in , ,

Σημαντικές επαφές του Δημάρχου Ιεράπετρας στην Αθήνα

Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων δικτύων άρδευσης  στους ΤΟΕΒ
Με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία και του Δημάρχου Φαιστού, κ. Γιώργου Αρμουτάκη συζητήθηκε το θέμα της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων δικτύων άρδευσης σε κατά τόπους ΤΟΕΒ, προκειμένου να καλύπτονται ανάγκες σε περιοχές που παρατηρούνται προβλήματα άρδευσης.
Όπως τονίστηκε από τους Δημάρχους δύο αγροτικών κατά κύριο λόγο δήμων, επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσει το σχετικό νομοσχέδιο, αφού  υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που παρατηρούνται προβλήματα στην άρδευση αγροτικών περιοχών, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αμεσότερα από τους κατά τόπους ΤΟΕΒ.
Το σύνθετο γραφειοκρατικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στον τομέα αυτόν, ανέφεραν, δεν βοηθά σε μια εποχή μάλιστα που το πρόβλημα λειψυδρίας γίνεται εντονότερο με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικά οι αγροτικές καλλιέργειες και ειδικά οι θερμοκηπιακές.
Στις ανάγκες που παρατηρούνται στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας  δεδομένων των χιλιάδων στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών που υπάρχουν. Όπως τόνισε «μέχρι σήμερα υπάρχει μια καλή συνεργασία με όλους τους ΤΟΕΒ, η δυνατότητα ωστόσο μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε  αυτούς για την διαχείριση ζητημάτων άρδευσης είναι σημαντική προϋπόθεση για την βελτίωση ακόμα περισσότερων αρδευτικών ζητημάτων. Αυτό που ζητάμε από το Υπουργείο είναι να προχωρήσει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να μπορούν να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες δικτύων άρδευσης με σκοπό να αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν».
24-5-kalatzakis-stefanakis
Αίτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Το αίτημα χρηματοδότησης για αποκατάσταση  αγροτικών δρόμων στις Τοπικές Κοινότητες Μύρτου και Ανατολής του Δήμου Ιεράπετρας  μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά έκανε γνωστό στον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουπλή ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.
Σε συνέχεια της επιστολής και της σχετικής μελέτης που το προηγούμενο διάστημα είχε αποσταλεί, ο κ. Καλαντζάκης επισκέφτηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Υπουργό τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά της 21ης Απριλίου, καθώς και για τις ανάγκες που προκύπτουν λόγω αυτής στον Δήμο Ιεράπετρας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι επιτακτική η ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων  για την αποκατάσταση οδοστρωμάτων αγροτικών δρόμων στις Τοπικές Κοινότητες που επλήγησαν, καθώς λόγω των καταστροφών που συντελέστηκαν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν κατά την χειμερινή περίοδο πλημμυρικά φαινόμενα, δημιουργώντας έτσι σοβαρότατα προβλήματα στις υπάρχουσες υποδομές και καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα λόγω του ότι στις παραπάνω περιοχές αναπτύσσεται ο μεγαλύτερος όγκος θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Ιεράπετρας δημιουργούνται ιδιόμορφες συνθήκες και παράλληλα αυξημένες ανάγκες, καθώς είναι  μεγάλες οι ποσότητες θερμοκηπιακών πλαστικών και αρδευτικών δικτύων, δηλαδή ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών.
Με δεδομένα τα παραπάνω ο κ. Καλαντζάκης ζήτησε από τον Υπουργό  χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες βελτίωσης της προσπελασιμότητας των αγροτικών δρόμων στις εν λόγω περιοχές.
Όπως ανέφερε « αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας εκπόνησε σχετική μελέτη την οποία διαβιβάσαμε στο Υπουργείο και αυτό που αυτή τη στιγμή ζητάμε είναι η χρηματοδότηση των εργασιών, δεδομένου ότι αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας».