in ,

Ξεκινούν απόψε οι εκλαϊκευμένες επιστημονικές διαλέξεις του ΠΑΟΔΑΝ στο ΡΕΞ (19:00)

Δεν είναι πολλά χρόνια που έχουν περάσει από τότε που η γνώση παρέμενε σχεδόν αμετάβλητη στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Σήμερα όμως, στο διαρκώς μεταβαλλόμενο από κάθε άποψη περιβάλλον στο οποίο ζούμε, η γνώση κάθε άλλο παρά στατική παραμένει.
Ο 20ος αιώνας, που μόλις πέρασε, υπήρξε καταλυτικός για αυτή την αλλαγή μέσα από τη μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση που συντελέστηκε, κυρίως μέσω της κβαντομηχανικής. Το ότι σήμερα μπορούμε και επικοινωνούμε με κινητά τηλέφωνα, το ότι χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γενικά ηλεκτρονικές συσκευές, το ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, αλλά και πολλά άλλα, οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή την επανάσταση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ο άνθρωπος βλέπει τεχνολογικά επιτεύγματα αιχμής να ξεπερνιούνται πολλές φορές στη διάρκεια της ζωή του, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μια επιστημονική επανάσταση έχει επηρεάσει τόσο πολύ το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας και έχει δημιουργήσει αυτή την έκρηξη της πληροφορίας και της γνώσης, σε τέτοιο βαθμό, που να καθίσταται δύσκολη η αφομοίωσή της.
Σ’ αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της διαρκώς μεταβαλλόμενης γνώσης, όποιος δεν παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές τίθεται αυτομάτως εκτός εποχής. Αν ο πολίτης θέλει να έχει τη σύγχρονη γνώση, που εκτός των άλλων θα του εξασφαλίσει ορθή κρίση, οφείλει πλέον να είναι “αεί διδασκόμενος”. Αυτή την ανάγκη, αλλά και γενικότερα την ανάγκη για γνώση, προσπαθεί να καλύψει το “Σχολείο Αεί Διδασκομένων Πολιτών”, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιούνται εκλαϊκευμένες επιστημονικές διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 19:00 στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο από πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από τον τόπο μας ή δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν.
Μέσα από το σχολείο αυτό δίνεται σε μας η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους επιστήμονες και να μάθουμε τα ενδιαφέροντα και την έρευνά τους, αλλά και στην κοινωνία και το Δήμο μας να αποδώσει την αναγνώριση και την τιμή  στο επιστημονικό τους έργο.
Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 με την ομιλία του διεθνούς φήμης καθηγητή πανεπιστημίου κ. Βασίλη Φθενάκη, που κατάγεται από το Βραχάσι. Το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα που θα αναπτύξει έχει τίτλο “Πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες και οι μεταλλαγές του κοινωνικού γίγνεσθαι δημιουργούν την ανάγκη για μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση”.
28 3 16 fuenakhs
Βιογραφικό σημείωμα Βασιλείου Φθενάκη
Ο Βασίλειος Φθενάκης σπούδασε Ανθρωπολογία, Ανθρωπογενετική και Μοριακή Γενετική στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ανθρωπογενετικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Απέκτησε το δίπλωμα στο κλάδο της Ψυχολογίας, τον τίτλο του διδάκτορα της Φυσικομαθηματικής, της Φιλοσοφικής ως και της Σχολής Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και ανακηρύχτηκε υφηγητής στον κλάδο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Από το 1969 έως το 1972 υπήρξε προϊστάμενος του Τμήματος της Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ανθρωπογενετικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Από το 1973 ως το 1975 διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του νεοϊδρυθέντος Κρατικού Ινστιτούτου Προσχολικής Αγωγής και Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας της Βαυαρίας. Από το 1975 έως και το 2005 ήταν διευθυντής του ίδιου Ινστιτούτου. Από το 1987 έως το 2002 δίδαξε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Augsburg εφαρμοσμένη αναπτυξιακή ψυχολογία και έρευνα της οικογένειας, από το 2002 έως το 2008 ως τακτικός Καθηγητής (per chiara fama) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βολτζάνο/Ιταλία.
Ο κ. Φθενάκης υλοποίησε πάνω από πενήντα ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν στην έρευνα της παιδικής ηλικίας, τη μόρφωση των παιδιών προσχολικής ηλικίας και την ανάπτυξη του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος ως και την έρευνα της οικογένειας. Δημοσίευσε ή συν-εξέδωσε πάνω από 100 βιβλία και δημοσίευσε πάνω από 150 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών στην Ευρώπη και Αμερική. Ο κ. Φθενάκης ανέπτυξε καινοτόμα προγράμματα για πολλά γερμανικά κρατίδια και θεωρείται ο κατ εξοχήν ρυθμιστής της εκπαιδευτικής και οικογενειακής πολιτικής στη Γερμανία.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απένειμε στις 4 Οκτωβρίου 2004 στον κ. Φθενάκη για το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο το Ομοσπονδιακό παράσημο του Σταυρού της Αξίας Πρώτης Τάξεως της Γερμανίας. Στις 11 Ιουλίου του 2007 ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, κ. Δρ. Edmund Stoiber, του απένειμε το ανώτατο παράσημο του Κρατιδίου της Βαυαρίας, τον Bayerischen Verdienstorden για το επιστημονικό του έργο ως Διευθυντής του Ινστιτούτου. Στις 15 Ιανουαρίου 2008 η πόλη του Μονάχου τίμησε τον κ. Φθενάκη με το Μετάλλιο Georg Kerschensteiner για τη συμβολή του στη μόρφωση των παιδιών και το συμβουλευτικό του έργο στην εκπαιδευτική πολιτική της πόλης του Μονάχου και στις 26 Απριλίου 2013 ο Πρωθυπουργός του Κρατιδίου της Έσσης τίμησε τον Καθηγητή Φθενάκη με το ανώτατο παράσημο του Κρατιδίου (Hessischer Verdienstorden am Bande) για τη συμβολή του στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο του απένειμαν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, ενώ το Moscow State Pedagogical University τον ανακήρυξε επίτιμο Καθηγητή. Ο κ. Φθενάκης είναι από το 2006 Πρόεδρος της Γερμανικής Μορφωτικής Εταιρείας Didacta και από το 2012 ως το 2016 και της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εταιρείας Worlddidac.
29-3-rej-paodan