in

Μοχλός ανάπτυξης ο Ελαιοτουρισμός για την ενδοχώρα της Κρητης

Σημαντικές αποφάσεις  για Μνημειακά, Δακοκτονία, Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και   Τιμές στο Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ   – Ανάγκη  προώθησης ελαιοτουριστικών επιχειρήσεων με προγράμματα της Περιφέρειας

Η ανάπλαση των Μνημειακών ελαιοδέντρων και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου, οι ζημιές απο καύσωνες στην ανθοφορία,    η έγκαιρη εφαρμογή της Δακοκτονίας, η καθιέρωση νέας ποιοτικής κατηγορίας για το ελαιόλαδο, καθώς και το σοβαρό πρόβλημα με την κατακόρυφη  πτώση των τιμών αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ που έγινε την Τρίτη 25.06.19 στο Ρεθυμνο  

Τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα και ο ρόλος τους    στον Ελαιοτουρισμο

     Την ικανοποίησή του για την πορεία της ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη, μια προσπάθεια που καταβάλει συστηματικά ο ΣΕΔΗΚ τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, ο όποιος  σε δηλώσεις του επεσήμανε: 

«Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι η πορεία ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων εξελίσσεται αργά αλλά σωστά. Ήδη έχουν αναπλαστεί δυο ελαιόδεντρα στα Χανιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση και άλλων τεσσάρων στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και Λασίθι.

  Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη που  ασπάστηκε την ιδέα του ΣΕΔΗΚ για την ανάδειξη των Μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη και ενισχύει τις προσπάθειες για ανάδειξη και ανάπλαση τους. 

Στα Χανιά, όπου  έχει ήδη ολοκληρωθεί  διαδικασία ανάπλασης της Μνημειακής Ελιας των Βουβών,  έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα. Τον Αύγουστο του 2018  επισκέφτηκαν την Μνημειακή Ελια και το Μουσείο που βρίσκεται δίπλα της,  πάνω απο 15.000 τουρίστες. Παράλληλα στην περιοχή άρχισαν να λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις αναψυχής και  διάθεσης ελαιοκομικών προϊόντων μεταξύ των όποιων και τουριστικά ελαιοτριβεία τα οποία δέχονται και ξεναγούν ξένους επισκέπτες. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΕΔΗΚ επεξεργάζεται τρόπους προώθησης του ελαιοτουρισμού ενώ θα κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή και στην  Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο κ. Μαρινάκης: «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σημαντικό τη μεγάλη εμπειρία του κ. Μιχελάκη για τα θέματα των Μνημειακών ελαιοδέντρων και του Ελαιοτουρισμού να  τα αποτυπώσουμε σε ένα βιβλίο το οποίο  ο ΣΕΔΗΚ αλλά και άλλοι φορείς θα επιχορηγήσουν, ώστε να αποτελέσει ένα πολύτιμο «εργαλείο» τόσο για τους φορεις και τις επιχειρησεις όσο και για τους επισκέπτες.

    Η Κρήτη, όπως  εξήγησε ο κ. Μιχελάκης Επιστ. Συνεργάτης τους ΣΕΔΗΚ,  διαθέτει όλα τα εφόδια για να αναπτύξει μια ακόμη εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπως ο ελαιοτουρισμός. Και αυτό διότι εκτός από τον ήλιο και την θάλασσα διαθέτει τεράστιο πλούτο  «πολιτισμού της ελιάς»,   ο όποιος μπορεί να αξιοποιηθεί. 

 Στην Κρητη υπάρχουν άφθονα   ελαιοκομικά αρχαιολογικά μνημεία στα οποια ο ΣΕΔΗΚ  έχει τοποθετήσει ειδικές ενημερωτικές πινακίδες. Υπάρχουν ακόμη περίπου  10 Δημοτικά και Ιδιωτικά Μουσεία ελιάς καθώς και αρκετά Μνημειακά ελαιόδεντρα απο τα οποια 6 ήδη αναπλάσσονται. Όλα αυτά άρχισαν σιγά-σιγά να αξιοποιούνται με την ίδρυση παράλληλων επιχειρήσεων υποδοχής, διατροφής  και αναψυχής, όπως τουριστικών ελαιοτριβείων, αναψυκτηρίων, ελαιοταβερνών, καταστημάτων διαθεσης ελαιοκομικών προιοντων κ.α. 

 Ωστόσο η παραπέρα ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου ασφαλώς απαιτεί και την συνδρομή άλλων φορέων και ιδίως της Περιφέρειας Κρήτης,  η οποία πρέπει να χρηματοδοτήσει εκτός απο την ανάπλαση των Μνημειακών και την προσαρμογή των τουριστικών ελαιοτριβείων και άλλων εγκαταστάσεων υποδοχής,  ώστε οι ξένοι επισκέπτες να έρχονται σε κατευθείαν επαφή με την τρόπο παραγωγής αλλά και το ίδιο το προϊόν με ενημερώσεις γευσιγνωσίες κλπ.

 Ο ΣΕΔΗΚ αναμένεται να καταθέσει πρόταση προς την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να συμβάλλει στην αξιοποίηση των ελαιοτριβείων.  Όπως είπε ο κ. Μιχελάκης με την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου δημιουργούνται προϋποθέσεις απασχόλησης και παράλληλα μπορούν να πουληθούν ποσότητες  συσκευασμένου ελαιολάδου και άλλα. Ο ΣΕΔΗΚ μπορεί να έχει υποστηρικτικό ρόλο αυτών των ενεργειών, με δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού των επισκεπτών αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η νέα ποιοτική κατηγορία Εξτρα Παρθένου «Premium».

Στη συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ  βρέθηκε και η πρόταση που συζητείται στην  Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη θέσπιση μιας νέας υψηλότερης  κατηγορίας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που θα ονομαστεί Premium, η οποία σαφώς θα έχει πιο αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Γιώργος Μαρινάκης η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι ωφέλιμη για την Κρήτη και την Ελλάδα  που παράγουν εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου, με την προϋπόθεση να υπάρξουν και τα κατάλληλα κριτήρια ώστε να μην επιδέχεται νοθείες. 

Η συγκεκριμένη πρόταση,  όπως επεξήγησε ο κ. Μιχελάκης  ξεκίνησε απο οργανώσεις της Ιταλίας  οι οποιες αφού διαπίστωσαν ότι το έξτρα παρθένο υφίσταται πολλές  νοθείες, θεωρούν ότι με μια ανώτερη κατηγορία μπορούν να περιοριστούν.

  Η πρόταση  συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και ήδη προχωρεί  η διαδικασία για την ολοκλήρωση της, εάν στο μεταξύ  δεν παρεμβληθούν εμπόδια απο διάφορα συμφέροντα. 

 Πάντως, εμείς, όπως είπε ο κ. Μιχελάκης,  σε ερώτηση Ευρωβουλευτή σχολιάσαμε ότι η εξέλιξη αυτή ωφελεί τα κράτη τα οποία βγάζουν μεγάλες ποσότητες υψηλής ποιότητας ελαιολάδου,  όπως η Ελλάδα, γιαυτό και πρέπει να υποστηριχθεί. 

Νωρίτερα απο πέρυσι, αλλά πάλι καθυστερημένη η έναρξη Δακοκτονίας. – Επιτακτική η ανάγκη για περιφερειοποίηση  του συστήματος

   Η έναρξη των ψεκασμών για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας έγινε οπωσδήποτε νωρίτερα απο πέρυσι, αλλά όχι στο απόλυτα  σωστό στάδιο, που είναι ΠΡΟ (και όχι ΜΕΤΑ) απο την πήξη του πυρήνα του ελαιοκάρπου. Αυτό  έχει προκύψει μετά απο πολυετή πειράματα αλλά  αναφέρεται και στις οδηγίες του Υπουργείου που ισχύουν απο ετών.  

   Σύμφωνα  με τον κ. Μαρινάκη: «ο πρώτος ψεκασμός θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει είκοσι ημέρες νωρίτερα, δηλαδή πριν την πήξη του πυρήνα του  ελαιοκάρπου. Ελπίζουμε όμως ότι η βελτίωση που σημειώθηκε φέτος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια ώστε να διασφαλιστεί απολύτως  η αποτελεσματικότητα της μεθόδου».

Απο την πλευρα του ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης, σχολίασε ότι δυστυχώς το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Δακοκτονία, που είχε υποσχεθεί το Υπουργείο ότι θα βγει σε διαβούλευση τον Μάιο, μέχρι στιγμής δεν και έτσι μάλλον παραπέμπεται στην επόμενη Κυβέρνηση, η όποια, οποια και αν είναι,   καλό είναι να μελετήσει σοβαρά το θέμα της Περιφερειοποίησης. Δηλαδή την πλήρη μεταφορά επιστημονικής και διοικητικής ευθύνης και φυσικά πόρων και δαπανών για την δακοκτονία στην Περιφέρεια.

Οι οποιες άλλες  γραφειοκρατικές «βελτιώσεις» θα χωλαίνουν πάντοτε αφού θα εφαρμόζονται απο τεχνοκράτες που βρίσκονται μακριά απο την πράξη και όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια,  εξακολουθούν να βλέπουν το θέμα μονό υπο το πρίσμα της γραφειοκρατίας και της κακώς εννοούμενης εξοικονόμησης πόρων.

     

 

Απαιτείται άρση της αδικίας του ΕΛΓΑ για τις ζημιές απο καύσωνες!

Ανάγκη  τροποποίησης του κανονισμού. 

   Η  αναθεώρηση  του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει  και τις ζημιές από καύσωνες κατά την άνθηση της ελιάς είναι απαραίτητη  γιατί διαφορετικά οι Κρητίς ελαιοπαραγωγοί αδικούνται σημαντικά έναντι των παραγωγών άλλων καλλιεργειών των όποιων οι ζημιές στην άνθηση απο παγετούς αποζημιώνονται.

    Ο  ΣΕΔΗΚ   έχει ζητήσει επανειλημμένα την αναθεώρηση αυτή όπως ανάφερε ο κ. Μαρινάκης γιατί «υπάρχει  μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος των δικών μας παραγωγών αφού με βάσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ενώ ζημιές κατά την άνθηση απο το ψύχος αποζημιώνονται,  δεν αποζημιώνονται ζημιές κατά την άνθηση απο καύσωνες. Επομένως το θέμα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να υπάρξει η σχετική τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ».

 

   Ευρωπαϊκό και Εθνικό πρόβλημα η μεγάλη πτώση στις τιμές του ελαιολαδου

   Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ,    η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του ελαιολάδου, οι οποίες  τελευταία κυμαίνονται πλέον στα 2.30 – 2,60€/κ για τις 0,3ο οξύτητα.  

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ.  Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, παρατήρησε : «Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία τις πτώσεις των τιμών που εν πολλοίς οφείλονται στη υπερπαραγωγή που υπάρχει φέτος στην Ισπανία.  Ελπίζεται όμως να υπάρξει γενικότερη μελέτη του προβλήματος της αγοράς του ελαιολαδου και σε Κοινοτικό αλλά και σε Εθνικό επίπεδο ώστε να μην φθίνουμε σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις»

 Απο την πλευρά του ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι  λύση για την Ελλάδα αποτελει η διάθεση του ελαιολάδου της χωράς σε μεγάλο ποσοστό ως τυποποιημένου και όχι χύμα κατά 90% όπως γίνεται σήμερα. 

 Για αυτό όμως χρειάζεται σχεδιασμός πολίτικης και ειδικών μέτρων που θα συμβάλλουν ώστε τουλάχιστο οι Συνεταιρικές οργανώσεις να διαθέτουν το ελαιόλαδο των παραγωγών τυποποιημένο,  με τελική εκκαθάριση που θα προβλέπει την συμμετοχή τους και στην υπεραξία της τυποποίησης. 

Η εμπορία του χύμα αναγκαστικά θα υπόκειται πάντα στους κινδύνους των μεγάλων  διακυμάνσεων όχι μόνο της εθνικής αλλά κυρίως της παγκόσμιας παραγωγής, οι οποίες εξαρτώνται απο ποικίλους και μη ελεγχόμενους κλιματικούς και πολιτικούς παράγοντες.

Πάντως, οι παραγωγοί, στο βαθμό που μπορούν, δεν πρέπει να ενδίδουν στις τιμές αυτού του επιπέδου γιατί έτσι συμβάλλουν στο να πέσουν ακόμη χαμηλότερα.