in , , ,

Μια χώρα γεμάτη, ήρωες. Το Λασίθι ήταν εκεί

Όπου και αν σταθείς σε τούτη την χώρα, όποια περιοχή της και αν επισκεφτείς θα συναντήσεις μνημεία ηρώων και πεσόντων σε διάφορες μάχες.
Γεγονός που δείχνει ότι τούτα τα χώματα είναι ποτισμένα αιώνες τώρα από το αίμα των ηρώων που έδωσαν την ζωή τους για την δική μας ελευθερία. Και δεν είναι αγωνιστές του κάθε τόπου που έδωσαν την ζωή τους για τα χώματα και την ελευθερία της περιοχής τους και μόνο.

Βρίσκουμε πολλούς Έλληνες σε όλη την χώρα να έχουν χάσει την ζωή μαχόμενοι σε άλλα ,μέτωπα μακριά από την πατρίδα τους, ακόμα και στο εξωτερικό. Όπως βέβαια έχουμε και πολλούς ξένους που έχουν χάσει την ζωή τους σε Ελληνικά εδάφη για την δική μας Ελευθερία.

Δύο Μεραμπελιώτες ήρωες που τα ονόματα τους έχουν αναρτηθεί σε μνημείο πεσόντων στην μάχη που έγινε στις 13-04-1941 στο Λέχοβο, ορεινή κωμόπολη της Φλώρινας σήμερα, αποδεικνύουν ότι στον αγώνα για την ελευθερία της χώρας συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες και ότι σήμερα όλοι αυτοί τιμούνται για το θάρρος και την θυσία τους.

Ένας Γαλανάκης από το μετόχι της Νεάπολης, Ρομανός που πλέον δεν έχει κανένα κάτοικο και ένας Μηλιαράς, μάλλον από την Λατσίδα το πιο πιθανό, τιμούνται με την αναφορά των ονομάτων τους στο ηρώο στο Λέχοβο. Τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν τον Αύγουστο πριν από 10 χρόνια. Εκεί έγινε μάχη μεταξύ γερμανικών και ελληνικών στρατευμάτων.

Σκοτώθηκαν 50 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες. Η Κοινότητα κατέβαλε προσπάθεια και βρήκε το ονοματεπώνυμο, το βαθμό, τη στρατιωτική μονάδα και τον τόπο καταγωγής των νεκρών. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 03-08-2003 ενώ είχαν προσκληθεί όλοι οι συγγενείς των θυμάτων αυτών από όλη την Ελλάδα.

Το μνημείο αυτό βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και δίπλα στο ξωκλήσι του “μικρού” Προφήτη Ηλία.

Σίγουρα παρόμοιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και άλλες, ίσως δεκάδες σε ολόκληρη την χώρα ή και εκατοντάδες, ενώ δείχνει απόλυτα ορθό όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους μακριά από τον τόπο την καταγωγής τους, να τιμηθούν από τους τοπικούς φορείς ώστε να αποδεχθεί ότι η συμμετοχή των Λασιθιωτών στους αγώνες του έθνους ήταν το ίδιο σημαντική με αυτή άλλων επαρχιών όχι μόνο της Κρήτης αλλά γενικά της χώρας.

Το όνομα δε του Γαλανάκη Εμμανουήλ του Νικολάου όπως και τα ονόματα δεκάδων άλλων θα αναγράφονται στις δύο πλάκες που θα τοποθετηθούν στο εκατέρωθεν του ηρώου της Νεάπολης στην κεντρική πλατεία της πόλης.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ