in

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη μετάλλαξη “Όμικρον” – Οι προτάσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των “27”

Με το…πέσιμο της αυλαίας στη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών στις Βρυξέλλες, αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι η ταχύτατη εξάπλωση του νέου στελέχους “Όμικρον” του πανδημικού ιού προκαλεί διάχυτη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τα…αχαρτογράφητα νερά της μετάλλαξης, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο των έντονων συγχρωτισμών και των κοινωνικών συναναστροφών, ελέω της εορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εντείνουν τον προβληματισμό, όπως αυτός ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Η ανάγκη για επέκταση του εμβολιασμού, για περισσότερες αναμνηστικές δόσεις, αλλά και για συντονισμένη προσπάθεια στη μάχη κατά της Covid-19 αποτελεί την επισήμανση των “27” σε αυτήν την κρίσιμη χρονική περίοδο, αν και τα κράτη-μέλη δεν καταλήγουν σε συμφωνία για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χρονική διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Το ερώτημα που πλανάται, πάντως, επάνω από τον…ουρανό των Βρυξελλών, με τη λήξη μίας ακόμα Συνόδου στο βασικό μενού της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, είναι κατά πόσο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα προχωρήσουν, αργά ή γρήγορα, στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία των πολιτών από το στέλεχος “Όμικρον”. Μετά το…ηχηρό καμπανάκι του ECDC, που απηύθυνε ηχηρή προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα, με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων, όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να θεωρούνται ανοιχτά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το…αποτύπωμα των εορταστικών ημερών βαρύνει τα δεδομένα της Covid-19. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε στις εργασίες της Συνόδου, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός για τη μετάλλαξη, ενώ, παράλληλα:

-Ανέδειξε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των εορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή.

-Σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρότεινε τους “έξι συν ένα” μήνες, αντί του “έξι συν τρία” που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Προφανώς υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης “Όμικρον”, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό και είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα αναπροσαρμόζει τις ταξιδιωτικές οδηγίες για είσοδο στη χώρα μας που αποφασίστηκαν στη…σκιά του νέου στελέχους του πανδημικού ιού. Τα επικαιροποιημένα μέτρα περιλαμβάνουν είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 5 ετών, ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι και ισχύει για όλες τις πύλες εισόδου. Το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται με μεγάλες ταχύτητες ανά την Ευρώπη, μετρά πλέον 17 περιστατικά στην Ελλάδα, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται ότι θα φέρει αύξηση στα νέα κρούσματα. Με το βλέμμα να στρέφεται στις δύο εορταστικές εβδομάδες που ακολουθούν, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη στρατηγική που έχει χαράξει. “Έχουμε δώσει τη δυνατότητα για ένα δωρεάν self test για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να ελέγξουν την επιδημιολογική τους κατάσταση και σε περίπτωση που είναι φορείς της νόσου, να προστατευτούν και οι ίδιοι και να μην συμβάλλουν  άθελά τους στη διασπορά της λοίμωξης. Ανακοινώσαμε τα PCR για τους ανθρώπους που θα επισκεφτούν τη χώρα, για τους συμπολίτες μας που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό για την περίοδο των γιορτών. Και έχουμε και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας στη δημόσια σφαίρα, σε ανοιχτούς χώρους, σε κλειστούς χώρους”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Αιχμές Μητσοτάκη κατά Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Στην έτερη ατζέντα της Συνόδου των “27”, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για την Ουκρανία ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Σότσι της Ρωσίας με τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στην εκπεφρασμένη θέση του ότι η αποκλιμάκωση είναι προς όφελος όλων, διότι θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών, με την υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ καθώς και την εκ νέου ενεργοποίηση των συναντήσεων στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας να είναι η βάση για την εκτόνωση της κρίσης. Στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην πλήρη παρουσίαση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες:

-Στην προστασία των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

-Στις νέες δομές.

-Στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

-Στο πρόγραμμα “Ήλιος” για την πολιτική ενσωμάτωσης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ανέδειξε, για μία ακόμα φορά, απευθυνόμενος στους ομολόγους του τις ευθύνες της Τουρκίας στα σύνορα, αλλά και τη μη συμμόρφωση της Άγκυρας προς τις υποχρεώσεις της από την Δήλωση του 2016. 

ΠΗΓΗ: capital.gr