in , ,

Πρόεδρος Κριτσάς: Η αστυνομία κρυμμένη περίμενε να συλλάβει τον Ρωχάμη και τον Κουφοντίνα

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Κριτσάς, η σύλληψη τεσσάρων ατόμων τη βραδιά της Ανάστασης για κατοχή εκρηκτικών υλών οι οποίοι, συμμετείχαν σε ένα έθιμο με τις ρίζες του στην περίοδο της τουρκοκρατίας, και  κατηγορούνται πλέον για κακουργηματικές πράξεις και είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ποινές.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κριτσάς κ. Ζαχαριάδης μίλησε στο Ράδιο Λασίθι και δήλωσε σοκαρισμένος από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στους ίδιους τους συλληφθέντες για το γεγονός ότι δεν πρέπει φέτος να τηρηθεί το έθιμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν οργανώσει μια μεγάλη επιχείρηση εν κρυπτώ και περίμεναν το βράδυ του Σαββάτου να πάνε τα άτομα στον χώρο και να τους συλλάβουν, λες και θα έβρισκαν τον Ρωχάμη και τον Κουφοντίνα. Ο κ. Ζαχαριάδης μάλιστα αναφέρει πως τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιπες τοπικές αρχές «εξαπατήθηκαν» από την αστυνομία οι οποίοι τους καθησύχαζαν πως οι τέσσερις θα πήγαιναν στο τμήμα απλά για να δώσουν μια κατάθεση και δεν θα υπήρχε συνέχεια στο θέμα.
Το συγκεκριμένο έθιμο με τους δυναμίτες γίνεται στην περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια και προσελκύει πλήθος κόσμου τις μέρες του Πάσχα. Τίποτα δεν γίνεται στα κρυφά, ο χώρος είναι απομονωμένος και δεν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα κανενός, ενώ τα άτομα που χειρίζονται τον δυναμίτη έχουν μεγάλη εμπειρία, αναφέρει.
Πλέον, πέρα από την οικονομική ζημιά για το χωριό, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν τέσσερις οικογένειες αφού οι ποινές είναι εξοντωντικές και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20 χρόνια, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να προφυλακιστούν, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα μέχρι τη δίκη.
Οι κινητοποιήσεις στην Κριτσά θα είναι τεράστιες λέει ο κ. Ζαχαριάδης και δεν θα σταματήσουν ούτε λεπτό, και ο τρόπος που θα γίνουν θα αποφασιστεί από σήμερα.
ΠΗΓΗ: radiolasithi.gr