in

Πυρ ομαδόν από τους κοινωνικούς φορείς κατά της κυβέρνησης στη βουλή

Σε ανελέητο σφυροκόπημα χωρίς τέλος για το πολυνομοσχέδιο των μέτρων και αντίμετρων εξελίχθηκε η ακρόαση των κοινωνικών φορέων στην Βουλή.
Απο την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την ΓΣΕΕ που έκαναν συντρίμμια το “προσεχτικά αμπαλαρισμένο” εργασιακό της Έφης Αχτσιόγλου, μέχρι τον Β. Κορκίδη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας που αναρωτήθηκε “μα τις σας έχουμε κάνει οι μικρομεσαίοι;”, τους εκπροσώπους συνταξιούχων, πυροσβεστών, αστυνομικών, νοσοκομειακών γιατρών, στρατιωτικών, εμπόρων, επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, δεν ακούστηκε ούτε ένας καλός λόγος ούτε για το πολυνομοσχέδιο ούτε και για τα αντίμετρα.
Στο επίκεντρο του σφυροκοπήματος βρίσκονται οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, και τα εργασιακά.
Υπενθυμίζεται ότι με την ακρόαση των φορέων και την κατ’ άρθρων συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στις Επιτροπές και το πολυνομοσχέδιο των 941 σελίδων και των 4,9 δισ. ευρώ μέτρων εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ψηφιστεί την Πέμπτη με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί η είσοδος και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χειροδικία Κασιδιάρη κατά του Νίκου Δένδια η ΚΟ της Χρυσής Αυγής αποβλήθηκε από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής.
“Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις”
Την άποψη ότι με το παρόν πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις διατύπωσαν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και η ΓΣΕΕ.
Όπως είπε ο κ. Χ. Σεβαστίδης, εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, είναι τυπικός ο έλεγχος του εργοδότη, η διάταξη είναι προβληματική και ουσιαστικά απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις. Για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έκανε λόγο  και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος,
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, εκτός από το θέμα των ομαδικών απολύσεων ο κ. Σεβαστίδης είπε ότι με το άρθρο 20 για κήρυξη απεργίας υπάρχει έμμεση καθιέρωση της ανταπεργίας (λοκ άουτ). “Τι εξυπηρετεί αυτή η διάταξη;” αναρωτήθηκε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΓΣΕΕ.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βλέπει επίσης προβλήματα και στις περικοπές των συντάξεων ύψους 18%. Όπως είπε ο κ. Σεβαστίδης η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς “θίγει τις πιο ευάλωτες ομάδες”. Επεσήμανε ακόμα ότι η διάταξη του άρθρου 65 που δίνει νομική ασυλία σε ορισμένη κατηγορία πολιτών δείχνει δυσπιστία απέναντι στη δικαστική εξουσία και, εάν πράγματι υπάρχει εξαίρεσή τους, “εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότας”.
Προβλήματα υπάρχουν, σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  και στο άρθρο 56 “που μετατρέπει μια τριμελή επιτροπή σε δικαστήριο ενώ αυξάνει τα μη δικαστικά καθήκοντα”. Έντονες αντιρρήσεις για τις περικοπές στις συντάξεις εκφράστηκαν και από άλλους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους δικαστικών.
Απο την πλευρά της ΓΣΕΕ ο κ.  Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι μέσω  ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται εξορθολογισμός με κωδικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας. “Εάν η εργασιακή νομοθεσία γίνει κώδικας τότε ο εργαζόμενος όχι μόνο δεν θα έχει την προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, αλλά ούτε μιας αφρικανικής χώρας” τόνισε. Ο ίδιος έριξε το γάντι στην πλευρά της κυβέρνησης λέγοντας “γιατί δεν επαναφέρει με Νόμο τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ όπως έχει το δικαίωμα ακόμα μι από το Μνημόνιο;”.
Τις απόψεις τους για το πολυνομοσχέδιο καταθέτουν εντός πενταλέπτου οι εκπρόσωποι των εξής φορέων: ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΕΣ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΜΙΔΑ, ΠΟΑΞΙΑ,  ΠΟΑΣΥ, ΠΟΕΥΠΣ, ΕΑΠΣ, ΠΟΕΛΠΣ, ΠΕΑΛΣ, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ΟΣΙΚΑ, ΠΟΠΣ, Κεντρική  Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ΠΟΜΕΝΣ, Ένωση Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ελλάδος, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΕΣΑμεΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου, ΣΕΤΕ, Ομοσπονδία Οικοδόμων, ΣΑΣΟΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΠΕΝΑ, ΓΕΩΤΕΕ, Ελληνική Εταιρεία Ερευνών και Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ).
ΠΗΓΗ: capital.gr