in

Οδοιπορικό στον Αί Γιάννη τον Καψά [PICS]

​Σε ύψος 850-900 μέτρων από τις παρυφές του βουνού Καψά στο χωριό Λάστρο της Σητείας βρίσκεται ένα παλιό μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο Αι Γιάννης ο Καψάς οπως συνηθίζουν να τον λένε οι ντόπιοι.

Μία φορά τον χρόνο, στις 29 Αυγούστου άνθρωποι όλων των ηλικιών ξεκινούν μια ανηφορική διαδρομή περίπου μιάμισης ώρας και 4χλμ πάντα με τα πόδια καθώς δεν υπάρχει δρόμος παρά μόνο ένα μικρό μονοπάτι κατά μήκος του βουνού για να φτάσουν στην πιο ψηλή κορφή όπου από το 1952 δεσπόζει εκεί το πανέμορφο εκκλησάκι.

Οικογένειες με τα παιδιά τους, παρέες νέων αλλά και ηλικιωμένοι χωρικοί διανυκτέρευσαν από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας έτσι ώστε να μην χάσουν ούτε λεπτό. Ο παπα Γιάννης 80 ετών και άλλοι πολλοί ξεκίνησαν στις 4:30 το χάραμα από το χωριό με σκοπό να ανέβουν στην εκκλησία.

Οι στιγμές μοναδικές και οι αναμνήσεις καλά κρατούν μας είπαν οι πιο παλιοί. Από την ευλογία των άρτων στο ταπεινό προαύλιο του ναού μέχρι και την περιφορά της εικόνας στο χείλος του γκρεμού βλέποντας από ψηλά την Λάστρο, το Μόχλος, το Θόλος, την Παχειά Άμμο το νησάκι Ψείρα, τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα.

Μια στιγμή με λίγους…μια εμπειρία για πολλούς!
       
M.M.