in

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Κύριο μέλημα να μη χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που μπορούν να σωθούν – Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Αποφασισμένος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, επισημαίνει ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος και βασικό του μέλημα είναι να μη χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που μπορούν να σωθούν. Όπως λέει, η χώρα μας έλαβε σκληρά μέτρα πιο γρήγορα από όλους με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα και παράλληλα να μην πέσουν όλα τα περιστατικά μαζί στο σύστημα υγείας, στο οποίο ζητά να έχουμε εμπιστοσύνη.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Και έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε την κοινή γνώμη ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα έχουμε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, να το ξέρουμε αυτό»
«Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό στο ελάχιστο και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους -αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια- ενώ θα μπορούσε να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός και τονίζει: «Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια δεν είναι το 80 ή 85% που θα την περάσουν χωρίς καλά-καλά να την καταλάβουν. Είναι οι ευάλωτοι, όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική και σε κάποιου είδους αναπνευστική υποστήριξη».
Για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος -και το οποίο έχουμε κάνει- είναι να παίρνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τις κοινωνικές συναθροίσεις».
«Εάν κάνουμε όλοι αυτό το οποίο πρέπει, δεν θα γίνουμε Ιταλία», λέει ωστόσο και προσθέτει:  «Εμείς μεν μπορεί να αρρωστήσουμε και να μην πάθουμε τίποτα, αλλά αν κολλήσουμε κάποιον άνθρωπο ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή αν επιτρέψουμε με την συμπεριφορά μας να διασπαρεί ο ιός με μεγαλύτερη ταχύτητα, οι επιπτώσεις σε κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας, τον οποίο πιθανώς και να μην γνωρίζουμε, να είναι δραματικές» «Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν οι ίδιοι τις μετακινήσεις τους»
«Καταλαβαίνω τη θεολογική διάσταση του θέματος (…) Περιμένω όμως τη συνεργασία της εκκλησίας» αναφέρει αναφορικά με τις συναθροίσεις πιστών στις εκκλησίες και τονίζει: «Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα το σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες…»
«Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτόν τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης.
«Ακούγαμε πάντα στην Ελλάδα τους πολίτες να ρωτάνε “πού είναι το κράτος;”. Ε, δεν το έχουμε ακούσει αυτό τούτες τις μέρες. Και αυτό νομίζω ότι είναι καλό, γιατί το κράτος είμαστε όλοι. Ειδικά σε μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει ένα κράτος. Υπάρχουν δομές και άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους (…) Το κράτος λειτούργησε καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν». «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας (…) Έχουμε εξαιρετικούς και πολύ αφοσιωμένους γιατρούς και νοσηλευτές», αναφέρει σχετικά με τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού.
Επίσης υποστηρίζει πως επίκειται άμεσα ενίσχυση του συστήματος υγείας: «Θα πάρουμε κόσμο με πολύ γρήγορες διαδικασίες, θα παρακάμψουμε διαδικασίες για να προσλάβουμε νοσηλευτές και γιατρούς με 24μηνες συμβάσεις, ώστε να εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες στο σύστημα υγείας και αφού περάσει αυτή η κρίση»
«Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή -δεν έχω κανένα χρόνο και καμία ανοχή, θέλω να το ξεκαθαρίσω- είναι να μη μας καθυστερήσει οποιοδήποτε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Δεν χάνουμε, ούτε μπορούμε να χάσουμε ούτε μέρα», αναφέρει.
Αναφορικά με το πως η επιδημία επηρεάζει την καθημερινότητά του, ο κ. Μητσοτάκης λέει: «Περιορίζω κι εγώ τις δημόσιες εμφανίσεις μου, όπως κάνουμε όλοι. Δεν μπορώ εγώ να μην δίνω το παράδειγμα. Πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι τηλεδιασκέψεις. Δεν θα σταματήσω να δουλεύω, δεν θα σταματήσω να κάνω και συσκέψεις. Όμως όλα προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής»
«Είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι (…) Και νομίζω αυτή είναι η συμβουλή την οποία μπορώ να δώσω: περισσότερο χρόνο στο σπίτι, λιγότερο χρόνο έξω, μικρές συναθροίσεις».

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει και μέτρα στήριξης για όσους επηρεάζονται από τον κορωνοϊό. «Όταν με κρατική απόφαση κλείνει ένα θέατρο, άρα δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να έχει έσοδα ούτε να πληρώσει τους εργαζόμενους, το κράτος πρέπει να κάνει μια παρέμβαση»
«Θα δώσει χρήματα στον εργαζόμενο, βεβαίως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και ταυτόχρονα το κράτος θα δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν οι γονείς άδειες, έτσι ώστε να μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά κάτω των 15 ετών (…) Το κράτος θα παρέμβει με μια σειρά από μέτρα για να τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», συνεχίζει και προσθέτει: «Ήμουν ο πρώτος που έθεσα στην Ευρώπη το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι οποίες θα μας επιτρέψουν -να το πω πολύ απλά- να έχουμε ένα μεγαλύτερο έλλειμμα φέτος ή ένα μικρότερο πλεόνασμα».
«Το γεγονός ότι έγινε τώρα η κρίση για μας δεν είναι η απόλυτη καταστροφή διότι θέλω να ελπίζω ότι θα κάνει τον κύκλο και κάποια στιγμή όλοι θα καταλάβουν ότι η κρίση πέρασε και θα θέλουν να έρθουν…», υποστηρίζει εξάλλου ο πρωθυπουργός δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας παρά το χτύπημα από τον κορωνοϊό: «Ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία κάναμε είναι, μιλώντας με τον κλάδο του τουρισμού, να μεταθέσουμε στο μέλλον όλες τις πολιτικές ακύρωσης. Να δώσουμε δηλαδή στον κόσμο τη δυνατότητα να μην μεταθέσει για αργότερα την κράτησή του επειδή αισθάνεται την πίεση ότι πρέπει να πάρει τώρα μια απόφαση…» «Προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή που θα τελειώσει η κρίση (…) Την φυλάμε την καμπάνια μας ώστε να μπορούμε να τα ρίξουμε τα λεφτά όταν θα πιάσουν τόπο».
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού σημειώνεται τη στιγμή, που το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι  ακόμα δύο ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο. Πρόκειται για δύο άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έχασαν τη μάχη σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο.

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα super markets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών.
Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.
Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από αύριο, θα γίνεται στις 18.00 ενημέρωση των πολιτών από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
ΠΗΓΗ: newpost.gr