in ,

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ στο «MAGAζην σχολικό περιοδικό»

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αγ.Νικολάου που συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα «MAGAζην σχολικό περιοδικό», «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» και «Χορός και Επικοινωνία» επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη το διάστημα 10 με 13 Μαρτίου 2018.
Σε μια διαδρομή μέσα από το Θεσσαλικό κάμπο η στάση στην Καλαμπάκα τους έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το θαύμα της φύσης και της ορθοδοξίας που λέγεται «Μετέωρα». Κατά τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν δύο θεατρικές παραστάσεις. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το πολυβραβευμένο και διακεκριμένο έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ «DA» σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, έργο που έγινε γνωστό στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄80 από το θίασο του Μάνου Κατράκη. Μέσα από ένα αφαιρετικό σκηνικό είδαν τη σχέση πατέρα και γιου μέσα στο χρόνο με τον πατέρα να μεταμορφώνεται στα μάτια του γιου του πότε σε μία τρυφερή και στοργική φιγούρα και πότε σε έναν πραγματικό τύραννο.

Η δεύτερη θεατρική παράσταση ήταν το μιούζικαλ Ερωτόκριτος, που επιμελήθηκε η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Δημήτρης Μαραμής με επιρροές από τη μουσική παράδοση της Κρήτης, αναφορές στη τζαζ, τα μπλουζ, αλλά και τον Χατζιδάκι, δημιούργησε ένα νέο μελωδικό σύμπαν για τους χιλιάδες στίχους του Ερωτόκριτου και συνέθεσε ένα έργο γεμάτο δυνατές μελωδίες, πάνω στο αριστούργημα του Κορνάρου, διατηρώντας το μέτρο (δεκαπεντασύλλαβος) και την κρητική διάλεκτο.


Οι μαθητές που ασχολούνται με τα εικαστικά και τη φωτογραφία ήρθαν σε επαφή με την τέχνη που αγαπούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η διαμαρτυρία για τη βία και τον πόλεμο ήταν έκδηλη σε πολλά έργα. Μια περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης τους έδωσε να καταλάβουν τη σημαντική θέση αυτής της πολυπολιτισμικής πόλης του βορά. Η επίσκεψή μας σε ένα μέσο ενημέρωσης όπως η ΕΡΤ3 έδωσε τη δυνατότητα να δουν από κοντά την υλικοτεχνική υποδομή ενός καναλιού αλλά και τις απαιτήσεις ενός ζωντανού γυρίσματος συμμετέχοντας οι ίδιοι στη ζωντανή εκπομπή «Καθημερινά κι απλά».
Βγήκαμε όμως και έξω από την πόλη, στο «Σχολείο της Φύσης», ένα νηπιαγωγείο «αλλιώτικο». Παιδαγωγοί έπαιξαν μαζί μας παιχνίδια ομαδικότητας και εμπιστοσύνης, ενώ η παρουσίαση της κ.Γεωργιάδου έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ακούσουν ότι μπορούν να ονειρεύονται, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να μάχονται να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. 


Επιστρέφοντας η ξενάγηση στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας που προστατεύεται από την UNESCO ως Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εντυπωσίασε τους μαθητές.


Γνώσεις, εμπειρίες, καινούριες παραστάσεις, σύσφιξη σχέσεων με συμμαθητές και καθηγητές έκαναν την εκδρομή αυτή πραγματικό μάθημα για όλους!


Οι συνοδοί της εκδρομής Άννα Μάμου, Άγγελος Μόσχου, Μαρία Πέππα.