in

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει αύριο το σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό

Ένα βήμα πιο κοντά στις ανακοινώσεις για το σχέδιο στήριξης του κλάδου-πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, έρχεται η κυβέρνηση.

Αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πρόγραμμα για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό, το οποίο αμέσως μετά θα εξειδικευτεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις στελεχών, θα παρέχει ομπρέλα προστασίας στους εργαζόμενους και κίνητρο στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να σηκώσουν ρολά και να λειτουργήσουν με κέρδος, στη μετά τον πρώτο κύκλο εποχή του κορονοϊού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να σημειώνει, σε κάθε περίπτωση, ότι το εφετινό καλοκαίρι δε θα είναι σαν τα προηγούμενα.

“Κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας, προκειμένου να το πετύχουμε. Εφέτος, λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Χτίζει παντού συμμαχίες

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, η Αθήνα, δια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργών, δομεί συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.

Με το βλέμμα στραμμένο και στον τουρισμό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν και η σταδιακή αποκατάσταση των μεταξύ τους ταξιδιών. Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Λούντοβικ Όρμπαν και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα δηλώσουν “παρών” οι υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μία δέσμη αρχών που θα πρέπει να διέπει την ομαλοποίηση των διασυνοριακών μετακινήσεων, δίχως να προκαλείται κίνδυνος ανεξέλεγκτης έξαρσης των λοιμώξεων. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεννόηση για τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και για την  αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών. Πρόκειται για δύο σημεία που επηρεάζουν ιδιαίτερα την προοπτική τουριστικών εισροών. Παράλληλα, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ελευθερία των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να αποκατασταθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού.

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, η Αθήνα επισημαίνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκκρεμούν κομβικές αποφάσεις, μετά την υιοθέτηση από την πλευρά του Μηχανισμού Σταθερότητας της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

“Εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος “SURE”. Από αυτό, η χώρα μας επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Εκκρεμεί, επίσης, η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εκκρεμεί και η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα ζητά αυτό να είναι γενναίο, εμπροσθοβαρές, μεγάλης διάρκειας και ευέλικτο. Θα πρέπει να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά, κυρίως, κλάδους της οικονομίας και χώρες της Ένωσης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση”, τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΠΗΓΗ: capital.gr