in ,

Ναι μεν, αλλά…από το τοπικό Νεάπολης

Την παραχώρηση με προϋποθέσεις αίθουσας στο Παλιό Γυμνάσιο στην ΚΔ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων για να στεγαστεί η αρχαιολογική συλλογή της Νεάπολης αποφάσισε να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας της Νεάπολης. Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου Νίκου Συλλιγάρδου  που έκανε και τις επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΔ εφορείας η αρχαιολογική συλλογή της Νεάπολης θα μεταφερθεί σε νέο χώρο από την στιγμή που το υπάρχον κτήριο αντιμετωπίζει προβλήματα για την ασφάλεια των ευρημάτων.
Έτσι με κάποιες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας που πρέπει να γίνουν στην μια μεγάλη αίθουσα στο παλιό Γυμνάσιο θα μεταφερθούν εκεί. Σε ότι αφορά την λειτουργία της συλλογής ζητήθηκε από τους τοπικούς παράγοντες αυτή να είναι ανοικτή τουλάχιστον 4 μήνες τον χρόνο κυρίως στην περίοδο του καλοκαιριού. «Έλαβα την προφορική  δέσμευση από την κα. Σοφιανού ότι θα γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο για να λειτουργήσει ξανά η συλλογή της Νεάπολης έστω και για λίγους μήνες τον χρόνο. Η αίθουσα θα παραχωρηθεί για 30 χρόνια.» είπε στο συμβούλιο ο πρόεδρος.
 
Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό είναι ήδη έτοιμες οι νέες προθήκες των ευρημάτων της Νεάπολης ώστε να τοποθετηθούν στο νέο χώρο. Στην συζήτηση που έγινε ο υποψήφιος τοπικός σύμβουλος του συνδυασμού Σύγχρονος Δήμος Γιώργος Καφφετζάκης πρότεινε και έγινε δεκτό στο έγγραφο της απόφασης του τοπικού συμβουλίου να ζητηθεί η προφορική δέσμευση να γίνει γραπτή και να υλοποιηθεί με κάποια απόφαση σύντομα προκειμένου να μην καταντήσει η αίθουσα μια απλή αποθήκη των αρχαίων που έχουν βρεθεί στην περιοχή. «Αν είναι να μεταφερθούν τα ευρήματα και απλά να αποθηκευτούν τότε θα ήταν προτιμότερο αυτά να πάνε στο νέο μουσείο του Αγίου Νικολάου ώστε να είναι τουλάχιστον επισκέψιμα από τον κόσμο.» είπε, άποψη, με την οποία συμφώνησαν όλοι.
 
Το συμβούλιο ακόμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει την παραχώρηση στον Αγωνιστικό Σκοπευτικό Όμιλο Λασιθίου για 30 χρόνια με κάποιο μίσθωμα τον χώρο του παλαιού ΧΥΤΑ της Νεάπολης για την κατασκευή και λειτουργία από τον σύλλογο ενός σύγχρονου σκοπευτηρίου στο οποίο θα πραγματοποιούνται και αγώνες.
 
Σε ότι αφορά την πρόταση από την μεριά του τοπικού συμβουλίου της Νεάπολης προς τις υπηρεσίες της περιφέρειας για ον καθορισμό των οικόσιτων ζώων κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο αριθμός των ζώων αυτών ενώ επεκτάθηκε η ακτίνα από 30 σε 50 μέτρα απόστασης από το τελευταίο σπίτι στις παρυφές του σχεδίου πόλης.
Το θέμα που αφορά τις αρμοδιότητες των μελών του τοπικού συμβουλίου όπως και το θέμα με την επιστροφή κάποιων μηχανημάτων στην περιοχή θα συζητηθούν σε ένα νέο συμβούλιο που θα γίνει τις επόμενες μέρες.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ