in ,

Τέχνη συνοδευόμενη από ανάπτυξη στον Δήμο Αγ. Νικολάου;

ΤΈΧΝΗ ΣΥΝΟΔΕΥΌΜΕΝΗ ΑΠΌ ΑΝΆΠΤΥΞΗ. ΣΤΟ ΔΉΜΟ ΑΓΊΟΥ ΝΙΚΟΛΆΟΥ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα πρόσφατα στον τύπο την είδηση για την έγκριση από πλευράς του Δήμου μας ενός σχεδίου εγκατάστασης φωτεινών δένδρων, μεταλλικών και από γυαλί, 4 περίπου μέτρων, σε τεχνητή βραχονησίδα της παραλίας Άμμου της πόλης του Αγίου Νικολάου.
Η σπουδή, με την τάχιστη αποδοχή της τοποθέτησης των όμορφων διακοσμητικών αυτών στοιχείων, με την οποία ο Δήμος ενδιαφέρθηκε και προχώρησε, κινδυνεύει να μας “καλομάθει”, γεμίζοντάς μας με αισιοδοξία. Μετά από ένα έτος εκλογής της, η νέα δημοτική Αρχή είναι η πρώτη φορά που υλοποιεί και τοποθετεί έργα τέχνης, σε μία αναμφισβήτητα πτωχή σε μόνιμα έργα πόλη.
Έως τώρα (πέρα από προτομές) υπάρχουν τέσσερα όλα κι όλα γλυπτά, δύο δημόσια και δύο ιδιωτικά του ίδιου του υπογράφοντος το παρόν άρθρο, για τον εξωρραϊσμό του τόπου και την τέρψη των κατοίκων και των επισκεπτών.
Η προθυμία με την οποία ο αρμόδιος έβαλε -και ΕΎΓΕ του- το χέρι στο πουγγί του Δήμου, σε παρόμοιες δύσκολες οικονομικά εποχές, για μία απευθείας ανάθεση με το ανώτατο μάλιστα γι αυτήν όριο, ποσόν των 20 χιλ. ευρώ -αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής σε εκλιπόν τέκνο του Αγίου Νικολάου- μας κάνει να ελπίζουμε ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και έγκριση ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ακόμη μίας ισόποσης δαπάνης για τοποθέτηση (πολλαπλάσιου μάλιστα αριθμού) και άλλων γλυπτών, προϊόντα αυτή τη φορά συλλογικής επιλογής μίας επιτροπής.
Θα υπενθυμίσω την περίπτωση του Φόδελε όπου με συνολική δαπάνη 2 χιλ Ε/έργο τοποθετήθηκαν πρόσφατα 7 γλυπτά στην κεντρική πλατεία του, άρα θα μπορούσαμε να έχουμε 10 γλυπτά με τις 20 χιλ. ευρώ μας, να προστεθούν στα 3 μας. Να τονίσω ότι τα δέκα έργα με δαπάνη του αυτού ύψους, θα αποτελούσαν μία ενότητα βασισμένη στην τοπική ιστορία μας ή στη μυθολογία μας, ακόμη βαθύτερη σε νόημα και σπουδαιότερη από τα (όμορφα) δένδρα και με σκοπό ΌΧΙ ΜΌΝΟ το στολισμό αλλά την προσέλκυση επισκεπτών και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ανάπτυξη, βασισμένη στη διεθνώς δοκιμασμένη μέθοδο πολιτιστικής-ιστορικής προβολής, όπως έχω αποδείξει και με μελέτη που προ πολλού κατέθεσα στο Δήμο Α.Ν, στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδίου ΆΡΤΙΣ.
Σε προσωπική συζήτησή μου με τον αείμνηστο Νίκο Σ, είχε με ανοιχτό πνεύμα εκφράσει την ευχή να δει πρωτοβουλίες και ΆΛΛΩΝ δημιουργών στον τόπο, προς δόξα της Τέχνης, ώστε όπως του είχα επισημάνει να μην μετατραπεί σε αποκλειστικά καλλιτεχνική “Σωτηριαδούπολη” ο Άγιος Νικόλαος, κάτι που κι ο ίδιος απευχόταν.
Για τον αρμόδιο, θα χαρώ αν προικοδοτήσει με το αυτό ποσό την προσπάθεια δέκα ακόμη ονόματων για να δημιουργήσουν, ώστε να γίνουν ένδεκα οι καλλιτεχνες, διότι θα βοηθούσαν στην ανάπτυξή μας. Συνδυάζοντας την Τέχνη με το άκρως για μας Ωφέλιμο, δηλαδή μπραντ νέιμ, εικόνα και προβολή, απέναντι στην προς το παρόν αναμφισβήτητη υπεροχή των γειτονικών νομών που πρέπει να αναστρέψουμε.
Ώστε να αναγνωρίσω και να ομολογήσω ότι υπερέβαλα στην κρίση μου, θεωρώντας έλλειψη αναπτυξιακής οξυδέρκειας του ανδρός, την δις παλαιότερα δήλωσή του στις δύο μαζί του συναντήσεις μου για να του υποβάλω τις προτάσεις, ότι “στην ίδια μασχάλη δύο καρπούζια δεν χωρούν” (διότι ήδη ασχολείται με ένα άλλο τοπικό, ιδιαίτερης σπουδαιότητας, πολιτιστικό θέμα) φρονώντας ότι στη ΘΈΣΗ του, θα αποτελούσε μείζον πρόβλημα-ανεπάρκεια. Θα το ονόμαζα, σίγουρος ότι εκτιμά το χιούμορ, “ανατομική δυσπλασία μασχάλης άρχοντος” και δεν δικαιολογείται. Ένα καλό και άξιο δημοτικό παλικάρι έχει χώρο για δέκα διαφορετικά καρπούζια-προσπάθειες στη μασχάλη του.
Κινηθείτε και εδώ με την αυτή ταχύτητα και ζήλο, φίλτατε δημοτικέ άρχοντα, όπως και στη “δενδροφύτευσή” σας. Εμπνευσθείτε από την έμπνευση τόσων ευαίσθητων ατόμων αλλάάκαι ειδικών καθώς και προσωπικοτήτων, ακόμη και διεθνών, πάνω στην ιδέα. Άλλωστε, δεν διαθέτετε (ούτε δυστυχώς ουδείς άλλος) απ’ ότι γνωρίζω, ΚΑΜΙΆ πρόβλεψη αποφασιστικής, ισχυρής ανάπτυξης, για το Δήμο Α.Νικολάου και την ευρύτερη περιοχή. Μιλάω εδώ για σχεδιο με ΈΝΑ ΤΡΊΤΟ ΤΈΧΝΗΣ-ΔΎΟ ΤΡΊΤΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ, γι αυτό επιμένω να αφιερώσουμε εκεί προσπάθεια και λίγα χρήματα. Για να μας επιστραφούν πολλαπλάσια, αυτές τις εποχές μαύρης μιζέριας. Θα το αφήσετε ανεκμετάλλευτο; Δεν θα το θέσετε καν σε εξέταση και συζήτηση;
Ο χρόνος πιέζει, η ένδεια προελαύνει και θριαμβεύει. Παίξτε αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτισή της, όχι μόνο με τους συνήθεις ανήμπορους θρήνους περί έλλειψης πόρων και αδυναμίας δράσης, αλλά με φωτισμένες, καινοτόμες πρωτοβουλίες, χαμηλού κόστους και μοναδικού αποτελέσματος. Ιδού ο Δήμος μας, ιδού και το πήδημα ή το άλμα. Με σαφώς καλύτερη επιλογή  το δεύτερο. Διαλέξτε. Αντιπαραγωγικό δεν θα ήταν να αδιαφορήσετε ήήνα εθελοτυφλείτε ενώ γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη διέξοδος και τοπική ελπίδα, από το τρίπτυχο πολιτισμός μας-καινοτόμος ιδέα μας-προβολή μας;
ΣΤΈΛΙΟΣ ΑΔΑΜΆΚΗΣ.

ΥΓ, για τους αναγνώστες του Φωνήεν. Εκείνο που δεν κατανοώ είναι γιατί τόσες φορές που πραγματοποιήθηκε δημοσίευση γι αυτό το θέμα και ενώ αφορά ζήτημα ανάπτυξης που τόσο χρειάζεται η περιοχή, η ανάπτυξη που θεωρητικά όλοι επιδιώκουν, ουδείς αρμόδιος παράγων ούτε ουδείς συνειδητοποιημένος πολίτης δεν αντέδρασε με ένα σχόλιο εποικοδομητικό ή μία πρόταση, να συμμετάσχει, να συμπληρώσει, να βελτιώσει.
Προς τι όμως να περιμένουμε ένα Μεσσία για να μας φροντίσει εφ’ όλης της ύλης, το μεγάλο ηγέτη που ΔΕΝ υπάρχει και ΔΕΝ θα έλθει ποτέ, αντί για τις μικρές και μεγάλες ιδέες ανάκαμψης, που έστω και λίγες, αυτές ναι, υπάρχουν μέσα μας;
Νεαρή γλυκύτατη φοιτήτρια με ρώτησε “μα γιατί οι ντόπιοι παράγοντες δεν ασχολούνται, δεν το εξετάζουν, είναι τόσο χορτάτοι από ανάπτυξη και ευημερία”;
Δεν πήρε απάντηση.
Σ.Α