in ,

Ζερβός: Πρέπει να υπάρξει και τέταρτος ΦΟΔΣΑ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου

Μια πρώτη συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά την πολιτική για τα απορρίματα, όπως εκείνη προβλέπεται από το Σχέδιο Νόμου, που αφορά το σχεδιασμό των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, έγινε σήμερα στην ΠΕΔ Κρήτης όπου παρότι ζητείται τελικώς από το Υπουργείο να διατηρηθεί η αυτοτέλεια των 5 Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού, οι διαφορετικές απόψεις αναδείχτηκαν στον αφρό της συζήτησης!
Θυμίζουμε πως το Σχέδιο Νόμου και αφού για πρώτη φορά προκρίνει τα πληθυσμιακά κριτήρια ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία των ΔΙ.ΣΑ, των Μονάδων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στην Κρήτη η πρόβλεψη είναι για τρεις τέτοιες δομές.
Η ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ Χανίων που διατηρεί την αυτονομίας της, μία ακόμα στο Ρέθυμνο, όπου λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων το Ρέθυμνο θα έχει σημαίνοντα λόγο και η Ανατολική Κρήτη ένα Φορέα με επίκεντρο το Ηράκλειο.
Στη σημερινή συζήτηση φάνηκε η πανσπερμία απόψεων, αφού στο μπλοκ της ενδοχώρας του Ηρακλείου, που ζητά τη διατήρηση του σημερινού status εντάχθηκε και η Σητεία και η οποία μαζί με Μινώα, Βιάννο και Χερσόνησο ζήτησαν να παραμείνουν 5 οι ΦΟΔΣΑ.
Από την άλλη υπήρξε η άποψη των δήμων των  Χανίων που φαίνεται πως δεν διαφέρει από την άποψη που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου ενώ στην ίδια περίπου λογική εντάσσεται και ο δήμαρχος Ρεθύμνου  κ.Μαρινάκης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Μαρινάκης δεν έδωσε το παρών στη συνεδρίαση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είχε επαφή για το θέμα αυτό με τον ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Καπετάνιο.
Στη συζήτηση κατέθεσε την προσωπική του άποψη και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ.Ζερβός που εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει και τέταρτος ΦΟΔΣΑ στην περιοχή του, ενώ ο δήμος Ηρακλείου δεν άνοιξε τα χαρτιά του, παρακολουθώντας τις επιμέρους απόψεις και συζητήσεις.
Άλλωστε ο δήμος Ηρακλείου είναι ξεκάθαρο πως θα έχει τον πρώτο λόγο στην Ανατολική Κρήτη, παίρνοντας πιθανότατα όλες τις υπάρχουσες δομές και αρμοδιότητες που είχε μέχρι σήμερα ο ΕΣΔΑΚ και αυτό που ενδιαφέρει το Βασίλη Λαμπρινό είναι να διατηρηθεί στην ΠΕΔ το υψηλό κλίμα συγκρητισμού που μέχρι σήμερα κυριαρχεί στις θέσεις της Ένωσης και το οποίο τελικώς θα διατυπωθεί και στο τελικό κείμενο.
Έτσι, οι δήμαρχοι κατέληξαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση από τη μια να παραμείνουν 5 οι Φορείς Διαχείρισης στο νησί και από την άλλη να παραταθεί η διαβούλευση ώστε να υπάρξει η αρμόζουσα  δημόσια συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Από την άλλη είναι δύσκολο να διαβλέψει κανείς τέτοια πρόθεση από το Υπουργείο ( να εξαιρέσει δηλαδή την Κρήτη από το πλαίσιο που όρισε για όλη την Ελλάδα) και το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει κάποια αλλαγή στο σχετικό κείμενο!
ΠΗΓΗ: cretalive.gr