in ,

Πώς έγινε η αμερικανική επιχείρηση κατά του αρχηγού του ISIS

Eν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ αμερικανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της επιχείρησης υπό τις ΗΠΑ στην βορειοανατολική Συρία κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι κάτι σημαντικό έχει συμβεί και αναμένεται να κάνει δηλώσεις σε λίγες ώρες στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

 
 
Ανατινάχτηκε ο Μπαγκντάντι
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η επιχείρηση έγινε με κομάντος και ελικόπτερα κοντά στο χωριό Μπαρίσα στην επαρχία  Ιντλίμπ και σκοτώθηκαν συνολικά εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Αλ Μπαγκντάντι. H επιχείρηση ήταν διάρκειας περίπου δύο ωρών και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πάντα πληροφορίες ο Μπαγκντάντι πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά το οποίο φορούσε. 
Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε εξάλλου ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής αυτής που διήρκησε δύο ώρες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί. Το σπίτι που πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικότερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος, εξήγησε η ίδια πηγή. Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε σήμερα εικόνες από τη φερόμενη αμερικανική επιδρομή στη Συρία με στόχο τον αλ Μπανγκντάντι. Σε εικόνες που τραβήχτηκαν υπό το φως της ημέρας φαίνεται ένας κρατήρας στο έδαφος, πιθανόν αποτέλεσμα της επιχείρησης, και ματωμένα, σκισμένα ρούχα. Επίσης μετέδωσε νυκτερινές εικόνες από μία έκρηξη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας ο οποίος επεσήμανε ότι ιρακινές υπηρεσίες Πληροφοριών βοήθησαν στον εντοπισμό του αλ Μπαγκντάντι.

Τι ανακοίνωσαν οι Κούρδοι

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, έκανε λόγο σήμερα για “μια επιτυχημένη επιχείρηση” έπειτα από τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών, μια προφανής αναφορά στις πληροφορίες για τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στη Συρία. “Μια ιστορική, επιτυχημένη επιχείρηση, αποτέλεσμα της συνεργασίας σε επίπεδο πληροφοριών με τις ΗΠΑ”, έγραψε ο Μάζλουμ Άμπντι στο Twitter, αν και δεν επιβεβαίωσε ξεκάθαρα τον θάνατο του αλ Μπανγκντάντι.
Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν την επιχείρηση κατά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι
 

 

Τουρκία: Μας ενημέρωσαν για την επιχείρηση

Ο τουρκικός στρατός και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αντάλλαξαν πληροφορίες πριν την επιδρομή Αμερικανών μελών των ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας με στόχο τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
“Πριν την αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας χθες το βράδυ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων και των δύο χωρών”.
Μάλιστα όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, εξ όσων γνωρίζει, ο αλ Μπαγκντάντι είχε φτάσει στην περιοχή όπου διεξήχθη η επιχείρηση των ΗΠΑ 48 ώρες νωρίτερα.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αμερικανική επιδρομή στη Συρία.
Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν την επιχείρηση κατά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη βορειοανατολική Συρία.
Ο δημοσιογράφος των New York Times, Christiaan Triebert, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter βίντεο που φέρεται να δείχνoυν το σημείο όπου έγινε η αμερικανική επίθεση.
«Αυτό το βίντεο φέρεται να δείχνει ό, τι άφησε πίσω της η αμερικανική επίθεσης κατά την οποία ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε ή ανατινάχθηκε. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πραγματοποιήθηκε δυτικά της πόλης Μπαρίσα στην Ιντλίμπ της Συρίας» έγραψε ο δημοσιογράφος.

 

 

Εν αναμονή των ανακοινώσεων Τραμπ

Η ανακοίνωση Τραμπ θα γίνει από την Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου εκεί όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα με το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπος, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης λόγω της έρευνας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του σε δίκη και πιθανόν ακόμη και στην καθαίρεσή του – κατ’ αυτόν πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών». Συνεχίζει να δέχεται εξάλλου έντονες επικρίσεις για την απόφασή του να αποσύρει αμερικανούς στρατιωτικούς που ήταν ανεπτυγμένοι στη βόρεια Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισβολή του στρατού της Τουρκίας.
Χρονολόγιο του Independent για την άνοδο και την πτώση του ISIS

Ο Νο1 καταζητούμενος στις ΗΠΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζεται ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί θεωρητικά από τις εξετάσεις DNA. O Aμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι ο Νο1 καταζητούμενος στις ΗΠΑ όπου έχει επικηρυχθεί για 25 εκατ. δολάρια, O Αλ Μπαγκντάντι φέρεται να γεννήθηκε το 1971 στη Σαμάρα ή τη Ντιγιάλα του Ιράκ, σύμφωνα με τζιχαντιστικούς ιστότοπους και υποστήριζε ότι είναι απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ. Μετά την εισβολή των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ το 2003 ίδρυσε την αντάρτικη οργάνωση Jamaat Jaysh Ahl Al Sunnah wa l Jamaah, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της επιτροπής της για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (της Σαρία). Μετά το διδακτορικό του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης με θέμα την ισλαμική κουλτούρα, ιστορία και τη Σαρία ο αλ Μπαγκντάντι έγινε ιεροκήρυκας στο τέμενος Ιμάμ Αχμάντ ιμπν Χανμπάλ της Σαμάρα στο Ιράκ.
Τον Φεβρουάριο του 2004 που συνελήφθη από τους Αμερικανούς κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ ήταν σχετικά άγνωστος. Ο Αλ Μπαγκντάντι αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη του ίδιου χρόνου ελλείψει αποδείξεων εις βάρος. Οι Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν ξανά άλλες δύο φορές, το 2007 και το 2012, αλλά τον άφησαν ελεύθερο γιατί δεν ήξεραν ποιος πραγματικά ήταν.
Το 2005 ο Αλ Μπαγκντάντι ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο διαβόητο ηγέτη του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αλλά μετά τον θάνατο του τελευταίου σε επίθεση αμερικανικού drone το 2006 αναρριχήθηκε σιγά-σιγά στην ιεραρχία της οργάνωσης και ανέλαβε τα ηνία της το 2010.
Στις 29 Ιουνίου του 2014 το ISIS ανακοίνωσε την ίδρυση ενός παγκόσμιου «χαλιφάτου» με τον Αλ Μπαγκντάντι να αναλαμβάνει τα ηνία του. Από τη μέρα που ο Αλ Μπαγκντάντι αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης απέφευγε συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις.
Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε από τα όργανα προπαγάνδας του ΙΚ τον Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σε αυτό το μήνυμα, καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες». Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι.
Με τουρμπάνι, μαύρο ένδυμα και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του ΙSIS στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του.