in

Νικητής ο Ολυμπιακός στο θρίλερ του Φαλήρου

Ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα για την κατάκτηση (και) του φετινού πρωταθλήματος μετά τη νίκη του επί του Παναθηναϊκού με 64-62 στο ΣΕΦ, στον τρίτο αγώνα της σειράς των τελικών.
Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου επέστρεψε από το -10 και πήρε μια τεράστια νίκη κάνοντας το 2-1 απέναντι στους «πράσινους», αφού ο Μάικ Τζέιμς αστόχησε στο τρίποντο που θα έδινε τη νίκη στην ομάδα του, ενώ μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε χάσει το δίποντο κάτω από το αντίπαλο καλάθι.
Σερβική «κολόνα»
Για να φτάσει στη νίκη ο Ολυμπιακός στηρίχτηκε στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που όπως στον πρώτο αγώνα έτσι και στον τρίτο αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης, σκοράροντας 14 πόντους και κυριαρχώντας στις δύο ρακέτες.
Η σειρά θα μεταφερθεί στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη 8 Ιουνίου (21:00) για τον τέταρτο αγώνα. Ο Ολυμπιακός θα παίξει για να πάρει το τρίτο στη σειρά πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός για να στείλει τους τελικούς σε πέμπτο αγώνα.
Η ανατροπή των «ερυθρόλευκων», που έχαναν με 48-58 στο 34΄ μπορεί να αποδειχθεί ανατροπή τίτλου, αφού τους δίνει μέγιστη ψυχολογία καθώς πήραν ένα παιχνίδι που φαινόταν χαμένο. Το πήραν με κακή απόδοση στην τρίτη περίοδο και στα πρώτα πέντε λεπτά της τέταρτης, όταν σκόραραν με «αίμα» κάθε πόντο χάνοντας πολλά ελεύθερα σουτ.
Διαφορά εμπειρίας και προσωπικοτήτων
Στα δύσκολα όμως φαίνονται οι ζόρικοι, όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί. Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Μάντζαρης, Σπανούλης και Πρίντεζης έβαλαν τρία μεγάλα σουτ, οι τελευταίες άμυνες του Ολυμπιακού ήταν σεμιναριακές και κάπως έτσι αποφεύχθηκε in extremis η διαδρομή προς την κόλαση.
Ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία, όπως και στον πρώτο αγώνα. Απόψε μάλιστα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ… αυτοκτόνησε. Στα κρίσιμα σημεία οι «πράσινοι» δεν είχαν τον ηγέτη που θα κάνει τη διαφορά και με το καθαρό μυαλό του θα κρατήσει την ομάδα ήρεμη, όπως φάνηκε από τις επιθέσεις τους.
Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι απ΄ την αρχή, καθώς το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τις ομάδες ισόπαλες 16-16 και το ημίχρονο τους γηπεδούχους προηγούμενους με 36-33.
Η τρίτη περίοδος ανήκε στον Παναθηναϊκό, που μπορεί να μην ήταν καλός επιθετικά (10π.) αλλά η άμυνά του ήταν εξαιρετική και περιόρισε τους «κόκκινους» σε μόλις 7 πόντους.
Με τρίποντο του Ρίβερς ήρθε το +10 (58-48) στο 34΄ και ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, μόνο που οι παίκτες του δεν έχουν δει απλώς πολλές φορές το ίδιο … έργο, αλλά έχουν… διδακτορικό στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Με συνταγή… ΤΣΣΚΑ
Ένα τρίποντο από τον Μάντζαρη κι άλλο ένα από τον Σπανούλη μείωσαν τη διαφορά στους τέσσερις πόντους σε ένα λεπτό (54-58) κι έβαλαν «φωτιά» στο ΣΕΦ, για να γράψει ο Τζέιμς το 54-60. Ο Μιλουτίνοφ με 4 συνεχείς πόντους μείωσε σε 58-60 στο 37΄, ο Καλάθης έκανε το 58-62 και το τρίποντο του Πρίντεζη το 61-62.
Ακολούθησαν άστοχα σουτ και κακές επιλογές εκατέρωθεν, αλλά στα 31΄΄ πριν τη λήξη ο Μιλουτίνοφ με 2/2 βολές έδωσε πρωτοπορία στην ομάδα του (63-62) ύστερα από πολύ ώρα.
Ο Πρίντεζης έχασε το γκολ-φάουλ και 1/2 βολές στα 13΄΄ πριν το τέλος έγραψε το 64-62, με τον Παναθηναϊκό να έχει την τελευταία κατοχή. Στα 12΄΄ ο Τζέιμς στα 12΄΄ αστόχησε σε λέι απ κάτω από το καλάθι λόγω της άμυνας του Παπανικολάου, αλλά η μπάλα έμεινε στην ομάδα του και στην τελευταία επίθεση ο Αμερικανός γκαρντ έχασε το τρίποντο της νίκης.
naftemporiki.gr