in , , ,

Σύντομα θα πετάμε με υδροπλάνα

Σε συνέχιση των επαφών των φορέων του Αγίου Νικολάου με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της δρομολόγησης υδροπλάνων στην χώρα πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο η δεύτερη συνάντηση με την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Αναστάσιος Γκόβας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν και ενημέρωσαν του τοπικούς φορείς, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και αντιδήμαρχο Μιχάλη Σγουρό, την Μαρία Καφετζάκη υπεύθυνη Δημοτικής τουριστικής επιτροπής, τα μέλη του Δ.Σ του Λιμενικού ταμείου Σταύρο Καναβάκη λιμενολόγο, Γιάννη Μελλισουργάκη πρ. Λιμενάρχη για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και τις λύσεις που υπάρχουν ώστε σύντομα η πόλη του Αγίου Νικολάου να αποκτήσει το δικό της υδατοδρόμιο.

Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία τρείς είναι οι λύσεις σε ότι αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι ενός τέτοιου έργου το κόστος του οποίου πλησιάζει περίπου τις 50.000 εάν δεν υπάρχει καμία υποδομή.

Η πρώτη είναι με την κατασκευή και την όλη επένδυση να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος ή το λιμενικό ταμείου του ώστε να παραμείνει στην διαχείριση του για πάντα και να εισπράττει από τις εταιρίες τα χρήματα χρίσης του, περίπου 3.000 ευρώ το μήνα ανά εταιρεία περίπου.

 Η δεύτερη λύση είναι να κατασκευαστεί όλη η υποδομή από τον ιδιώτη και ο Δήμος να εισπράττει περίπου 500 ευρώ τον μήνα για την ενοικίαση της περιοχής όπου θα γίνουν οι εγκαταστάσεις και η

Τρίτη λύση είναι η δημιουργία εταιρίας μεταξύ του Δήμου και του ιδιώτη όπου ανάλογα με το ποσό της συμμετοχής θα προκύψει και η οικονομική χρήση της λειτουργίας.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας απάντησαν σε πολλά ερωτήματα που τεθήκαν από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που για μια ακόμα φορά έδειξαν το ενδιαφέρον που υπάρχει ώστε να αποκτήσει η πόλη του Αγίου Νικολάου αεροπορική σύνδεση μέσω των υδροπλάνων.

Ήδη η πόλη του Ρεθύμνου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίας και σύντομα υδροπλάνα θα πετούν στην περιοχή ενώ στον ίδιο δρόμο με εμάς βρίσκονται Χανιά και Ηράκλειο.

«Όσες πιο πολλές ώρες πετούν τα υδροπλάνα τόσο πιο χαμηλό γίνεται το κόστος ανά επιβάτη που μεταφέρουν. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν υδατροδρόμια διότι έτσι θα αυξήσουμε τους προορισμούς και η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι ένας από τους προορισμούς που έχουν ήδη ζήτηση.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόβας και τόνισε πως από την στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση ώστε να γίνει το υδατοδρόμιο θα χρειαστεί περίπου το χρονικό διάστημα των 65 εργάσιμων ημερών ώστε να μπουν οι μηχανές μπροστά. Το θέμα της ασφάλειας τέθηκε από όλες τις μεριές με τους εκπροσώπους του Αγίου Νικολάου να ρωτούν και αν μαθαίνουν όλες τις εκδοχές ώστε η σύνδεση της πόλης με άλλους προορισμούς να γίνεται και γρήγορα αλλά και οικονομικά.

Στο συμβούλιο δε του Λιμενικού ταμείου της ερχόμενης Παρασκευής θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις και οι προτάσεις ώστε άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες και το έργο να ολοκληρωθεί αρχές του νέου έτους.

Στο τέλος οι εκπρόσωποι της εταιρίας έκανα αυτοψίας σε διάφορα σημεία ώστε να δουν τομέα του κατασκευαστικού έργου το οποίο πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να επιτρέπει στα υδροπλάνα των 19 επιβατών να ελιχτούν ώστε να δέσουν και με ασφάλεια να παραλάβουν ή να αφήσουν επιβάτες. «Σαν τουριστική περιοχή σαφώς και μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε δρομολόγια με εταιρίες υδροπλάνων που είναι ένας τρόπος γρήγορης ασφαλούς και οικονομικής μετακίνησης.» είπε ο κ. Σγουρός στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

«Η περιοχή του Αγίου Νικολάου μοιάζει ιδανική, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν για την έναρξη δρομολογίων με υδροπλάνα τα οποία έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τον καιρό και ανάλογα με την πορεία των άνεμων να προσθαλασσώνονται με ασφάλεια και να απογειώνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.» είπαν οι εκπρόσωποι της εταίρας δείχνοντας παράλληλα μερικά βίντεο.

 ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ