in , , , ,

Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου στην Φουρνή

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια φέτος από την εκδημία του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ο ποιητής του Αιγαίου, όπως χαρακτηρίστηκε, στο έργο του αναζητά τη διαφάνεια και εκπέμπει φως, πολύ φως!
Οι ποιητικές συλλογές του, που έχουν φόντο την ελληνική παράδοση και την ελληνική φύση ζωντανεύουν τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για δημιουργία και ελευθερία με αισθαντικότητα και ευαισθησία. Τα φυσικά στοιχεία συνενούνται και συμπλέκονται ως όντα σε μια παρέλαση, η οποία κινητοποιεί το σύμπαν ολόκληρο και όχι μόνο ένα μέρος του.
Ευτυχής συγκυρία, για όλους, η συνάντηση της ποίησης του με τη μουσική. Ο ποιητικός λόγος του Ελύτη γίνεται κτήμα του λαού μας μέσα από το τραγούδι. Άξιον Εστί, Τα ρω του έρωτα, ο ήλιος ο ηλιάτορας, η ποδηλάτισσα, η Μαρίνα, η Μαρία Νεφέλη κ.α. σιγοτραγουδιούνται παντού. Αυτό είναι το πιο μεγάλο βραβείο για τον ίδιο.
Ο λεκτικός του πλούτος δεν έχει ταίρι. Χρησιμοποιεί περίπου 8.000 λέξεις και ένα μέρος αυτών είναι πλασμένες από τον ίδιο.Το ύφος της ποίησης του Ελύτη έχει πολυσύνθετη μορφή και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λιτό και εκφραστικό, έντονα συναισθηματικό, περιγραφικό, γεμάτο εικόνες, μεταφορικό και ρεαλιστικό συγχρόνως. Ταυτόχρονα δε, τολμηρό και πρωτότυπο από τον ασυνήθιστο συνδυασμό λέξεων και εννοιών με γνώμονα τη φαντασία και το όνειρο.
προσκληση (1)
Ο ελεύθερος μορφικά στίχος ακολουθεί περισσότερο κανόνες εσωτερικού ρυθμού και μουσικότητας, απόδειξη μιας νεωτερικής ποιητικής που συνδυάζει τολμηρά την παράδοση της βυζαντινής υμνογραφίας και του δημοτικού τραγουδιού με τη σύγχρονη τάση του  υπερρεαλισμού.
Την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 19.30 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής «η Ευαγγελίστρια» σε μια εξαιρετική συνεργασία με την ΠΛΕΑΜ διοργανώνουν εκδήλωση – ταξίδι στην ποίηση και τις εικόνες του Νομπελίστα ποιητή, με τη συνοδεία της εξαίσιας χορωδίας του ΠΑΟΔΑΝ και τις δροσερές, νεανικές φωνές τριών κοριτσιών στην ανάγνωση των ποιημάτων, στο ατμοσφαιρικό προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Φουρνής με φόντο το εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. Ενδιάμεσος ο λόγος της φιλολόγου Κατερίνας Γιωτοπούλου και της υπογράφουσας, ως ένας απειροελάχιστος φόρος τιμής στην Ποίηση και τον Ποιητή.
 
Μαρία Κωστάκη
Φιλόλογος
Πρόεδρος ΠΛΕΑΜ
ΕΛΥΤΗΣ