in , ,

Παιχνίδι με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ενημερώσει πριν από λίγες ημέρες ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου προκείμενου να προχωρήσει στην έκδοση του ΠΔ για τη διάλυση της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου.

Αν και η μετάθεση της συνάντησης των δύο αντρών δεν προκαλεί αλλαγές ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (7 Ιουλίου), δημιουργεί εντούτοις ερωτήματα και με αφορμή τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης των εκλογών για αργότερα.

Ο Νίκος Βούτσης επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροπολογίες. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν τελικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του ότι ο αριθμός των ρυθμίσεων θα είναι μικρός και δεν θα είναι “φωτογραφικός”.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή και την επόμενη εβδομάδα (μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος), ανέφερε όμως ότι δεν υπάρχει νομοθετικό έργο.

Την Πέμπτη ψηφίζονται στη Βουλή οι νέοι ποινικοί κώδικες

Με δεδομένη τη προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται η ΝΔ να νομιμοποιήσει τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου της τελευταίας στιγμής προ της κάλπης, ενδιαφέρον παρουσιάζει τι πρόκειται τελικά να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου ξεκινά από αύριο και μέχρι την Παρασκευή στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί δύο κυρώσεις, ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας και μια δωρεά.

Αναλυτικότερα, αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να κυρωθούν η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Αζερμπαιτζάν για την προστασία του Περιβάλλοντος και το πρωτόκολλο της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφειλών που απορρέουν από τη χρησιμοποίηση τους, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα.

Αν και οι δύο κυρώσεις είναι «πολιτικά» αδιάφορες, έχει σημασία αν θα ψηφιστούν αυτούσιες ή αν τελικά η κυβέρνηση ακολουθήσει την «πεπατημένη» και επιχειρήσει να κλείσει εκκρεμότητες λίγο 24ωρα πριν διαλυθεί η Βουλή, ενοψει εθνικών εκλογών.

Κατά πληροφορίες, στελέχη της κυβέρνησης δεν διέψευδαν ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά που είναι απαραίτητο να κλείσουν. Η αντιπολίτευση βέβαια ταυτίζει τα ζητήματα αυτά με την ρύθμιση προεκλογικών ρουσφετιών.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση το ίδιο είναι πιθανό να γίνει και την ερχόμενη Παρασκευή που είναι προγραμματισμένη να ψηφιστεί δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.

Την Πέμπτη πρόκειται να κυρωθεί ο νέο κώδικας ποινικής δικονομίας. Στη περίπτωση όμως αυτή δεν «χωρούν» τροπολογίες.​

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας σε δήλωσή του επισήμανε πως «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου κάνει λόγο για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις και ζητά να μην ανοίξει η Ολομέλεια. «Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μέτα την ασέβεια προς την ηγεσία της δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι Κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση ειχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Για τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν; Το κάνουν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ντροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών» πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την διαδικασία και την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφιλης. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταγγείλει την συγκεκριμένη πρακτική στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής που θα συζητήσει τους Κώδικες και θα αποχωρήσει.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση