in ,

Πόλωση, σχεδιασμοί και αδύναμοι κρίκοι στο πολιτικό σκηνικό

Διαγραφές στελεχών, ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, μία απόπειρα εισόδου μελών του Ρουβίκωνα σε γραφείο βουλευτή, κυβερνητικές αιτιάσεις για σχέδια αποστασίας και παρασκηνιακές συζητήσεις για ενδεχόμενες εφεδρείες, μια μικρή «παύση» λόγω προσφυγικού και … αναστολής του ΦΠΑ στη νησιά υποδοχής προσφύγων και στο βάθος νέες συγκρούσεις ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το θέμα της οικονομίας, η οποία αναμένεται εκτός απροοόπτου εντός της επόμενης εβδομάδας.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το μωσαϊκό των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, καθώς το πολιτικό σκηνικό οδηγείται για ακόμη μια φορά σε κλίμα έντονης πόλωσης εν αναμονή διεργασιών, φόβων και εκτιμήσεων για τις εξελίξεις της επόμενης περιόδου.

Προβληματισμός για τον «αδύναμο κρίκο»

Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη λόγω της συμφωνίας με την πΓΔΜ αποκάλυψε με τον πιο έντονο τρόπο τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν πλέον στη συγκυβέρνηση, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για το εάν ο κ. Καμμένος μπορεί να ελέγξει το κόμμα του, το οποίο ταλανίζεται από τη μία αποχώρηση μετά την άλλη. Μετά τον Δ. Καμμένο, τη Μ. Παπαδοπούλου και το πλήθος άλλων στελεχών, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, σειρά είχε την Παρασκευή ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Π. Καμμένου και ιδρυτικό μέλος των ΑΝΕΛ, Αθανάσιος Μπέλτσος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε την Τετάρτη σε μια δήλωση που έκανε ανοιχτά λόγο για “εφεδρείες”, στην περίπτωση που η επισφαλής πλειοψηφία των 152 υποστεί τριγμούς, δίνοντας τροφή σε νέα και ποικίλα σενάρια. Ο κ. Καμμένος, πάντως, αναμένεται να προχωρήσει την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος του, σε μια ακόμη “ένεση” αυτοπεποίθησης και συσπείρωσης στα στελέχη των ΑΝΕΛ, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει πλέον δημιουργηθεί.
Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση οι καταγγελίες περί σχεδίων αποστασίας και αποσταθεροποίησης φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν ευνοούν την ανάδειξη μιας θετικής ατζέντας που θα προβάλει τα προτερήματα από τη συμφωνία του Eurogroup καθώς και εκείνη των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Πέμπτη εξέτασε ένα πλάνο επικοινωνιακής αντεπίθεσης προκειμένου να αναστραφεί το ανωτέρω κλίμα. Υπήρξε ακόμη η εκτίμηση πως δεν υπάρχει «απειλή» για ανεξηρτητοποίηση άλλου βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά με το βλέμμα στις συντάξεις

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερα θετικό τρόπο φαίνεται πως έγινε δεκτή στις ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η ανακοίνωση της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο προσφυγικό. Παρά το γεγονός ότι πυροδότησε σενάρια περί ανταλλαγής με το Βερολίνο, που έψαχνε εναγωνίως τρόπους να επιστρέψει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, η αναίρεση ενός ψηφισμένου μέτρου και μάλιστα στο… παρά ένα δημιουργεί εισεβείς πόθους και προσδοκίες.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο μέτρο να κρίθηκε εύκολο λόγω του εξαιρετικά μικρού δημοσιονομικού κόστους που έχει η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά, από την άλλη όμως «φουντώνει» και ακόμη περισσότερο τη συζήτηση σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να ανατρέπει συμφωνημένες πολιτικές μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Όπως είναι προφανές, το θέμα που “καίει” δεν είναι άλλο από εκείνο της μείωσης τω συντάξεων, με το Μαξίμου να αναζητά εναγωνίως τρόπους είτε να αντισταθμίσει τη μείωση, όταν αυτή εφαρμοστεί, είτε να η ίδια η μείωση να μη γίνει. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στο Bloomberg τις προηγούμενες ημέρες, όπου άφησε, ουσιαστικά, όλα τα “παράθυρα” ανοιχτά.

Κόντρες για το Κέντρο

Στα υπόλοιπα μέτωπα, το Μαξίμου, πάντως, δείχνει να συνεχίζει την στρατηγική επιλογή να ωθήσει τη ΝΔ όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα δεξιά, ενώ στο ίδιο πλαίσιο και με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, εντάσσονται και οι βολές προς την κ. Γεννηματά, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). «Οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Γεννηματά έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού. Δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους. Η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, σε διαρροές που έγιναν από το Μαξίμου για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης, αναφερόταν ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του PES για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Άμεση ήταν, πάντως, η αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ. «Η Φώφη Γεννηματά δεν δέχεται υποδείξεις κάτι που το ξέρουν και στο PES» ήταν το σχετικό σχόλιο.
«Ο κ. Τσίπρας όταν μιλά για λαϊκισμό δεν έχει παρά να κοιτάξει τον καθρέφτη του. Όταν μιλά για εθνικισμό δεν έχει παρά να κοιτάξει δίπλα του,  τον συγκυβερνήτη του, κ. Καμμένο. Δυστυχώς ο   κ. Τσίπρας δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωσή.

Η διαγραφή Μίχαλου στη ΝΔ και οι αντιδράσεις

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντύπωση προκάλεσε η διαγραφή από τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μίχαλου, μια διαγραφή που συνοδεύτηκε από αιχμές για “δούρειους ίππους”. Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας στο Eurogroup την οποία είχε χαρακτηρίσει ιστορική, ενώ μια ημέρα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε δηλώσει αισιόδοξος για την επίδραση που θα έχει στην ελληνική οικονομία η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ. Σημειώνεται ακόμη ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από ραντεβού του κ. Μίχαλου με τον υπουργό Ν. Παππά, στην Αίγλη του Ζαππείου.
Ο ίδιος έκανε πάντως λόγο για αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση, ενώ συνέστησε «ψυχραιμία» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί τη ΝΔ σε μια βαθειά εσωστρέφεια και δεν ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις.
Θετικά για τη ΝΔ ήταν, πάντως, τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της Metron Analysis για λογαριασμών των Νέων. Στο πρώτο γκάλοπ, καταγράφεται άνοδος της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά δύο μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενη μήνα, ενώ αρνητικά δείχνει να τοποθετείται η κοινή γνώμη -σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση- για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος. Στο δεύτερο, καταγράφεται διαφορά αυτοδυναμίας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ώρα αποφάσεων για το Ποτάμι

Την ίδια στιγμή, το… κολάζ του πολιτικού σκηνικού έρχεται να συμπληρώσει η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κυριακής, όπου και θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τις σχέσεις του Ποταμιού με το ΚΙΝΑΛ.
Tις προηγούμενες ημέρες, δεν έλειψαν πάντως και οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Δανέλλης, αφού ξεκάθαρισε ότι εκφράζει προσωπικές και μόνο απόψεις, ανέφερε πως ”έρχεται μια στιγμή  που πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις για να έχεις εθνικά χρήσιμα αποτελέσματα”, ενώ τόνισε ότι “στη θέση των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από κάποιες από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο”.
Λίγες ώρες αργότερα και μετά το πέρας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποστασιοποιήθηκε με σαφήνεια από τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο βουλευτής του. «Ο Σπύρος Δανέλλης έχει τις προσωπικές του απόψεις, είναι γνωστές και δεν σχετίζονται με τη συγκυρία. Η θέση του Κινήματός μας, όμως, είναι ξεκάθαρη. Προωθούμε βελτιώσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, αλλά δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης και δεν αντικαθιστούμε στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι και κατηγορηματικοί» είπε χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία: Αρχείου 
πηγη thetoc.gr