in

Πλειστηριασμοί μόνο για ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ και καταστήματα

Μεγάλα ακίνητα μεγάλων οφειλετών, αξίας άνω των 400.000 ευρώ, και καταστήματα θα αφορούν οι επικείμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κατόπιν “συμφωνίας” Δημοσίου και τραπεζών να μη γίνουν κινήσεις που θα προκαλέσουν το κοινωνικό αίσθημα.
Οι τράπεζες υπολογίζουν την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το νωρίτερο τον Ιούνιο και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η περίοδος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, θεωρούν πιο ρεαλιστικό το σενάριο οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο Capital.gr, οι πλειστηριασμοί της πρώτης φάσης θα αφορούν μεγάλες ιδιοκτησίες δανειοληπτών που σκοπίμως αθετούν τις υποχρεώσεις τους και όχι ακίνητα των οποίων ο πλειστηριασμός θα μπορούσε να εγείρει αντιδράσεις για κοινωνικούς λόγους. Όπως σημειώνουν, τα υπόλοιπα δανείων που έχει η καθεμία τράπεζα και αφορούν μεγάλα ακίνητα, τα οποία είναι έτοιμα για πλειστηριασμό, κινούνται κατά μέσο όρο στα 100 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για πλειστηριασμούς καταστημάτων.
Όπως εκτιμάται, στην πρώτη φάση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα μπορούσαν να μπουν τουλάχιστον 2.000 ακίνητα για τα οποία οι τράπεζες βλέπουν αγοραστικό ενδιαφέρον από κατόχους ρευστότητας που δεν βρίσκεται εντός τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί και θα απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία, η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.
Πάντως, οι τράπεζες παραδέχονται ότι στην πορεία των πλειστηριασμών θα αναγκαστούν και οι ίδιες να αγοράσουν ακίνητα. Για το λόγο αυτό, αναζητούν ήδη συνεργασίες με εξειδικευμένους στη διαχείριση ακινήτων οίκους. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, αρμόδια στελέχη τραπεζών έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα επαφές στο εξωτερικό, και κυρίως στις ΗΠΑ, αναζητώντας εξειδικευμένους εταίρους, με τη βοήθεια των οποίων θα χειριστούν το υπάρχον “στοκ” ακινήτων τους που θα αυξηθεί περαιτέρω με την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν κάτι εντελώς ξεχωριστό από τις συμπράξεις των τραπεζών με εταιρίες διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, αναμένονται το προσεχές διάστημα, με προοπτική να λειτουργήσουν πλήρως στο τέλος του 2017.
Με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνο κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ότι επιθυμεί ο πλειστηριασμός να γίνει ηλεκτρονικά. Έδρα του πλειστηριασμού που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο θα είναι το γραφείο του συμβολαιογράφου. Με το νέο σύστημα, στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Τα στοιχεία των προς πλειστηριασμό ακινήτων (περιγραφή, φωτογραφίες, πιστοποιητικά, αποτίμηση) θα δημοσιεύονται σε δικτυακή πύλη, η οποία θα συνδέεται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα εγγράφονται στη δημοπρασία και θα υποβάλουν τις προσφορές τους. Κάθε φορά που θα υποβάλλεται μία προσφορά, το σύστημα θα αποστέλλει ειδοποίηση παραλαβής της. Σημειώνεται ότι το σύστημα θα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, αλλά όχι στοιχεία για τον προσφέροντα. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός της καθορισμένης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.
Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν διαφοροποιεί την προδικασία για τους πλειστηριασμούς σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει ήδη ο νόμος.
Σημειώνεται ότι οι χρονιές αιχμής των πλειστηριασμών ήταν το 2008 και 2009 (οι δύο πρώτες χρονιές της διεθνούς κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers), οπότε διενεργήθηκαν αντίστοιχα 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί. Έκτοτε η πορεία ήταν φθίνουσα, με την περσινή χρονιά να πραγματοποιούνται μόλις 4.800 πλειστηριασμοί.
ΠΗΓΗ: capital.gr