in ,

50 χρόνια έρευνας απο τον ακούραστο Βασίλη Φθενάκη


Με μια του ανάρτηση ο καθηγητής Βασίλης Φθενάκης, με καταγωγή απο το Βραχάσι, κάνει τον απολογισμό των 50 ετών στην έρευνα του σε θέματα παιδείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Φθενάκης παρουσιάζει τις βασικές στάσεις της σπουδαίας αυτής πορείας σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
 
 
“2 Ιανουαρίου 1969 – 2 Ιανουαρίου 2019
Στις 2 Ιανουαρίου συμπλήρωσα 50 χρόνια στην έρευνα.
Η αρχή έγινε στις 2 Ιανουαρίου του 1969 με την ανάπτυξη του Τμήματος Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ανθρωπογενετικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Στο τέλος του 1972 δέχτηκα πρόσκληση του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας να αναλάβω ως δεύτερος διευθυντής και από το 1975 ως διευθυντής του νέο-ιδρυθέντος Ινστιτούτου Έρευνας της Πρώιμης Ηλικίας, ενώ επί 17 χρόνια δίδασκα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Μετά την υφηγεσία στη Σχολή της Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και επί 15 χρόνια, δίδαξα αναπτυξιακή ψυχολογία και έρευνα της οικογένειας στο Πανεπιστήμιο του Augsburg. Μετά από 33 χρόνια διεύθυνσης του Ινστιτούτου στο Μόναχο μετάκληση από το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας ως τακτικός καθηγητής (Professore ordinario per chiara fama) σε ιταλικό Πανεπιστήμιο.
Συγχρόνως, μεταξύ 2006 και 2014, υπηρέτησα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξα σε άλλα οκτώ Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και στο Πανεπιστήμιο του New Castle upon Tyne, UK. Τα τελευταία χρόνια δίδαξα σε διάφορα Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών στο Moscow State Pedagogical University και στο Zhenjiang University of International Studies, των οποίων και είμαι Professor honoris causa.
Η έρευνα εστίαζε πάντοτε στα παιδιά και σε άτομα ή ομάδες τις οποίες διέκρινε μια κοινωνική αδικία ή και αποκλεισμός. Στα πορίσματα των ερευνητικών προγραμμάτων, πολλές φορές, η Ομόσπονδη Γερμανική Κυβέρνηση στήριξε μεταρρυθμιστικά προγράμματα της.”