in

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου για τα αδέσποτα: “Η προστασία των ζώων είναι για μας πολιτισμός!”

 

Με αφορμή τις αβάσιμες, ανυπόστατες, στοχευμένες και συκοφαντικές καταγγελίες που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, επιθυμεί να προβεί στις απαραίτητες διευκρινίσεις :

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θέτοντας ώς πρωταρχικό στόχο την υγεία των πολιτών – επιθυμώντας ωστόσο  να δώσει στα αδέσποτα ζώα τη φροντίδα που αξίζουν, συνεχίζει και διευρύνει  το “Πρόγραμμα Περισυλλογής και Διαχείρισης  “.

Με  το πρόγραμμα αυτό, θέτει τις βάσεις για την οργανωμένη διαχείριση των αδέσποτων και ακολουθώντας τις πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές φροντίζει για την  επανατοποθετήση τους στο φυσικό  περιβάλλον.

Παράλληλα  με δράσεις που ήδη έχει προγραμματίσει και αναμένεται ν΄ αναληφθούν το επόμενο διάστημα- με την συνδρομή της συμβεβλημένης με το δήμο κτηνιάτρου – επιδιώκει,   την ενημέρωση των συμπολιτών, την στήριξη του υπευθύνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, καθώς και την στοχευμένη προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν  ζεστασιά και  ασφάλεια, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης  .

Το εν λόγω πρόγραμμα -που βάση της ισχύουσας νομοθεσίας- προβλέπει την συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης (έχει ήδη συσταθεί), γίνεται γνωστό,  περιλαμβάνει : την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη παροχή όλων των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία : (κλινική εξέταση, εξέταση αίματος, εξέταση αίματος για leishmania (καλαζάρ), πλήρη εμβολιασμό, στείρωση, εξωτερική και εσωτερική αποπαρασίτωση, σήμανση με τοποθέτηση τσιπ και καταγραφή αυτών).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται  σε εξέλιξη  η διαδικασία για την προμήθεια ποτιστρών και ταΐστρων και η τοποθέτηση τους σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου .

Σε ότι αφορά,  τα ζώα που είναι περιφραγμένα σε ιδιόκτητο οικόπεδο πλησίον του ΧΥΤΑ,  διευκρινίζουμε για μια ακόμα φορά ότι ο χώρος αυτός δεν αποτελεί χώρο φιλοξενίας του Δήμου !

Εξ άλλου όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Δήμος Αγίου Νικολάου με την πολύτιμη συνεργασία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και την αμέριστη συμπαράσταση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, παρείχε ουσιαστική βοήθεια στα  ζώα που “φιλοξενούνται” εκεί, φροντίζοντας τα κατά τον πλέον ενδεδειγμένο και ιατρικά ορθό τρόπο.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να λησμονούμε, ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναλαμβάνοντας την συγεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν έχει λάβει έως σήμερα, καμία χρηματοδότηση, ούτε διαθέτει εξιδεικευμένο προσωπικό για την στήριξη συγκεκριμένων και διευρυμένων δράσεων. Επομένως, οι όποιες δαπάνες έχουν υπάρξει, γίνονται από ίδιους πόρους.

Τέλος θα πρέπει να  υπενθυμίσουμε, ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Δήμο, για την  συγκρότησης ομάδας εθελοντών, δυστυχώς δεν έχουν αποδώσει στο βαθμό που θα έπρεπε.

Απο το Δήμο Αγίου Νικολάου