in

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Νέες μειώσεις φόρων για όλους – εθνικός στόχος η ανάπτυξη

Πράξεις. Βαθιές διαχωριστικές γραμμές με την άλλοτε λογική της υποσχεσιολογίας. Τομές και μεταρρυθμίσεις. Στην οικονομία. Στις επενδύσεις. Στα εργασιακά. Στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, άλλαξε ταχύτητα, με τη συμπλήρωση των πρώτων 60 ημερών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης έδειξαν το τέμπο της “γαλάζιας” ομάδας. Μειώσεις στη φορολογία. Ξεμπλοκάρισμα κομβικών επενδύσεων. Ψήφιση καίριων νομοσχεδίων. Όλα αυτά δομούν σταθερά ένα νέο περιβάλλον. Για τη χώρα. Για τους πολίτες της. Όλους τους πολίτες. Τη μεσαία τάξη. Τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Την επιχειρηματική κοινότητα. Τους εργαζομένους. Η συνετή δημοσιονομική πολιτική, τα μέτρα που είναι αυστηρά κοστολογημένα και μέσα στις δυνατότητες του momentum, η δυναμική στροφή στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης, το τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων χτίζουν αυτό που ο πρωθυπουργός όρισε ως νούμερο ένα στοίχημα από την πρώτη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Την αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο. Την εμπιστοσύνη. Αυτά τα δύο “κλειδιά”, άλλωστε θα ανοίξουν την πόρτα προς την επίτευξη ενός στόχου κομβικού. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη διεκδίκηση πιο ρεαλιστικών ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά, με τη σειρά τους, θα προσφέρουν στην Ελλάδα “οξυγόνο”. Θα προσφέρουν στην Ελλάδα μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές. Και, όπως διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οικοδόμηση αυτών των συνθηκών δεν αργεί.

“Την αλλαγή του κλίματος τη διαπίστωσα, όμως, και εγώ προσωπικά, στις γόνιμες συζητήσεις που είχα με τον πρόεδρο Μακρόν, με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ρούτε. Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης… Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα.  Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής. Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτε λιγότερο”, ανέφερε.

Από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε ως στόχο εθνικό την ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που θα αφορά κάθε κοινωνική ομάδα. Χωρίς αποκλεισμούς. Με δράσεις και μέτρα που θα αυξάνουν τον πλούτο. Εθνικός στόχος η ανάπτυξη, λοιπόν. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Το διεθνές περιβάλλον στρέφει το βλέμμα του στη χώρα. Αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που ήρθαν και θα έρθουν στο προσκήνιο. “Δεν έγινε η ζωή των Ελλήνων καλύτερη μέσα σε δύο μήνες. Μπαίνουν όμως, λιθαράκι λιθαράκι, τα θεμέλια για την αναγέννηση της χώρας. Για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αχνοφέγγει η ελπίδα ότι η φωτεινή Ελλάδα για την οποία μιλήσαμε, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Και επιστρέφει, επιτέλους, η εθνική αυτοπεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Κ. Μητσοτάκης: Νέες μειώσεις φόρων για όλους - εθνικός στόχος η ανάπτυξη

Η συμφωνία Δημιουργίας, Δράσης και Αποτελέσματος είναι το νέο κομβικό αφήγημα που έφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος έδειξε αποφασισμένος (το έπραξε, άλλωστε και προεκλογικά) να συνεχίσει να μιλάει για το μέλλον. Για το μέλλον των πολιτών.  “Θα αποφύγω τα γνωστά επιχειρήματα περί “καμένης γης”. Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια. Και θα περιοριστώ, μόνο σε τέσσερις λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει άλλοθι για νέες αδράνειες. Άλλωστε, οι πολίτες ξέρουν καλά ποιοι και πόσο πλήγωσαν τη χώρα. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να επουλώσει τα παλιά τραύματα. Να ενώσει τους Έλληνες. Δεν θα επικαλεστώ ποτέ τα μειονεκτήματά μας  εκτός συνόρων. Και δεν θα εμφανίσω ποτέ την Ελλάδα αδύναμη στη διεθνή σκακιέρα. Αυτή η ισορροπία ρεαλισμού και προοπτικής θα είναι η πυξίδα μου”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η υποσχεσιολογία, τα… μεγάλα λόγια ανήκουν στο παρελθόν. Και αυτός είναι ο “μπούσουλας” της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Μετά τις πρώτες μειώσεις σε φόρους-μέγγενη της τελευταίας τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος νέες απτές μειώσεις. Για όλους τους πολίτες. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ:

– Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

– Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.

– Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

– Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.

– Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και  δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.

– Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

– Μεσοπρόθεσμα, αλλά  όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

– Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

– Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

– Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

– Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που εφέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός “μπουναμάς”. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

“Είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Μία ακόμα κίνηση-ματ, που αφορά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι η σταδιακή μείωση από την 1η Ιουλίου του 2020 των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες έως το 2023. “Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά περίπου μία μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Και ίσως τυπικά το μέτρο να εντάσσεται στο κεφάλαιο των Εργασιακών. Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή. Γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των “μεικτών” και “καθαρών” αποδοχών. Διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου. Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού. Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις το γεγονός ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. “Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε:

– Τη θέσπιση προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση και 600.000 συμπολίτες μας να διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.

– Αναβάθμιση του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα.

– Ίδρυση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.

– Εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου.

Από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός ενιαίου σχεδίου για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων”. Όπως σημείωσε, το σχέδιο που θα φέρει στο προσκήνιο η “γαλάζια” κυβερνητική ομάδα θα έχει ως κεντρική στόχευση να δοθεί στις επιχειρήσεις η ευκαιρία για μια νέα αρχή, αλλά και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. “Αυτό θα γίνει με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων και με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να αναδιαρθρώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορεί να αναταχθούν. Προσφέρουμε, λοιπόν, τα κατάλληλα εργαλεία και απαιτούμε από τις τράπεζες να έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά τα κόκκινα χαρτοφυλάκιά τους έως το 2021. Για να μπορούν να επιτελούν το ρόλο τους, να χρηματοδοτούν, δηλαδή, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις”, είπε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται στο ορίζοντα προς υλοποίηση σε έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία. Τον κλάδο του φαρμάκου. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το “clawback”. Τι φέρνει στο προσκήνιο η συγκεκριμένη κίνηση; Ότι, όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία ανταμείβεται. Παράλληλα, έδειξε την οδό της σάρωσης των αντικινήτρων για επενδύσεις. “Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες. Εκσυγχρονίζεται, επίσης, η νομοθεσία για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.  Και περνούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Γραμματείες με αντικείμενο τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία”, επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζήτησε ποτέ… περίοδο χάριτος. Έβαλε τις μηχανές της κυβέρνησης στο… φουλ από την πρώτη στιγμή. Θέλει η “γαλάζια” ομάδα να κρίνεται από τα έργα της και όχι από τα λόγια της. Ο πήχης θα είναι πάντα ψηλά. “Αξίζουμε καλύτερα. Και θα δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολίτων. Οι δυσκολίες μας δεν με φοβίζουν. Γιατί έχω πίστη στις δυνάμεις μας. Και γιατί έχω την τιμή να ηγούμαι ενός φιλότιμου και πολυμήχανου λαού που δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες και έχει το δικαίωμα να ατενίζει πια το μέλλον του με αισιοδοξία”, σημείωσε. Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι πλέον εστιασμένο. Στην “ανάπτυξη για όλους”.

ΠΗΓΗ: capital.gr