in , ,

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, ναζισμός και φασισμός, μέσα απο τα τραγούδια δώθηκε το μήνυμα.

2 σχεδόν ώρες γεμάτες από τα 15 τραγούδια σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το έργο του «άξιον εστί» σε ποίηση του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή Οδυσσέα Ελύτη χάρισαν στους θεατές που είχαν πλημμυρίσει το ΡΕΞ το βράδυ της Τρίτης τα μέλη της μεικτής χορωδίας του ΠΑΟΔΑΝ υπό την διεύθυνση του Μανόλη Κανακάκη.
 
Τα 45 περίπου μέλη της χορωδία πραγματικά κατέπληξαν το κοινό με τις φωνητικές τους επιδόσεις και απέδειξαν την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται σε αυτό το σχήμα γεγός που παραδέχτηκε και ο καταξιωμένο στο είδος του τραγουδιστής Γιάννης Κασσωτάκης που ερμήνευσε πολλά από τα τραγούδια του αφιερώματος.
S1510004 p
Τα κείμενα δε που συνόδευαν τα τραγούδια με αφηγητή τον Μανόλη Απιδιανάκη, μέλος της ΕΘΟΑΝ, πραγματικά έδιναν την δική τους δυναμική στις ερμηνείες τις οποίες συνόδεψε η υπέροχη μουσική του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη.
 
Ο Μιχάλης Κώτης στο μπουζούκι και στην κιθάρα, ο Ισίδωρος Παπαδάκης στο βιολοντσέλο και ο ίδιος ο Μανόλης Κανακάκης στο πιάνο έντυσαν μουσικά τα 15 αυτά αριστουργήματα που θα μείνουν για πάντα επίκαιρα. Το άξιος εστί, σαν «μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης» όπως έχει δικαίως χαρακτηριστεί καθήλωσε στην κυριολεξία τους θεατές στο ΡΕΞ και πέρασε μέσα από τις ερμηνείες τα σπουδαία μηνύματα για την χώρα και του πολίτες της που δεν σταματούν να αγωνίζονται για τα ιδανικά τους που δεν σταματούν να επιδιώκουν την ειρήνη και να πολεμούν με κάθε τρόπο τον φασισμό.
S1510005 p _D200191 p
«Η συναυλία απόψε είναι τόσο σωστά δομημένη και οργανωμένη που είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα μας καταπλήξει.» είπες το πολύ σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Χάρης Αλεξάκης και έτσι ακριβώς έγινε με το κοινό να χειροκροτεί παρατεταμένα στο τέλος την όλη αυτή ερμηνεία που παρακολούθησε, ερμηνεία από ένα σύνολο ανθρώπων που κράτησαν πολύ ψιλά όλα τα μηνύματα των μουσικών αυτών θησαυρών, με το σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ να δείχνει κυρίαρχο.
 
«Να τους χαίρεστε και να τους στηρίζεται ώστε να σας χαρίσουν ακόμα πιο πολλές τέτοιες βραδιές στο μέλλον. Πραγματικά έχω μείνει κατάπληκτος από την   απόδοση της χορωδίας σας, την συνεργασία μου μαζί τους και το δέσιμο που έχουν αποκτήσει μεταξύ τους. Βέβαια, εξαιρετικός από την δική του μεριά και ο Μανόλης Κανακάκης που έχει καταφέρει να συνθέσει αυτό το σχήμα.» είπε με ενθουσιασμό ο τραγουδιστής Γιάννης Κασσωτάκης.
 
«Οι στίχοι των ποιημάτων, η μουσική, τα κείμενα που διαβάστηκαν είναι από μόνα τους τόσο δυνατά που πραγματικά δεν υπάρχουν τα περιθώρια να πει κάποιος κάτι μετά. Ένα μόνο μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στηρίζουν την χορωδία μας και ας πάρουμε όλοι μαζί μας απόψε αυτό που ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλης έζησε και είπε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Όλα αυτά που αφορούν τον ναζισμό και τον φασισμό δεν τα βρίσκουμε στις πλατείες, στις παρατάξεις και στις εκδηλώσεις, γεννιούνται μέσα μας, στα σπίτια και στις οικογένειες μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να κάνουμε πιο φωτεινή την ζωή μας και σίγουρα αυτό γίνεται μέσα από την μουσική με όλους τους τρόπους.» συμπλήρωσε.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ