in ,

Οι 14 προτεραιότητες του ΤΕΕ ΤΑΚ, οι ΒΟΑΚ – ΝΟΑΚ, το παραλιακό μέτωπο και ο ρόλος της Νεάπολης, video.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του νομαρχιακού τμήματος του ΤΕΕ ΤΑΚ πολιτικός μηχανικός Γιώργος Καφφετζάκης  στην σύσκεψη των φορέων εν όψη της επίσκεψης Τσίπρα στην Κρήτη παρουσίασε τις απόψεις – προτάσεις του τεχνικού κόσμου οι οποίες είναι:
το βίντεο της τοποθέτησης:

fonien.gr - Συνάντηση για το αναπτυξιακό συνέδριο - Καφετζάκης ΤΕΕ (12-9-2017)


“Το ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι το σταυροδρόμι κι ο χώρος κοινής έκφρασης και δράσης των Μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης. Χώρος καλλιέργειας διαλόγου και σημείο αναφοράς για τον τεχνικό κόσμο με κύρος παρέμβασης στην κοινωνική πραγματικότητα του τόπου. Αυτή η κατάκτηση είναι ο καρπός σκληρής συλλογικής δουλειάς και προσπάθειας πολλών ετών της Δ.Ε. του ΤΕΕ/τακ, των Μόνιμων Επιτροπών, αλλά και των παρατάξεων, των κλαδικών συλλόγων, και κάθε ενεργού μηχανικού αφήνοντας προσωπικά στίγματα εμπειρίας και γνώσης.
Για τα χρόνια που έρχονται και με αναφορά στην Κρήτη και ειδικότερα το Νομό Λασιθίου, το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να επικεντρωθεί:

  1. Στην άμεση ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ, καθέτων Αξόνων και ενός σύγχρονου Αεροδρομίου και Λιμανιών ως κορμό και προϋπόθεση αναπτυξιακής διάχυσης για ολόκληρο το νησί.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ σταθερό στις απόψεις του και με συνέπεια λόγων και δράσεων κατά την Συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου 2016 της αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. στον Άγιο Νικόλαο «διαπίστωσε το αναπτυξιακό έλλειμμα του νομού που συνθέτουν οι σοβαρές ελλείψεις υποδομών, οδικών έργων, υγείας, παιδείας οι οποίες οδηγούν εκτός των άλλων και στην ερημοποίηση του τόπου. Για το λόγο αυτό και με αφορμή την εξειδικευμένη εισήγηση για τις οδικές και εγγειοβελτιωτικές υποδομές του Νομού Λασιθίου θεωρούμε ότι πρέπει να προταχθεί η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του ΒΟΑΚ. Στην κατεύθυνση αυτή το Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια (από τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες) ώστε το Λασίθι να βγει μια ώρα γρηγορότερα από το αναπτυξιακό τέλμα».

  1. Στην ενεργειακή αυτάρκεια της Κρήτης με ορθή αξιοποίηση των ΑΠΕ και της διασύνδεσης με το ενεργειακό δίκτυο του κορμού της χώρας.
  2. Ιεραρχημένο σχεδιασμό και υποδομές που θα εξυπηρετούν ένα ολιστικό αναπτυξιακό μοντέλο για την Κρήτη.
  3. Στο χωρικό σχεδιασμό και οργάνωση που θα ανταποκρίνεται στις εξελίξεις που συντελούνται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και στην προοπτική να εξελιχθεί η Κρήτη σε κομβικό σημείο για τη διαχείριση υδρογονανθράκων.
  4. Στη διαχείριση και προστασία της ταυτότητας του τόπου που αποτελεί ένα παγκόσμιο ισχυρό “brand name” με έμφαση στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου και της ταυτότητας των οικισμών, τις βάσεις στις οποίες γεννιέται πολιτισμός, διατροφική κουλτούρα και στάση ζωής.
  5. Ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα επιχειρηματικής δράσης στα πεδία της διατροφής, της τυποποίησης αλλά και υπηρεσιών καινοτομίας και γνώσης αξιοποιώντας τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα του νησιού.
  6. Πολιτική κινήτρων για τη συντήρηση του οικιστικού αποθέματος σε πόλεις και οικισμούς ενισχύοντας τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα τους σε συνδυασμό με τα προγράμματα αναπλάσεων του δημόσιου χώρου και παράλληλα τονώνοντας την τοπική αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου Αναπτυξιακού μοντέλου είναι οι Αρχάνες, που ο νυν Περιφερειάρχης και τότε Δήμαρχος Αρχανών, υλοποίησε, καθιστώντας τις ως κύριο πόλο Ανάπτυξης της Ενδοχώρας του Ηρακλείου. Τέτοιοι οικισμοί αναλόγου μεγέθους στο Νομό Λασιθίου είναι για παράδειγμα η Νεάπολη, καθώς όμως και πολλοί μικρότεροι, οι οποίοι μπορούν να συνθέσουν, μέσω της ανάπλασης του κτηριακού αποθέματος τους την Ανάπτυξη της ενδοχώρας του Νομού.

  1. Οροπέδιο Λασιθίου: Ολοκλήρωση των έργων στο Οροπέδιο Λασιθίου, με παράλληλη όμως δέσμευση για τα αντισταθμιστικά έργα της περιοχής.
  2. Υδραυλικά – Αρδευτικά έργα: α. Νέος προσαγωγός Μύρτους, β. άμεση δημοπράτηση Φράγματος Λιθινών το οποίο είναι ίσως το πιο ώριμο έργο σε επίπεδο Νομού, γ. φράγμα Χοχλακιών και τέλος δ. φράγμα Αγ.Ιωάννη.
  3. Στρατηγικές επενδύσεις και ώθηση της ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς όμως εκπτώσεις ή υπερβολές στην προστασία του Περιβάλλοντος.
  4. Σπιναλόνγκα: Το ΤΕΕ/ΤΑΚ με την προγραμματική σύμβαση που του ανατέθηκε, κατέθεσε τον φάκελο για την ένταξη της Σπιναλόγκα στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία και το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα βοηθήσει ώστε να επιτευχτεί ο στόχος.

  1. Παραλιακό Μέτωπο Π.Ε. Λασιθίου: Ολοκληρωμένη διαχείριση του παραλιακού μετώπου της Π.Ε. Λασιθίου με ολιστική αντιμετώπιση από το επίπεδο Γενικού Σχεδιασμού έως την Τοπική εφαρμογή από τον αρμόδιο κάθε φορά Δήμο.
  2. .Τουρισμός και Υποδομές καθώς και η έδρα της Τουριστικής Σχολής στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
  3. Απλοποίηση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης: Επτά χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσθετοι άνεργοι δεν φαίνεται να αρκούν για να αναγκάσουν το ελληνικό Δημόσιο να άρει τα γραφειοκρατικά –και όχι μόνον– εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα. Όταν χρειάζονται ακόμα και περισσότερα από δύο χρόνια για να βγάλει κάποιος οικοδομική άδεια και περισσότερα από τρία για να ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός ή μελέτη για έργο του Δημοσίου, είναι φυσικό όχι μόνον να αποκαρδιώνονται οι ενδιαφερόμενοι αλλά και να ναυαγούν μικρά και μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την, επιεικώς, αναιμική ελληνική οικονομία. Φαντάζει λοιπόν οξύμωρος ο τίτλος «Αναπτυξιακό Συνέδριο», όταν δεν μπορούν να παταχθούν τέτοιες παθογένειες, που είναι ουσιαστικά η τροχοπέδη της Ανάπτυξης.

 
Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα θέματα που αφορούν την κοινωνία γενικότερα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους βασικούς πυλώνες:
 

  1. ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ –ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η αντισεισμική θωράκιση τεχνικών υποδομών και κτιριακού αποθέματος αποτελεί πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ως μέτρο «παθητικής ασφάλειας» και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Στην τρέχουσα συγκυρία, οι περιορισμένοι πόροι (για δημόσιο και ιδιώτες) προτάσσουν έντονα την ανάγκη έμφασης και σε ζητήματα «ενεργητικής ασφάλειας» έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές (σεισμός, θεομηνία, δασική πυρκαγιά κτλ).
Η ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης των πόλεων, αντισεισμικής θωράκισης κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία, σχολεία κτλ) και πολυεπίπεδου ορθολογικού σχεδιασμού για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων είναι επιτακτική λαμβάνοντας υπόψη την ελλιπέστατη συντήρηση των υποδομών λόγω υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και έλλειψης πολιτικής βούλησης.
 

  1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΔΗΜΟΣΙΑ & ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΈΡΓΑ / ΜΕΛΕΤΕΣ

Η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία, έχει ως αποτέλεσμα την ύφεση στον τομέα των μεγάλων έργων. Παρά το ότι είναι πια καιρός να προωθηθούν πραγματικά μεγάλα έργα στην Ελλάδα, ώστε να αμβλυνθεί δραστικά το αναπτυξιακό έλλειμμα της χώρας, ο στόχος αυτός στη τρέχουσα συγκυρία γίνεται ολοένα και πιο θολός.
Η προσπάθεια δημιουργίας μεγάλων υποδομών στέλνει παράλληλα ισχυρά περιβαλλοντικά μηνύματα. Έργα όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Κρήτης, η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, η δημιουργία διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, η δημιουργία ενεργειακού αποθέματος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, (Αντλησιοταμιευτήρες, ανεμογεννήτριες, ενεργειακές καλλιέργειες, ηλιακά πάρκα,), τα έργα δημιουργίας ή ανάδειξης πολιτιστικών και θεματικών πάρκων, καθώς και η ολοκλήρωση του δικτύου μαρίνων και αλιευτικών καταφυγίων, δε μπορεί να αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία.
Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη της συζήτησης για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο μελετών και κατασκευών ανεξάρτητα αν αφορά δημόσιο ή ιδιωτικό έργο. Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις και με αναφορά στο μέλλον.
 

  1. Θέματα Αειφορίας & Περιβάλλοντος / Ποιότητα Ζωής Εναλλακτικές Πολιτικές

Το θέμα της προστασίας του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αποτελεί πλέον ένα κορυφαίο ζήτημα σε όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι ανθρώπινες κοινότητες και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τόσο σε επίπεδο συλλογικής διαπραγμάτευσης (σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας) όσο και στο επίπεδο των θεσμικών και πολιτικών ρυθμίσεων.
Η πίεση των φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων και η κινητοποίηση για την υπεράσπιση των αρχών της αειφορίας που έχει υπάρξει τα τελευταία 20 χρόνια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες έχει διαμορφώσει ένα θετικό πλαίσιο υποδοχής των νέων πολιτικών που αναφέρονται στην αξιοποίηση των ήπιων και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τις μέχρι σήμερα πρακτικές της κατασπατάλησης των φυσικών και μη ανανεώσιμων πόρων.
 

  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, που προτάσσει μια ανάπτυξη με ισόρροπη έμφαση στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή και στην περιβαλλοντική προστασία, προβάλλει σήμερα ως η μόνη προοπτική για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη. Ένα μέλλον που για να έχει ρεαλιστικό ορίζοντα, πρέπει να είναι συνυφασμένο με τον έλεγχο της οικονομικής ανάπτυξης και διατήρησης σε ηπιότερα επίπεδα, συμβατά με τη φέρουσα περιβαλλοντική ικανότητα του πλανήτη σε διαθέσιμα.
Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι η προστασία του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας ζωής των κατοίκων στις οικιστικές συγκεντρώσεις αποτελούν κομβικά ζητήματα για τη λειτουργία της κοινωνικής ζωής. Ο σχεδιασμός, όμως, σημαντικών ζητημάτων που αφορούν είτε την ανάπτυξη ή τη βελτίωση της ζωής παρουσιάζει υστέρηση και αστοχίες από την πλευρά της πολιτείας, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο υλοποίησης.
 

  1. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – Γενικά πρώτα στοιχεία

Οι πόλεις είναι σήμερα, ο βασικότερος τόπος συνάθροισης πληθυσμών, ο κυριότερος χώρος συνεύρεσης πολιτισμών, ο σπουδαιότερος πόλος οικονομικής ανάπτυξης, και το ισχυρότερο πεδίο κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η νέα πόλη θα πρέπει να αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να θέσει σε ουσιαστική λειτουργία τους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους και να ανακατανείμει τις διάφορες χρήσεις προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Οφείλουμε να διερευνήσουμε πως θα ανασχεδιαστεί η πρόσβαση στην πόλη με τρόπο που να κρατά τους δημότες της, πως θα ενσωματώνει τις λειτουργίες αλλά και το εύρος των προαστίων της αλλά και πως θα «ανακυκλώνει ή αναδιατάσσει» τους χώρους της ώστε να αποδίδονται προς χρήση για τις εκάστοτε ανάγκες των κατοίκων της. Μαζί πρέπει να διερευνήσουμε το εύρος και το βάθος συμμετοχής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη και στο σχεδιασμό της, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία που ο χωρικός σχεδιασμός ως βασική προτεραιότητα κρατικής μέριμνας δείχνει να εγκαταλείπεται.
Στην Ελλάδα η άναρχη οικοδομική δραστηριότητα, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, έδωσε υποβαθμισμένα και κατακερματισμένα οικιστικά σύνολα και έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Απόλυτη προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί η ολοκλήρωση και εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές του θεσμοθετημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Βασικοί άξονες δράσης πρέπει να είναι:

  • Η επιδίωξη ολοκλήρωσης κι εφαρμογή του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, στο νέο θεσμικά τοπίο που διαμορφώνεται με παράλληλη αξιοποίηση διαθέσιμων μελετών .
  • Η προστασία και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Η αποκωδικοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για το χωρικό σχεδιασμό και τη θεσμική προστασία του αρχιτεκτονικού πλούτου των οικισμών