in ,

Μπούλινγκ στους καπνιστές, δεν είμαστε του πεταματού, μια καπνίστρια γράφει


Μία καπνίστρια…
     Σε ένα κράτος που οι πολίτες του εδώ και 10 χρόνια ζουν μέσα στην εξαθλίωση, στα προβλήματά τους, πως να τα φέρουν βόλτα στη δουλειά, στο σπίτι, στη ζωή τους, που κινδυνεύουν τα σπίτια τους, που το μόνο που βλέπουν είναι ότι πληρώνονται και πληρώνουν συνέχεια λογαριασμούς άδικους και χίλια άλλα… και το μόνο που έχουν για να μην τρελαθούν ή να πηγαίνουν σε ψυχολόγους για φάρμακα, είναι αυτό το τσιγάρο.
Έρχεται τώρα το κράτος να σε βάλει στο “σωστό δρόμο” με το έτσι θέλω και αντιμετωπίζει όλους τους καπνιστές σαν πολίτες που πρέπει να εξαφανιστούν. Το μπούλινγκ που γίνεται αυτό τον καιρό στους καπνιστές δεν περιγράφεται.
Το βλέπεις από το ότι δεν έχει ως γνώμονα να προστατεύσει αυτούς που δεν καπνίζουν, αλλά να “τιμωρήσει” αυτούς που καπνίζουν. Αν ήθελε να προστατεύσει αυτούς που δεν καπνίζουν (και καλά θα το κάνει) είναι να επιτρέπει στην επιχείριση να έχει χώρο μη καπνιστών και χώρο καπνιστών. Όμως στον χώρο τον καπνιστών ο εξαερισμός να είναι υποχρεωτικός. Δεν είναι ζώα να μπαίνουν σε γυάλινα κλουβιά που έφτιαξαν π.χ. στα αεροδρόμια ως δακτυλοδεικτούμενοι, χωρίς επαρκείς εξαερισμό. Δεν είμαστε του πεταματού.
Ναι, κάναμε λάθος που το αρχίσαμε… ναι, δεν θέλουμε να ενοχλούμε εκείνους που δεν καπνίζουν… όχι όμως με αυτό τον άσχημο τρόπο να τα απαγορεύεις όλα και να κάνεις τους καπνίζοντες δακτυλοδεικτούμενους, σε χώρους απαράδεκτους για την υγιεινή αυτών των ανθρώπων.
Ρωτήστε όλους τους καπνίζοντες και θα σας που ότι, ούτε εκείνοι θέλουν να ενοχλούν τους μη καπνίζοντες, ότι και οι ίδιοι έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να το σταματήσουν, όμως δεν μπορούν, ότι μόνοι τους πολλοί έχουν επισκεφθεί γιατρούς γι’ αυτό το λόγο ή έχουν πάρει άλλα σκευάσματα εναλλακτικά και δεν τα κατάφεραν. Έχουμε συνείδηση. Έχουμε ανθρωπιά και καταλαβαίνουμε και το δικαίωμα σ’ αυτούς που δεν καπνίζουν να έχουν καθαρό περιβάλλον. Εμάς όμως γιατί μας μεταχειρίζονται σαν ζώα και σαν μιάσματα της κοινωνίας; Αυτό πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή. Είναι επιλογή μας και η δική μας καταστροφή το να καπνίζουμε εν γνώση μας. Δεν θέλουμε να ενοχλούμε κανέναν. Ζητάμε τον δικό μας χώρο που να πληρεί: την ιδιωτικότητα και τον σωστό εξαερισμό του χώρου σε επιχειρήσεις όπως καφετέριες, σίτισης, διασκέδασης.
Σ.Σ τα στοιχεία του συντάκτη είναι γνωστά στο fonien.gr