in ,

Προφητικό άρθρο σε εφημερίδα του 1912 προειδοποιούσε για την κλιματική αλλαγή

Μπορεί ηγέτες χωρών, ανάμεσα τους και ο Ντόναλντ Τραμπ, να αρνούνται ακόμα τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής είναι δεδομένο όμως πως υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν πολύ μπροστά. Και τέτοιοι άνθρωποι υπήρξαν σε όλες τις εποχές.

Αυτό αποδεικνύει ένα άρθρο που γράφτηκε πριν από 106 χρόνια, στη Νέα Ζηλανδία και το οποίο μιλούσε για το μέλλον του πλανήτη μας. Οι προβλέψεις του άρθρου ήταν ανησυχητικές.

Πιο συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου 1912, μια εφημερίδα με τίτλο Rodney and Otamatea Times, Waitemata and Kaipara Gazette εκτύπωσε ένα προφητικό άρθρο στο τμήμα «επιστημονικά σημειώματα και ειδήσεις».

Το σύντομο σημείωμα προειδοποιούσε ότι η ατμόσφαιρα της Γης αλλάζει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι οικονομίες του κόσμου αύξησαν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

«Η κατανάλωση άνθρακα επηρεάζει το κλίμα», ανέφερε ο μικρός τίτλος.

Ενώ το άρθρο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι φούρνοι του κόσμου καίνε τώρα περίπου 2.000.000.000 τόνους άνθρακα το χρόνο. Όταν ο άνθρακας καίγεται κι ενώνεται με το οξυγόνο, προσθέτει περίπου 7.000.000.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως. Αυτό τείνει να κάνει τον αέρα μια πιο αποτελεσματική κουβέρτα για τη γη και να αυξάνει τη θερμοκρασία του. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σημαντικό σε μερικούς αιώνες».

Είναι μια εκπληκτικά συνοπτική εξήγηση για το πώς οι άνθρωποι συνέβαλαν στη θέρμανση της ατμόσφαιρας της Γης.

Το ίδιο κείμενο είχε δημοσιευτεί ένα μήνα νωρίτερα, στις 17 Ιουλίου 1912, στο Braidwood Dispatch της Αυστραλίας.

Πριν από αυτό, το τεύχος του Μαρτίου 1912 της Popular Mechanics έθεσε το ίδιο ζήτημα. Στην πραγματικότητα, οι New York Times εντοπίζουν την επιστημονική συζήτηση για την επίδραση του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας στη δεκαετία του 1850.

Σήμερα, δεν έχουμε αλλάξει τους τρόπους μας και τόσο πολύ.

Το 2016, ο κόσμος κατανάλωσε πάνω από 5,3 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα.

reader.gr