in , , , ,

Συγγραφέας, εκπαιδευτικός, ηθοποιός με αγάπη για την ανατολική Κρήτη.

Η γνωστή στο κοινό του Αγίου Νικολάου συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου βρέθηκε ξανά στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα.
 
Η  ίδια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων τα όποια έχουν προτιμηθεί από σχολεία όπως το 2ο δημοτικό του Αγίου Νικολάου για να γίνουν εργασίες και δράσεις αλλά και προσκεκλημένη του Παιδικού φεστιβάλ φέτος, δηλώνει ερωτευμένη με την Κρήτη και δη την περιοχή μας μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το παιδικό βιβλίο και τους απαιτητικούς αναγνώστες των μικρών ηλικιών.
 
«Το κοινό των παιδικών βιβλίων είναι απαιτητικό, δεν συγχωρεί και αν ένα βιβλίο δεν του αρέσει απλά δεν θα το διαβάσει. Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπει στην διαδικασία να το κάνει από την στιγμή που δεν του αρέσει και απλά  θα πει έχω άλλα πράγματα να επιλέξω. Τα παιδιά σήμερα έχουν εύκολη την μεταφορά της γνώσης και πλούσια την εικόνα οπότε το βιβλίο που θα πιάσουν στα χέρια τους θα είναι καλό να τους τραβήξει το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του, τους ήρωες, την πλοκή και βέβαια το μήνυμα που θα δώσει.» σχολίασε και είπε πως μπορεί ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ένα βιβλίο αν από νωρίς η οικογένεια είναι φιλική προς την ανάγνωση και οι γονείς δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά τους διαβάζοντας και βέβαια ασχολούμενοι μαζί τους και κάνοντας πράγματα.
 
Για το τελευταίο της βιβλίο «Φένια, η αγαπημένη των ήχων» από τις εκδόσεις Πατάκη που  έχει τιμηθεί με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012 η ίδια είπε πως είναι γεμάτο από μια πραγματικότητα που ζήσαμε στην χώρα μας την περίοδο μετά την κυκλοφορία του.
 
Η Φένια η ηρωίδα του βιβλίου είναι τυφλή δυστυχώς, όμως, το διαφορετικό τρομάζει και κάποιοι συμμαθητές της προσπαθούν την πληγώσουν. Την απορρίπτουν και της επιτίθενται. Δεν είναι δεκτικοί σε έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της ζωής, δυσκολεύονται να ανοίξουν την ψυχή τους στη γοητεία της διαφορετικότητας. Κι εδώ γεννιούνται πολλά ερωτήματα. Πού οφείλεται η αρνητική τους στάση; Αφού το διαφορετικό είναι το συνηθισμένο στη ζωή, γιατί τρομάζει τόσο αυτά τα παιδιά; Μήπως ο φόβος τους για ό,τι ξεφεύγει από τα συνηθισμένα είναι απλά μια αντίδραση που τους δίδαξαν με το παράδειγμά τους οι σημαντικοί ενήλικες στο περιβάλλον τους; Ένα είναι σίγουρο: Ο φόβος κάνει τα παιδιά αυτά σκληρά και περιορίζει τους ορίζοντές τους.  Παρακολουθώντας με ευαισθησία και διακριτικότητα την ιστορία της μικρής Φένιας η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου, η οποία είναι παράλληλα νηπιαγωγός και ηθοποιός, μας ταξιδεύει μέσα από το μύθο στην αλήθεια. Ένα τέχνασμα που βάζει να επινοήσει η δασκάλα της Φένιας ευαισθητοποιεί όχι μόνο τους συμμαθητές της, αλλά και τους αναγνώστες κάθε ηλικίας.
 
Αντί να μαλώσει τα παιδιά που δημιουργούν προβλήματα στη μικρή μαθήτρια, η δασκάλα τους τα προκαλεί να παίξουν – με τα μάτια κλειστά.
 
Ήδη το βιβλίο της αυτό όπως μας είπε θα κυκλοφορήσει στην Τουρκία καθώς αγοράστηκαν τα δικαιώματα ενώ δεν αποκλείεται το ταξίδι του να φτάσει και σε άλλες χώρες.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ