in

Πότε “ξεπαγώνουν” έξι πεντάστερα ξενοδοχεία προϋπολογισμού €1,4 δισ. – Τι ισύχει για τις επενδύσεις σε Ελούντα και Κάβο Σίδερο

Με εξαίρεση το έργο, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, της Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης, που φαίνεται να εισέρχεται στην τελική ευθεία μετά την τελευταία θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απειροελάχιστες είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό που εκτιμάται ότι φέτος θα βρεθούν σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων και της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής (τμήμα ΕΣΧΑΣΕ) του υπουργείου Οικονομίας, από τις συνολικά έξι επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,385 δισ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, περίπου έξι βρίσκονται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ μία, αυτή της Pravita Estate στη Χαλκιδική, ατύπως έχει ακυρωθεί.

4+1 επενδύσεις

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, πρόσφατα, δύο προσφυγές φορέων και κατοίκων της Σητείας, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα για την υλοποίηση του μικτού τουριστικού συγκροτήματος της Minoan Group στην περιοχή Κάβο Σίδερο. Αρχές του 2016 με προεδρικό διάταγμα είχε εγκριθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), όπως και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με προϋπολογισμό της τάξης των 268 εκατ. ευρώ. Το θέρετρο θα αποτελείται από 1.936 κλίνες που θα αναπτυχθούν σε πέντε μικρότερου μεγέθους μονάδες, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών να τοποθετείται για το 2018. Για την ώρα, η απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται στη φάση της καθαρογραφής.

Επίσης, το πολυτελές, παραθεριστικό χωριό, προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ, “Kilada Hills” της Dolphin Capital Investors (Mindcompass Overseas), εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Ο επενδυτής έχει υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις μελέτες καταλληλότητας, με τη διαδικασία να βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.100 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ξενοδοχείο Chedi 300 κλινών και γήπεδο γκολφ 768 στρεμ.

Στη φάση των περιβαλλοντικών μελετών

Στη φάση της υποβολής της περιβαλλοντικής μελέτης βρίσκεται η τουριστική επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που προωθεί στη Χίο η εταιρεία Κεραμεία Ξενοδοχειακή και Τουριστική Ανώνυμη Εταιρεία που είναι συμφερόντων του εφοπλιστή Λου Κολλάκη. Προβλέπεται η υλοποίηση στην έκταση του παλαιού εργοστασίου των Κεραμείων της Χίου, πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 280 κλινών, συγκροτήματος επιπλωμένων δωματίων πέντε αστέρων 75 κλινών και μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Στη διαδικασία της προετοιμασίας της περιβαλλοντικής μελέτης βρίσκεται και η σύνθετη τουριστική επένδυση, ύψους 191 εκατ. ευρώ, της αραβικών συμφερόντων Rsr Eagle Resort στην Κάρυστο της Εύβοιας, η οποία εντάχθηκε στο fast track τον Σεπτέμβριο του 2016. Θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.600 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες.

Μία ακόμη επένδυση για την οποία η περιβαλλοντική μελέτη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, βρίσκεται προς υποβολή προωθεί η κοινοπραξία Mirum Hellas, στην  Ελούντα της Κρήτης. Το θέρετρο “Elounda Hills”, προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε έκταση 840 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση  πολυτελών τουριστικών κατοικιών και διαμερισμάτων (περίπου 375) και τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έξι φάσεις και σε διάστημα οκταετίας.

Απαιτούνται επενδύσεις 1,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, απαιτούνται έργα για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών ύψους 1,9 δισ. ευρώ, με το 76% αυτών να μην έχει προγραμματιστεί. Εξαίρεση, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018.

Σχετικά με τις κομβικές μαρίνες (Κατάκολο & Ζάκυνθος, Άλιμος, Γλυφάδα, Πάτρα, Χίος, Κρήτη, Πύλος και Αρέτσου Καλαμαριάς) δεν υπάρχει ενημέρωση, όπως αναφέρει η έκθεση, ενώ το μέσο κόστος επένδυσης για τα έργα τουριστικών υποδομών ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ ανά έργο.

ΠΗΓΗ: capital.gr