in , , , ,

«Νύχτα Πανσελήνου στο Μουσείο» και το ευχαριστώ της ΠΛΕΑΜ

«Νύχτα Πανσελήνου στο Μουσείο»
 
«…ακούστηκε
ο ήχος ενός βιολιού,
χαμήλωσαν τα αστέρια,
πήραν μια χούφτα από τις νότες του
και τις απόθεσαν στα πόδια του φεγγαριού»
Σε μια εποχή που η παραδοσιακή μουσική κατακλύζεται από «θόρυβο» και οι χοροί από έναν εκκωφαντικό μαξιμαλισμό, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης, προτίμησε για την Πανσέληνο του Αυγούστου τις καθαρές γραμμές από τον ήχο του βιολιού του Βαγγέλη Βαρδάκη, ένα ήχο πλούσιο σε συναισθήματα και μνήμες άλλων εποχών για το Απάνω Μεραμπέλλο, τότε που οι παρέες γλεντούσαν ήρεμα και μελωδικά με το βιολί του Φουντούλη και την κιθάρα του Γιαμπάμπα ή έβγαιναν για νυχτερινές καντάδες στα σοκάκια της Νεάπολης, με τις κοντυλιές του Στρατή Καλογερίδη και των άλλων σπουδαίων βάρδων της ανατολικής Κρήτης καθώς και τις χάρες της εναρμονισμένης κίνησης και το αυθόρμητο λίκνισμα του κορμιού συνδυασμένο απόλυτα με τον ήχο και τη μουσική, χωρίς περιττά τεχνάσματα, από τους χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου Λάζαρου και Μανώλη Χνάρη.
Η επιλογή αυτή ανταποκρίθηκε προφανώς στην εσωτερική ανάγκη των ανθρώπων του τόπου μας, που κατέκλυσαν την αυλή του Μουσείου και έγιναν συνταξιδιώτες μας στο όμορφο ταξίδι της αυγουστιάτικης νύχτας με τις μυρωδιές των νυχτολούλουδων και γιασεμιών.
Εκφράζουμε άπειρες ευχαριστίες στους μουσικούς Βαγγέλη Βαρδάκη, Γιώργη Φραγκάκη και Μανώλη Λιαπάκη, στους χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου Λ. & Μ. Χνάρη, και ιδιαίτερα στον Μανώλη και Κώστα Χνάρη και φυσικά στο εξαιρετικό κοινό που στηρίζει το Μουσείο της πόλης μας.
 
Από το ΔΣ της ΠΛΕΑΜ