in ,

Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας Γιώργου Πρατσίνη 19/8 στη Φουρνή

Την Κυριακή 19 Αυγούστου και ώρα 8:30 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Φουρνής,  παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πρατσίνη « Τραγική Ιστορική Τετραλογία» και συγχρόνως έκθεση φωτογραφίας του ιδίου.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Φουρνής «Η ΕΥΑΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» για να τιμήσει τον πολυτάλαντο  άνθρωπο του πνεύματος, τον άγρυπνο στοχαστή, τον πολυγραφότατο συγγραφέα τον βραβευμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό, τον φουρνιώτη αγωνιστή και εραστή  του τόπου του.
Ο Γιώργος Πρατσίνης στο βιβλίο του αυτό ,μια ιστορική μυθιστορηματική βιογραφία ,αφηγείται την δραματική ζωή δυο απαχθέντων αδελφών από τουρκαλβανούς , οι οποίοι αφού σκότωσαν τον παπά πατέρα τους μπροστά στα μάτια τους , τους πήραν με όλη τους την οικογένεια και τους πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Και ο μεν Μανώλης ,ο μεγαλύτερος πουλήθηκε στην Αλεξάνδρεια, εξισλαμίστηκε, εξελίχτηκε φθάνοντας στον ανώτατο βαθμό του αρχιστρατήγου και υπουργού των Στρατιωτικών της Αιγύπτου, ο δε Αντώνης πουλήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, δραπέτευσε ,πήγε στην Οδησσό, σπούδασε, έγινε πάμπλουτος, επέστρεψε στην Ελλάδα και βοήθησε τις επαναστάσεις των ραγιάδων και κυρίως των κρητικών , αφήνοντας μετά όλη του την περιουσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ευεργέτης.
Κακή τη τύχη τη μεγάλη επανάσταση της Κρήτης του 1866 την οποία τόσο βοήθησε και χρηματοδότησε ο Αντώνης, κατέπνιξε στο αίμα στο ίδιο του το χωριό (Ψυχρό Λασιθίου) ο αδελφός του ,ο Μανώλης, τον οποίο είχε στείλει αρχηγό της Αιγυπτιακής αποστολής ο αντιβασιλιάς της Αιγύπτου να βοηθήσει τους Τούρκους που αδυνατούσαν να εξοντώσουν τους επαναστάτες.
Μαθαίνοντας  από διηγήσεις και πληροφορίες, διαβάζοντας σκόρπια αποσπασματικά δημοσιεύματα σχετικά με την πολυτάραχη τραγική ζωή των δυο αυτών Ελλήνων και των περί αυτών προσώπων, θέλησα να παρουσιάσω , όσο ήταν εφικτ, όλη αυτή τη δραματική τους πορεία, πιο τεκμηριωμένα χρονολογικά, χωροταξικά και προσωπικά, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας Γιώργος Πρατσίνης.
Στην  έκθεση φωτογραφίας ο Γιώργος Πρατσίνης παρουσιάζει ωραιότατες φωτογραφίες, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες,  τραβηγμένες με πολύ μεράκι και συναίσθημα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Φουρνής «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» ευχαριστεί τον συγχωριανό μας κ. Γιώργο Πρατσίνη για την τιμή που κάνει στον Σύλλογο μας να παρουσιάσουμε το βιβλίο του και την έκθεση και του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά .
Νικόλαος Φουντουλάκης
Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φουρνής  ¨Η Ευαγγελίστρια¨