in , , , , , ,

Οι Κρήτες δημιουργοί και η τέχνη τους, video

Ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης ήταν αδελφός της θεατρικής συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη. Ο πεζογράφος Θανάσης Χειμωνάς είναι ανιψιός και γιος αντίστοιχα. Οι Αναγνωστάκηδες κατάγονται από ένα χωριό κοντά στο Ρέθυμνο. Όλη η οικογένεια ετέθη στην υπηρεσία της τέχνης.
Ο ΠΑΟΔΑΝ αποφάσισε να τιμήσει τα μέλη της και να ανασκοπήσει το έργο τους και να καλέσει Λασιθιώτες των γραμμάτων και των τεχνών να μιλήσουν για την οικογένεια.

Στο ευάερο θερινό σινεμά «Χριστίνα» τους – παραδόξως – πολλούς φιλόμουσους καλωσόρισε η αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Κωστάκη. Ο ποιητής και ψυχίατρος Μανόλης Πρατικάκης επανήλθε στον Άγιο Νικόλαο για να παρουσιάσει την προσωπικότητα του φίλου του, ακτινολόγου και επίσης ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη.

Μανόλης Πρατικάκης

 Αναμνήσεις, ιστορίες, περιστατικά, ιδεολογικό υπόβαθρο, οι σχέσεις με τους συντρόφους κάλεσαν τους ακροατές να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ. Και να αντιληφθούν την ακεραιότητα του και του ανθρώπου, του αγωνιστή, του φίλου, του ποιητή. Επίσης ο κ. Πρατικάκης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ποίησης του Αναγνωστάκη, στη σχέση της με άλλους σύγχρονους και παλαιότερους ομοτέχνους του και την τοποθέτησε γραμματολογικά.

 Η Λούλα Αναγνωστάκη παντρεύτηκε το συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά. Από το γάμο τους απέκτησαν το Θανάση. Η κ. Αναγνωστάκη επρόκειτο να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ωστόσο τελευταία στιγμή το ταξίδι ακυρώθηκε.

Ελίνα Φαρσάρη

 Για το έργο της μίλησε η κ. Κωστάκη και η Ελίνα Φαρσάρη ανέγνωσε απόσπασμα από συνέντευξη της συγγραφέως. Στο επίκεντρο η κ. Αναγνωστάκη θέτει το τραύμα, την ενοχή, τη μοναξιά, την ήττα. Στη συνέχεια προβλήθηκε απόσπασμα από θεατρικό έργο της «Ουρανός Κατακόκκινος». Οι Λασιθιώτες είχαν αναλάβει την παρουσίαση των Ρεθυμνιωτών. Οι άλλοι δυο ομιλητές που έλαβαν το λόγο κατάγονται από το Βραχάσι. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά ανέγνωσε, ερμήνευσε και παρουσίασε το βιβλίο του κ. Χειμωνά. Στο τελευταίο μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» αναφέρθηκε ο ακαδημαϊκός κ. Β. Φθενάκης.

Βασίλης Φθενάκης

  Στάθηκε στο μετασχηματισμό της οικογένειας και στο ρόλο της οικογένειας. Παράλληλα εστίασε στον τρόπο που ο κ. Χειμωνάς διαχειρίζεται και παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις με φόντο την κρίση. Ο κ. Κ. Ζουράρης επέμεινε στο στοιχείο του αιφνιδιασμού, το οποίο εντόπισε εις διπλούν στο βιβλίο. Κατά την άποψή του στο μυθιστόρημα ο αιφνιδιασμός είναι απαραίτητος.

Κώστας Ζουράρης

  Με αφορμή το βιβλίο προέβη σε επεκτάσεις, κρίσεις, επικρίσεις και σχόλια για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στην Κρήτη, στην ψυχολογία και στον εγκέφαλο των Νεοελλήνων. Και προκάλεσε πολλές επιδοκιμασίες, γέλια και μειδιάματα. Την τιμώμενη οικογένεια εκπροσώπησε ο κ. Θανάσης Χειμωνάς.

Θανάσης Χειμωνάς

 Και ήταν πλουσιοπάροχος στις ευχαριστίες του. Τη βραδιά έκλεισε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τα τραγούδια και τις ιστορίες του.

O Λουδοβίκος

 πηγη www.anatolh.com