παρακάτω αυτόχθονων κρητικών φυλών: τη φυλή των Σφακίων, τον πληθυσμό των Ανωγείων (ψηλορείτικη/ μεταξόμαλλη), τον πληθυσμό των Αστερουσίων και της Σητείας, αλλά και όσα προέρχονται από συνδυασμούς αυτών.
Οπως διευκρινίζεται στον φάκελο που έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την ομάδα έργου (περιφέρεια, γεωργικό επιμελητήριο και σύμβουλοι επιχειρήσεων Proactive), το «αρνί ΠΟΠ Κρήτης» θα είναι νωπό κρέας αρνιών 8 έως 14 κιλών από ζώα που θα έχουν εκτραφεί από τη γέννησή τους με θηλασμό και βόσκηση ή με συνδυασμό αυτών. Σε κρίσιμες περιόδους του έτους θα μπορούν να λάβουν συμπληρωματικές τροφές που θα αποτελούνται από δημητριακά, τριφύλλι, άχυρο και ψυχανθή, που θα προέρχονται αυστηρά από την οριοθετημένη περιοχή της Κρήτης. Προϋπόθεση για την πιστοποίηση των εν λόγω σφαγίων –που διαφοροποιούνται από εισαγόμενα είδη με διαφορετικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, τα οποία εκτρέφονται σε μικρότερες ποσότητες στο νησί– είναι όλα τα στάδια της παραγωγής (γέννηση, εκτροφή, σφαγή, τεμαχισμός και συσκευασία) να γίνονται στην Κρήτη.
Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, με το βλέμμα στραμμένο στον Αγιο Μάμα, προστάτη της ποιμενικής ζωής και των ζώων, αδημονούν για τα αποτελέσματα, που θα τονώσουν το αρχαιότερο επάγγελμα του νησιού, αυτό του βοσκού. Αν η αίτηση εγκριθεί, επόμενος στόχος είναι η αντίστοιχη αναγνώριση του κατσικιού Κρήτης.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr